Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: chusta tkana czy elastyczna na początek? proszę o pomoc

Mieszany widok

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

Ja tylko zwrócę Ci uwagę, że w elastyku nie da się nosić, gdy jest ciepło, na dziecku są w elastyku zawsze 3 warstwy materiału, więc późną wiosną/latem nie da się w nim nosić po prostu :/
    A tkana wcale nie jest straszna i na dłużej Ci starczy
    2 + 7 (2005-2018)

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karusek Zobacz posta
    Ja tylko zwrócę Ci uwagę, że w elastyku nie da się nosić, gdy jest ciepło, na dziecku są w elastyku zawsze 3 warstwy materiału, więc późną wiosną/latem nie da się w nim nosić po prostu :/
    A tkana wcale nie jest straszna i na dłużej Ci starczy
    a nieprawda

moja corka urodzila sie latem i nosilam w elastyku. zadnych 3 poł nie bylo, dwie kurtyny po prostu odgarnialam na boki kieszonki. i byla pojedyncza kieszonka

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Ja zaczęłam od grubej tkanej bawełnianej Lenny Lamb i gdybym miałam wybierać teraz, wzięłabym na pewno coś lżejszego/cieńszego. Grubą i ciężką chustę (na dodatek długą, żeby pasowała również na męża) trudno się wiąże. Jeśli masz spokojną dzidzię, to pal sześć, ale jeśli maluch nie lubi się motać/ubierać, to lepiej zaopatrzyć się w coś, co dasz radę szybko zawiązać.

Z elastycznymi chustami nie miałam nigdy do czynienia, ale gdybym miała jeszcze raz noworodka, chętnie bym takową wypróbowała.

Ile Twoja dzidzia waży? Myślę, że taka informacja jest jedną z ważniejszych przy decyzji o zakupie chusty elastycznej.

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

mysle ze przy noworodku/wczesnym niemowlaku informacja o wadze nie ma zadnego znaczenia, i tak bedzie rowniez przez kilka najblizszych miesiecy. elastyki najczesciej polecane sa na pierwszych kilka miesiecy i rzadko ktory niemowlak dobija do 10 kg przez pierwsze pol roku

informacja o wadze jest istostan przy zakupie pierwszej chusty tkanej gdy dziecie jest juz wieksze/starsze/ciezsze, bo rozne tkane maja rozne wlasciwosci, natomoast elastyki tak bardzo sie od siebie nie roznia.

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta
    mysle ze przy noworodku/wczesnym niemowlaku informacja o wadze nie ma zadnego znaczenia, i tak bedzie rowniez przez kilka najblizszych miesiecy. elastyki najczesciej polecane sa na pierwszych kilka miesiecy i rzadko ktory niemowlak dobija do 10 kg przez pierwsze pol roku
    Kochana będę polemizować z tym mitem Obecnie raczej nie poleca się chust elastycznych, a osoby które je do niedawna polecały, wycofują się z tego stanowiska, bo tylko pozornie jest ją łatwiej założyć, bardzo trudno utrzymać w niej odpowiednią pozycję dziecka by po chwili nie zrobiło się z niej wisiadło, wkłada się dziecko w kieszonkę którą robi się "na oko", raz wyjdzie zaciasno, raz zaluźno, a nie ma jak poprawić bo elastyka się nie dociąga. Obecnie zachęca się do zakupu od razu tkanej. A dla wcześniaków są n.p w ofercie didymosa chusty tkane węższe (chyba ok. 50cm szerokości).
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 12-02-2011 o 13:18
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

no to jak, elastyki za moment znajda sie w jednym szerego z wisiadlami?

ja dodam zeby nie bylo nieporozumien-nie probuje przekonac autorki watku do elastyka, bo sama uzywam tkanych, ale na samym poczatku elastyk byl dla mnie zbawieniem i nie mialam najmniejszych problemow z jego uzywaniem (a tkana mnie przerazala dosc dlugo). i naprawde, nic a nic mi w Mobym nie osiadalo ani nie zwisalo, moze to jakas cecha osobnicza, ale wiazalo mi sie elastyka rewelacyjnie i musze powiedziec, jak najbardziej prawidlowo. nawet z odchylonymi polami mala byla mocno umocowana w kieszonce i nie czulam najmniejszego luzu-ale tez dbalam o to, by wiazac solidnie.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Jeśli planujesz nosić swojego malucha w chuście, nie radziłabym odwlekać tego aż do 2-3 miesiąca. Najlepiej przyzwyczajać dzidzię od samego początku. Potem może być trudniej. Piszę, niestety, z własnego doświadczenia.

