Najwazniejsze to nie zmuszac i nie sadzac na sile.. tyle wiem, ale co zrobic, jak dziecko placze sadzane na nocnik?
Staram sie ja przyzwyczajac stopniowo. W spodenkach na nocnik siada - zabieram ja zawsze jak ja ide do lazienki, po spaniu itp.
Najwazniejsze to nie zmuszac i nie sadzac na sile.. tyle wiem, ale co zrobic, jak dziecko placze sadzane na nocnik?
Staram sie ja przyzwyczajac stopniowo. W spodenkach na nocnik siada - zabieram ja zawsze jak ja ide do lazienki, po spaniu itp.
ja bym 11 miesięczniaka nie zmuszała to siadania na nocnik, bo dla dziecka w tym wieku to uziemienie bez wyraźnych (dla niego )przyczyn.
Może zacznij od używania pieluszek flanelowych czy tetrowych żeby zobaczyć czy dziecko wogóle zauważa ze ma mokro. Z czasem zauważysz kiedy zaczyna siusiać i wtedy myk na nocnik![]()
Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci
Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)
and life's like an hourglass glued to the table,
No one can find the rewind button girl
So cradle your head in your hands.
And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe
Chyba sprobuje... mam juz dosyc odparzonej pupy, a Karolka raczej przewidywalna jest. Z kupa w pieluszce juz do mnie przybiega
nocnik jej nie pasujewoli do kibelka, ale nawet jak przeleci i pokazuje że właśnie robi to zanim dobiegniemy do toalety to już po wszystkim
ale najważniejsze że wie że robi, na resztę przyjdzie czas
Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)
No wlasnie, fajnie, ze rozumie ze trzeba do toalety gnac))
a nosi pampki czy tetre???
w dzień tetra (a w zasadzie flanelka) w nocy moltexy, ale to dlatego że ja leń straszny jestem, wystarczy ze co chwila z piersią biegnę
Hanti, to ja poproszę receptę jak być leniem przy trójce dzieciów.... też planuję, więc będzie akuratZamieszczone przez hanti
![]()
![]()
![]()
jakoś tak Ci nie wierzę, hihihihihi....
klikam tu od października 2007...mama magdalenki [07.07] i marcela [08.09]
Akademia Noszenia Dzieci - współzałożycielka i trenerka - szkolenia na doradcę noszenia w chustach i nosidłach miękkich
a to dość proste jestZamieszczone przez mart
moje dzieci nawet rano wiedzą że mamy sie nie budzi, bo robi się nerwowa
dziś popołudniu szarańczy dałam zadanie bojowe, a ja oddałam się przyjemności czytania. Dużo u mnie takich kwiatków
![]()
z zazdroscia czytam, bo alex ostatniej nocy dal czadu...
ja zamiast nocnika wysadzalabym mala. dziecko czuje wtedy kontakt fizyczny z rodzicem. mozna to robic do toalety: siadasz przodem do spluczki na krawedzi toalety a mala sadzasz przed soba, albo na odwrot, jak wolisz. druga opcja to nocnik na kolanach i mala na nim w twoich objeciach. trzecia to wysadzanie nad miseczka. umywalki nie polecam, bo mala jest dosc duza i kregoslup ci wysiadzie.
Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl
dzięki Aniuja skorzystam, Kinia nie przepada za nocnikiem, będziemy razem siadać na toalecie
![]()
Musze sprobowac z tym wysadzaniem..
ona wyraznie boi sie nocnika, tak jakby po zdjeciu pieluchy dotyk czegos innego niz pampers ja draznil... w sumie nie ma sie co dziwic - od 11 miesiecy tylko to miala na pupie![]()
W takim wieku to moje tez takie kooperatywne byłyZamieszczone przez bonsai
![]()
Szkoda, że później im przeszło...
Bonkreta ale twoje dziecię pewnie pada szybciej niż moje... mój maluch właśnie [o 2 w nocy] postanowił iść spać
No, po 10 godzinach snu dziecię mi wstało - jest równiuteńko 12...
Na początku martwiłam się, e mały tak późno zasypia, dopóki nie dowiedziałam się, że też tak miałam, a nawet jeszcze gorzej - potrafiłam całą noc nie spać.... w sumie do dzisiaj tak mam i żadną siłą nie da się tego zmienić - budzenie wcześniej sprawia tylko że jestem cały dzień wściekła, a i tak zasnę o 2-3 w nocy
...
SUKCES!!!!!!!!!!!!!!!
Karolka zalatwia sie na toalete))))))))))))))))
poki co siusiamy kilka razy dziennie, nie zawsze sie udaje, czasem siusiu laduje w pieluszce, ale grunt ze nie boi sie toalety (a przed nocnikiem zwiewala)!!!
Dzieki za wszystkie rady)))))))))))))
Oto fotka mojej sikajacej dziewczynki:
![]()
o jaki sukces!!!!!!!!!!!!!!!!! pominęła etap nocniczka i od razu powazna muszla!!!!!
Gratuluję
ja w tym tygodniu idę po majteczki i podkoszulki i zaczynamy
Tetra z wkładem Canpol, żeby nie siusiał sobie na spodnie i bierzemy się do pracy)))
nocniczek mamy, nie wzbudza zainteresowania więc myślę, że będzie kibelek bo bardzo go interesuje co my z Marcinem robimy
Niestety w tym temacie u nas zero intymności bo Fran potrafi i przy gościach otworzyć kibel i pokazać co potrafi hehe)
trzymamy kciuki za Frania![]()
Ja durna dopiero dziś pomyślałam,że Sara widzi jak ja sikam (po prostu od dawna ciągnę ją do toalety,bo jak znikam jej z oczu to zaraz płacz-najpier w foteliku była,potem z niego wychodziła,a teraz siedzi przede mną i się śmieje) to może jej to bliższe niż nocnik-ten jest ewentualnie do zabawy.
od 12 lat:wiosna '07,zima '09, jesienna '11 i letnie'13 wiosna'18
Doradca Noszenia ClauWi®