ja młodą noszę już ee długo i ponad 10 kg ma i biodra nie szwnkują, czasami plecy , ale to tylko wtedy jak źle podociągam
Mnie boli jak noszę J. - 12 kilo - w kurtce. Tzn. ja w kurtce i ona w kurtce - podejrzewam, że ma to coś wspólnego z dociągnięciem
I potwierdzam, ciężar z przodu jest trudniejszy.
Ale w ogóle po drugiej ciąży mam nadwyrężony układ kostny, bo przez pierwsze miesiące bolała mnie miednica, dół kręgosłupa, czasem ścięgna w udach... tak po prostu, od życia.
Julia - 25.03.2008 i Kubuś - 02.11.2009
"Tak, zorganizowane życie jest najlepsze dla dzieci. Szczególnie, jeśli mogą je sobie organizować same" - Pippi Langstrumpf
margeritta:
Ból bioder może mieć różne przyczyny.
Może oznaczać, że ciężar który nosisz obciąża bezpośrednio stawy. Czyli innymi słowy masz za słabe mięśnie. Przede wszystkim radziłabym Ci wzmocnić mięśnie dna miednicy (nie chodzi mi o ćwiczenia Kegla). Nie zaszkodzi też wzmocnić mięśni brzucha i pleców.
Przyczyną może być złe układanie stóp i niewygodne buty. Albo skolioza. Ciężko jest mi się wypowiedzieć na odległość, bo to jest złożony problem
Gorąco polecam Ci praktykę jogi, bo zadziała całościowo. Ważne jest tylko trafić na dobrego nauczyciela.
Mayka1981: mnie też bolały biodra od karmienia nocnego, aż zaczęłam sobie podkładać pod plecy poduszkę![]()
spanie na boku i nocne karmienia pewnie się do tego sporo przyczyniły jak karmię czuję że mam mięśnie napięte, u mnie to raczej problem ze stawami, od dziecka miewam bóle reumatyczne, wrażliwość na zmiany pogody,
chyba nie ma co się zastanawiać, idę do lekarza i zacznę ćwiczyć![]()