Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Wątek chusto-ryczny, czyli historia noszenia w Polsce

Mieszany widok

Chustonoszka Awatar Zaatar
    Miejscowość
    Warszawa - Praga Północ

Domyślnie Wątek chusto-ryczny, czyli historia noszenia w Polsce

W różnych wątkach pojawiają się informacje o tym jak to kiedyś noszono w Polsce dzieci w chustach - zwłaszcza w wątku o reakcjach na chusty widziałam sporo przytoczonych relacji ludzi w różnym wieku opowiadających jak to dawniej sami nosili lub ich noszono. Może by tu pozbierać takie opowieści? Będziemy widzieć gdzie i jak noszono dzieci.

Na pewno nosiło się na wsiach w centralnej Polsce, w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego. Prababcia mojego męża w ogromnej, wełnianej, podobnej do koca chuście wynosiła swoje dzieci, wnuki i prawnuka. Podobno ile razy go odwiedzała, póki jeszcze miała siłę, wkładała w chustę Często z nim gdzieś chodziła - na przykład do swoich znajomych. Jej córka już tego nie robiła. Musze jeszcze dopytać jak wiązała sobie ten chusto-koc.

Spotkana jakiś czas temu sprzedawczyni opowiadała, że ją i jej brata mama w dzieciństwie nosiła w podobnej chuście (nie dopytałam, gdzie mieszkali)

Trochę informacji o noszeniu w Polsce jest w książce Magdaleny Sendor.

Chusteryczka

Domyślnie

tutaj jest fajny artykuł (chustomania):
    http://www.chustomania.pl/online/chu...polskie_chusty

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

na śląsku to była hacka lub hadźka, często spotykam się z reakcją ża mama/babcia nosiła w w/w...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

W Małopolsce (okolice Nowego Sącza) moja prababka nosiła. Ostatnio Starszy brat mojego taty o tym wspominał jak rozmawiałam z jego córką o współczesnych chustach. No i "to to" było właśnie jakiś kwadratowy materiał złożony w trójkąt zwany zapaską.... ale jak się to nosiło... pojęcia nie mam ale myślę że jakoś przez ramię. Jak znowu będę na południu to popytam

edit: Po przeczytaniu artykułu uświadomiłam sobie że ja taką chustę "wysępiłam" od babki i używałam jej jako..... narzuty na łóżko
    Taki jakby koc, wełniane kolorowe i z frędzlami
    Ostatnio edytowane przez Basinda ; 28-02-2011 o 17:08
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chustonoszka Awatar Zaatar
    Miejscowość
    Warszawa - Praga Północ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasia wska Zobacz posta
    tutaj jest fajny artykuł (chustomania):
    http://www.chustomania.pl/online/chu...polskie_chusty
    Super artykuł, dzięki! Fajny pomysł ze stworzeniem bazy informacji o polskich chustach - ciekawe, czy był odzew na ten apel...
    Teraz przypomniało mi się, że ta chusta w której noszony był mój mąż cały czas jest w jego domu rodzinnym i kiedyś teściowa nawet proponowała, że mi ją sprezentuje - ale wtedy jeszcze nie miałam pojęcia, że była używana do noszenia!

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

w dawnej Polsce to sie nazywalo zapaska zdaje sie.

matka czworga
    i psa

Chustofanka

Domyślnie

Reymont, Chłopi rozdział III
    "Jewka stanęła przed sądem i pohuśtując dziecko, obwinięte w zapaskę, jęła płaczliwie wywodzić krzywdy swoje i żale;"
    http://www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/R...ESIEN/R003.HTM
    syn i córka: I.2003, córka: IX.2005, syn: IX.2008

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

no to ja proszę o instrukcję noszenia w zapasce, bo zapaskę mam, robi w domu za koc do owijania kasz, żeby doszły dostałam od babci, babcia niestety już nie żyje to nie wiem czy nosiła w niej, ale chyba nie... za to wiem na pewno, że nosiła w płachcie, to coś takiego jak zwykłe prześcieradło, i też się w trójkąt składało związywało na piersi a dziecko na plecach trochę jak w kółkowej chyba...to na zamojszczyźnie
    edit. a zapaska to słuzy nie tylko do noszenia ale również jako ciepłe okrycie na mrozy, na wsi skąd pochodzę jeszcze często można zobaczyć kobiety zawinięte w zapaski... no może nie tak bardzo często już ale jednak można...

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaatar Zobacz posta
    Super artykuł, dzięki! Fajny pomysł ze stworzeniem bazy informacji o polskich chustach - ciekawe, czy był odzew na ten apel...
    Dostalam m.in. informacje o muzeum, w ktorym sa foty w polskich chustach, a jedna dziewczyna przeslala mi piekna fotke przedstawiajaca jej babcie.
    Wszystko czeka na nowa wersje Chustomanii, ktora sie rodzi w wielkich bolach

Cytat Zamieszczone przez Zaatar Zobacz posta
    Teraz przypomniało mi się, że ta chusta w której noszony był mój mąż cały czas jest w jego domu rodzinnym i kiedyś teściowa nawet proponowała, że mi ją sprezentuje - ale wtedy jeszcze nie miałam pojęcia, że była używana do noszenia!
    Bierz!!! Bierz!!! I rob fotki !!!

(ja dzis dalam upust mojej manii zbieraczej i pewnie bede za kilka dni wietrzyc z naftaliny eksponat z 1870 roku....)
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustonoszka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Mój dziadek mnie niedawno zobaczył w chuście i mówił, że w jego rodzinnej wiosce-Korkuciany na Litwie -dużo kobiet nosiło-małe karaluszki z przodu, a większe na plecach

Chustomanka Awatar mama-igi-tata
    Miejscowość
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasia Zobacz posta
    Dostalam m.in. informacje o muzeum, w ktorym sa foty w polskich chustach, a jedna dziewczyna przeslala mi piekna fotke przedstawiajaca jej babcie.
    Wszystko czeka na nowa wersje Chustomanii, ktora sie rodzi w wielkich bolach
    a to teraz doznałam oświecienia. musze sie wybrac na poszukiwania do mojego miejskiego muzeum. dam znac o ewentualnych znaleziskach. ja z miasta tkaczy, wiec moze cos tu sobie dziergali do noszenia
    "dom to nie miejsce lecz stan"
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci
    www.chusty-zdw.blogspot.com
    Klub Kangura Zduńska Wola
    http://slomiana.wordpress.com/
    mama-Martyna igi-Ignacy2009Franciszek2012 tata-Rafał

Domyślnie

dawniej nosiło się w czym popadnie, byle dało się związać. To tylko dzisiaj my wymyślamy diagonalne, skosnokrzyżowe, wełny, bawełny

Uprawnienia umieszczania postów