Ja tylko zwrócę Ci uwagę, że w elastyku nie da się nosić, gdy jest ciepło, na dziecku są w elastyku zawsze 3 warstwy materiału, więc późną wiosną/latem nie da się w nim nosić po prostu :/
A tkana wcale nie jest straszna i na dłużej Ci starczy![]()
Ja tylko zwrócę Ci uwagę, że w elastyku nie da się nosić, gdy jest ciepło, na dziecku są w elastyku zawsze 3 warstwy materiału, więc późną wiosną/latem nie da się w nim nosić po prostu :/
A tkana wcale nie jest straszna i na dłużej Ci starczy![]()
2 + 7 (2005-2018)
Ja zaczęłam od grubej tkanej bawełnianej Lenny Lamb i gdybym miałam wybierać teraz, wzięłabym na pewno coś lżejszego/cieńszego. Grubą i ciężką chustę (na dodatek długą, żeby pasowała również na męża) trudno się wiąże. Jeśli masz spokojną dzidzię, to pal sześć, ale jeśli maluch nie lubi się motać/ubierać, to lepiej zaopatrzyć się w coś, co dasz radę szybko zawiązać.
Z elastycznymi chustami nie miałam nigdy do czynienia, ale gdybym miała jeszcze raz noworodka, chętnie bym takową wypróbowała.
Ile Twoja dzidzia waży? Myślę, że taka informacja jest jedną z ważniejszych przy decyzji o zakupie chusty elastycznej.
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
mysle ze przy noworodku/wczesnym niemowlaku informacja o wadze nie ma zadnego znaczenia, i tak bedzie rowniez przez kilka najblizszych miesiecy. elastyki najczesciej polecane sa na pierwszych kilka miesiecy i rzadko ktory niemowlak dobija do 10 kg przez pierwsze pol roku![]()
informacja o wadze jest istostan przy zakupie pierwszej chusty tkanej gdy dziecie jest juz wieksze/starsze/ciezsze, bo rozne tkane maja rozne wlasciwosci, natomoast elastyki tak bardzo sie od siebie nie roznia.
Kochana będę polemizować z tym mitemObecnie raczej nie poleca się chust elastycznych, a osoby które je do niedawna polecały, wycofują się z tego stanowiska, bo tylko pozornie jest ją łatwiej założyć, bardzo trudno utrzymać w niej odpowiednią pozycję dziecka by po chwili nie zrobiło się z niej wisiadło, wkłada się dziecko w kieszonkę którą robi się "na oko", raz wyjdzie zaciasno, raz zaluźno, a nie ma jak poprawić bo elastyka się nie dociąga. Obecnie zachęca się do zakupu od razu tkanej. A dla wcześniaków są n.p w ofercie didymosa chusty tkane węższe (chyba ok. 50cm szerokości).
Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 12-02-2011 o 13:18
Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis
Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
Doradca Akademii Noszenia Dzieci
no to jak, elastyki za moment znajda sie w jednym szerego z wisiadlami?
ja dodam zeby nie bylo nieporozumien-nie probuje przekonac autorki watku do elastyka, bo sama uzywam tkanych, ale na samym poczatku elastyk byl dla mnie zbawieniem i nie mialam najmniejszych problemow z jego uzywaniem (a tkana mnie przerazala dosc dlugo). i naprawde, nic a nic mi w Mobym nie osiadalo ani nie zwisalo, moze to jakas cecha osobnicza, ale wiazalo mi sie elastyka rewelacyjnie i musze powiedziec, jak najbardziej prawidlowo. nawet z odchylonymi polami mala byla mocno umocowana w kieszonce i nie czulam najmniejszego luzu-ale tez dbalam o to, by wiazac solidnie.
Jeśli planujesz nosić swojego malucha w chuście, nie radziłabym odwlekać tego aż do 2-3 miesiąca. Najlepiej przyzwyczajać dzidzię od samego początku. Potem może być trudniej. Piszę, niestety, z własnego doświadczenia.
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
To jeśli tylko synek mi pozwoli zamówię w tym tygodniu i zacznę wiązać..(mój synek to też Miłosz
Jeśli tylko któraś z Was mogłaby mi jeszcze doradzić w sprawie materiału/długości/rodzaju chusty to bym była bardzo wdzięczna....
Ja miałam Gypsymamę, ona nie tak bardzo się rozciąga, małe dziecko trzyma dobrze (chociaż moje urodziło się 4 kilo, więc "małe" dla nas to był niedługi okres). Jest mięciutka i w dodatku bardzo ładna, ale dość droga jak na chustę na parę miesięcy. Nie żałuję że ją kupiłam, ale naprawdę dużo w niej nosiłam, bo mam sporo doświadczenia chustowego jeszcze po pierwszym dziecku. Jeśli autor wątku dopiero zacznie nosić teraz, to najbrdziej aktywne chustowanie będzie wiosną i latem, dziecko dorośnie i na pewno będzie potrzebna tkana chusta![]()
Moje kochane dziewczynki - Marta (18.09.2006) i Agłaja (06.08.2010)
wspieram w rodzicielstwie
Doradczyni Noszenia ClauWi®
Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®
wcale nie musza. 3 kg spokojnie dawaly sie podtrzymywac jedna warstwa dosc ciasno zawiazana, ewentualnie jedna z kurtyn zaciagnieta czesciowo. oczywiscie gdy minely dwa miesiace i mala stawala sie dosc ruchliwa (a ze glowe trzymala niemal od poczatku), zaciagalam poły, zeby nie wyskoczyla![]()
poza tym na gorąco mozna poradzic przy elastycznej ubierajac dziecko w mniej warstw po prostu.
Ostatnio edytowane przez green_naranja ; 12-02-2011 o 11:17
Można sobie radzić z gorącem ubierając lżej dziecko, to fakt. Natomiast prawidłowe używanie chusty elastycznej oznacza, że podtrzymuje się dziecko 3 połami bez względu na to, jak nam się wydaje, czy to trzyma, czy nie. Chusta elastyczna jest elastycznai jedna jej warstwa nie zapewni dziecku optymalnego podparcia dla kręgosłupa.
Skoro autorka zamierza nosić dziecko 2-3 miesięczne, to nawet podązając tym tokiem rozumowania (bardziej ruchliwe dziecko trzeba otulac 3 warstwami), będzie zmuszona wiązać chuste w taki sposób.
Jednym słowem - polecam tkaną. Wystarczy na dłużej, i naprawdę da sie ją oswoić.
wspieram w rodzicielstwie
Doradczyni Noszenia ClauWi®
Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®
my tez mieliśmy ten dylemat jak mała sie rodziłą. wybraliśmy od razu tkaną i nie mielismy problemu z wiązaniem. elastyczną próbowałam wiązac pożyczoną i nam, wbrew ogólnej opinii, gorzej sie wiązało. moze dlatego ze od razu tkana spróbowalismy i problemu nie było
moim zdaniem szkoda pieniędzy na elastyka bo na krótko wystarczy. dodatkowo to co jz dziewczyny pisały, laem będzie gorąco w 3 płachtach materiału, sztucznego w dodatku (dodatek czegoś co daje elastyczność)
Polecam chuste tkaną
Po pierwsze starcza na cały okres chustowania, w lato zdecydowanie bardziej się sprawdzi, gdyż na dziecko jest tylko jedna warstwa materiału a nie trzy tak jak w elastyku no i będziesz mogła wiązać z przodu, na biodrze lub póxniej na plecach...w elastyku tylko z przodu.
Skąd jesteś? Moze w pobliżu spotykają się mamy noszące![]()
Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®
Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB
Chusty tkane Little Frog