Pokaż wyniki od 1 do 20 z 54

Wątek: takie moje przemyslenia na temat pieluch wielo

Mieszany widok

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

trochę jest prawdy w tym co pisze gosia... u nas pralka chodzi non stop. lubie mieć czyste i zadbane pieluchy. nie toleruje zalatujących wielo i dlatego je przepłukuję na programie 15min i co dwa dni piorę. Czasem piorę raz na dzień. A do tego nasze ubrania, ubranka małej ... dużo tego.
    nie wiem czy to jest takie eko... ale na pewno zdrowe dla mojego dziecka i tym się kieruję. Finanse nie są w tej kwestii dla mnie sprawą nadrzędną.

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Nawet codzienne pranie jest bardziej eko niż produkowanie jednorazówek i potem ich rozkładanie się na wysypisku. Eko-logiczne i eko-nomiczne.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustoguru Awatar gosia2809
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

dzięki za wasze zdanie i zaintrygowałyście mnie tymi gatkami wełnianymi
    w sumie jakoś nie interesowałam się nimi, nie wiem czemu tak z ciekawości zakłada się same gatki i nic więcej? czy coś tam jeszcze? i co je też się pierze, czy jak? tak pokrótce da radę któraś z was mi napisać ( nie musiała całego forum przeszukiwać) ciekawa bardzo jestem
    ale na pewno coś zmienię u siebie i chyba kieszonki z wkładami odejdą do lamusa...
    pralki jeszcze brak:/ ale może nie długo będzie...

Karmiliśmy się 3 lata 3 miesiące i 5 dni

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

włniane gatki robią za otulacz. do środka możesz dać formowankę, tetrę albo inny prefold... bez różnicy - byle chłonne było wełenka jest milusia i sama tetra spokojnie styknie.
    [EDIT] jedna uwaga, gacie czy otulacz wełniany trzeba lanolinować raz na jakiś czas

Chustoguru Awatar gosia2809
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

no dobrze, ale jak to jedne gatki na cały dzień, dwa trzy czy jak?

Karmiliśmy się 3 lata 3 miesiące i 5 dni

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia2809 Zobacz posta
    no dobrze, ale jak to jedne gatki na cały dzień, dwa trzy czy jak?
    gatki pierzesz raz na jakiś czas najlepiej ręcznie - przykładowo 2 tyg. no chyba że ulegną ubrudzeniu nie ma potrzeby prać ich częściej. Raz na ok 6tyg trzeba je zalanolinować. Ja nasze lanolinuję rzadziej bo nie są intensywnie eksploatowane.

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

nie przeczytalam wszystkiego ale przeraza mnie 3 sztuki pampersow na dobe
    bo skoro go wysadzasz to pozniej nie zakladasz czystego pampersa? tylko takiego po jednym siku?

Chustoguru Awatar Em

Domyślnie

Rozumiem o czym piszesz. Przez tydzień Młody był na jednorazówkach i nagle nie musiałam prać 2 razy dziennie. A normalnie muszę, bo pieluchy + pare zmian ubrań, bo się przesikuje. Mąż uważa, że ja po prostu kocham prać

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wolomin-city

Domyślnie

Dziewczyny - co do tych ubranek non-stop przesikiwanych - może macie kiepskie wkłady (czyli za mało chłonne) albo niedopasowane rozmiarowo pieluszki? bo nam się przesiusianie zdarzało po długiej jeździe w foteliku samochodowym na przykład, ale nie tak w ciągu dnia.

Uprawnienia umieszczania postów