Chustonówka

Domyślnie

To jeśli tylko synek mi pozwoli zamówię w tym tygodniu i zacznę wiązać..(mój synek to też Miłosz
    Jeśli tylko któraś z Was mogłaby mi jeszcze doradzić w sprawie materiału/długości/rodzaju chusty to bym była bardzo wdzięczna....

Chustofanka Awatar elenapogodna
    Miejscowość
    w centrum Europy

Domyślnie

Ja miałam Gypsymamę, ona nie tak bardzo się rozciąga, małe dziecko trzyma dobrze (chociaż moje urodziło się 4 kilo, więc "małe" dla nas to był niedługi okres). Jest mięciutka i w dodatku bardzo ładna, ale dość droga jak na chustę na parę miesięcy. Nie żałuję że ją kupiłam, ale naprawdę dużo w niej nosiłam, bo mam sporo doświadczenia chustowego jeszcze po pierwszym dziecku. Jeśli autor wątku dopiero zacznie nosić teraz, to najbrdziej aktywne chustowanie będzie wiosną i latem, dziecko dorośnie i na pewno będzie potrzebna tkana chusta
    Moje kochane dziewczynki - Marta (18.09.2006) i Agłaja (06.08.2010)

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

a nieprawda

moja corka urodzila sie latem i nosilam w elastyku. zadnych 3 poł nie bylo, dwie kurtyny po prostu odgarnialam na boki kieszonki. i byla pojedyncza kieszonka
    A to akurat niedobrze, bo muszą dziecko podtrzymywac 3 poły.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszczoła Zobacz posta
    A to akurat niedobrze, bo muszą dziecko podtrzymywac 3 poły.
    wcale nie musza. 3 kg spokojnie dawaly sie podtrzymywac jedna warstwa dosc ciasno zawiazana, ewentualnie jedna z kurtyn zaciagnieta czesciowo. oczywiscie gdy minely dwa miesiace i mala stawala sie dosc ruchliwa (a ze glowe trzymala niemal od poczatku), zaciagalam poły, zeby nie wyskoczyla

poza tym na gorąco mozna poradzic przy elastycznej ubierajac dziecko w mniej warstw po prostu.
    Ostatnio edytowane przez green_naranja ; 12-02-2011 o 11:17

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

wcale nie musza. 3 kg spokojnie dawaly sie podtrzymywac jedna warstwa dosc ciasno zawiazana, ewentualnie jedna z kurtyn zaciagnieta czesciowo. oczywiscie gdy minely dwa miesiace i mala stawala sie dosc ruchliwa (a ze glowe trzymala niemal od poczatku), zaciagalam poły, zeby nie wyskoczyla

poza tym na gorąco mozna poradzic przy elastycznej ubierajac dziecko w mniej warstw po prostu.
    Można sobie radzić z gorącem ubierając lżej dziecko, to fakt. Natomiast prawidłowe używanie chusty elastycznej oznacza, że podtrzymuje się dziecko 3 połami bez względu na to, jak nam się wydaje, czy to trzyma, czy nie. Chusta elastyczna jest elastyczna i jedna jej warstwa nie zapewni dziecku optymalnego podparcia dla kręgosłupa.

Skoro autorka zamierza nosić dziecko 2-3 miesięczne, to nawet podązając tym tokiem rozumowania (bardziej ruchliwe dziecko trzeba otulac 3 warstwami), będzie zmuszona wiązać chuste w taki sposób.
    Jednym słowem - polecam tkaną. Wystarczy na dłużej, i naprawdę da sie ją oswoić.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

my tez mieliśmy ten dylemat jak mała sie rodziłą. wybraliśmy od razu tkaną i nie mielismy problemu z wiązaniem. elastyczną próbowałam wiązac pożyczoną i nam, wbrew ogólnej opinii, gorzej sie wiązało. moze dlatego ze od razu tkana spróbowalismy i problemu nie było
    moim zdaniem szkoda pieniędzy na elastyka bo na krótko wystarczy. dodatkowo to co jz dziewczyny pisały, laem będzie gorąco w 3 płachtach materiału, sztucznego w dodatku (dodatek czegoś co daje elastyczność)

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Polecam chuste tkaną
    Po pierwsze starcza na cały okres chustowania, w lato zdecydowanie bardziej się sprawdzi, gdyż na dziecko jest tylko jedna warstwa materiału a nie trzy tak jak w elastyku no i będziesz mogła wiązać z przodu, na biodrze lub póxniej na plecach...w elastyku tylko z przodu.

Skąd jesteś? Moze w pobliżu spotykają się mamy noszące
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Uprawnienia umieszczania postów