Od kiedy można w chusto MT?
Do tej pory tylko w chustach wiązałam , Manduce mam ale ona mnie nie przekonuje dla tak małego dziecka, więc podzielcie się doświadczeniem: jak małe dzieci nosiłyście w " nie - chustach " ? no i w czym nosiłyście?
Dzięki
Od kiedy można w chusto MT?
Do tej pory tylko w chustach wiązałam , Manduce mam ale ona mnie nie przekonuje dla tak małego dziecka, więc podzielcie się doświadczeniem: jak małe dzieci nosiłyście w " nie - chustach " ? no i w czym nosiłyście?
Dzięki
Ola
Mama Janka (11.2005), Hanusi ( *2008), Franka (05.2009), Tymonka (02.2011)
Akredytowany Doradca Akademii Noszenia
i
www.mikolinek.pl - moje najnowsze
Ja nosiłam w chustoMT (na zmianę z chustami) tak od mniej więcej 4 miesiąca.
Zalezy jaki chustoMT, jakie dziecko, jaka matka, etc.
To Ci pomoglam
Fakt faktem istnieje wiele roznych "nie-chust" , musisz tylko zastanowic sie, do czego wlasciwie taka "nie-chusta" mialaby Ci sluzyc?
Bo rodzice najczesciej w tym wieku chcac miec cos drugiego wybieraja cos, w co mozna albo szybko wlozyc/wyjac i jest na krotkie noszenia (np. kolkowa lub pouch)
albo cos, co pozwoli nosic na oba ramiona (jesli do tej pory nosili w kolkowej lub pouchu)
albo cos, co daje im komfort noszenia jak w chuscie, a nie jest chusta (chustoMt, nosidla ergo). W tej opcji sa mozliwe rozwiazania szybsze badz mniej szybkie w obsludze.
Kazda z tych opcji w tym wieku jest zazwyczaj druga opcja w rodzinie, poniewaz z natury dzieciecia wynika, ze i tak dosc czesto wymaga wyjecia - przewiniecie, karmienie, etc. Nie mowiac o tym, ze jesli nudzi Ci sie sposob wiazania, wystarczy nauczyc sie nowego. Jesli nosilas do tej pory tylko z przodu, to moze pora na biodro? Albo przesiasc sie na kieszonke/kangura/2X ?
A jesli chcesz miec cos "do mania" i cieszenia oczu w czyms innym niz chusta, to nie pozostaje Ci nic innego, jak pomierzyc (sie, dziecko, panel chustoMT) lub zamowic u kogos uszycie. Na miare Twojego maluszka. Najlepiej z regulowana szerokoscia na dole. I wtedy pasy gorne nie powinny byc za dlugie, bo sie bedziesz platac, zanim dociagniesz. A zobaczysz, ze rzeczywiscie komfort noszenia chustoMT daja ogromny![]()
Nie pisze, w czym nosilam przed 4 miesiacem, bo nie chce zaklocac statystyki![]()
A gdzie można dostać chustoMT i za ile?