Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: chusta tkana czy elastyczna na początek? proszę o pomoc

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta
    a nieprawda

moja corka urodzila sie latem i nosilam w elastyku. zadnych 3 poł nie bylo, dwie kurtyny po prostu odgarnialam na boki kieszonki. i byla pojedyncza kieszonka
    A to akurat niedobrze, bo muszą dziecko podtrzymywac 3 poły.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszczoła Zobacz posta
    A to akurat niedobrze, bo muszą dziecko podtrzymywac 3 poły.
    wcale nie musza. 3 kg spokojnie dawaly sie podtrzymywac jedna warstwa dosc ciasno zawiazana, ewentualnie jedna z kurtyn zaciagnieta czesciowo. oczywiscie gdy minely dwa miesiace i mala stawala sie dosc ruchliwa (a ze glowe trzymala niemal od poczatku), zaciagalam poły, zeby nie wyskoczyla

poza tym na gorąco mozna poradzic przy elastycznej ubierajac dziecko w mniej warstw po prostu.
    Ostatnio edytowane przez green_naranja ; 12-02-2011 o 12:17

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta
    wcale nie musza. 3 kg spokojnie dawaly sie podtrzymywac jedna warstwa dosc ciasno zawiazana, ewentualnie jedna z kurtyn zaciagnieta czesciowo. oczywiscie gdy minely dwa miesiace i mala stawala sie dosc ruchliwa (a ze glowe trzymala niemal od poczatku), zaciagalam poły, zeby nie wyskoczyla

poza tym na gorąco mozna poradzic przy elastycznej ubierajac dziecko w mniej warstw po prostu.
    Można sobie radzić z gorącem ubierając lżej dziecko, to fakt. Natomiast prawidłowe używanie chusty elastycznej oznacza, że podtrzymuje się dziecko 3 połami bez względu na to, jak nam się wydaje, czy to trzyma, czy nie. Chusta elastyczna jest elastyczna i jedna jej warstwa nie zapewni dziecku optymalnego podparcia dla kręgosłupa.

Skoro autorka zamierza nosić dziecko 2-3 miesięczne, to nawet podązając tym tokiem rozumowania (bardziej ruchliwe dziecko trzeba otulac 3 warstwami), będzie zmuszona wiązać chuste w taki sposób.
    Jednym słowem - polecam tkaną. Wystarczy na dłużej, i naprawdę da sie ją oswoić.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

my tez mieliśmy ten dylemat jak mała sie rodziłą. wybraliśmy od razu tkaną i nie mielismy problemu z wiązaniem. elastyczną próbowałam wiązac pożyczoną i nam, wbrew ogólnej opinii, gorzej sie wiązało. moze dlatego ze od razu tkana spróbowalismy i problemu nie było
    moim zdaniem szkoda pieniędzy na elastyka bo na krótko wystarczy. dodatkowo to co jz dziewczyny pisały, laem będzie gorąco w 3 płachtach materiału, sztucznego w dodatku (dodatek czegoś co daje elastyczność)

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Polecam chuste tkaną
    Po pierwsze starcza na cały okres chustowania, w lato zdecydowanie bardziej się sprawdzi, gdyż na dziecko jest tylko jedna warstwa materiału a nie trzy tak jak w elastyku no i będziesz mogła wiązać z przodu, na biodrze lub póxniej na plecach...w elastyku tylko z przodu.

Skąd jesteś? Moze w pobliżu spotykają się mamy noszące
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chustonówka

Domyślnie

dziewczyny, jesteście kochane nie liczyłam aż na taki odzew! dzięki
    Jestem z gdańska, synek teraz waży 3700g, szybko bardzo przybiera, bo prawie non-stop na piersi, odkleić się nie chce.
    Po Waszych radach zdecydowałam się na tkaną, ale jeśli nie będzie mi szło z wiązaniem - zakupię elastyczną. Może jednak będzie dobrze i tkaną będę nosić od początku Niestety żadna z moich koleżanek nie nosi w chuście, więc sama będę próbować korzystając z Waszej wiedzy i internetu.
    Czy możecie mi jeszcze napisać na co warto zwrócić uwagę przy zakupie takiej tkanej chusty? Będę nosić wiosną/latem - czy mam jakoś zwrócić uwagę na materiał w takim przypadku? (nie znam się na tym w ogóle...) Poza tym mam 1,61m wzrostu, nie jestem ani gruba ani chuda, taki rozmiar M - jaką długośc powinnam wziąć pod uwagę? Czy jest jakaś firma którą szczególnie polecacie/sklep internetowy?

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

tkana to dobry, perspektywistyczny wybor

Uprawnienia umieszczania postów