Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: chusta tkana czy elastyczna na początek? proszę o pomoc

Chustonówka

Domyślnie chusta tkana czy elastyczna na początek? proszę o pomoc

dziewczyny, pomóżcie! 10 dni temu urodziłam synka. Bardzo chciałabym zacząć nosić go w chuście od 2, góra 3-go miesiąca życia. Jestem zdecydowana na długą wiązaną chustę. Proszę napiszcie jaka chusta będzie lepsza na początek ( z założeniem, że przynajmniej do jesieni ma posłużyć) - tkana czy elastyczna?
    Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Chustofanka Awatar elenapogodna
    Miejscowość
    w centrum Europy

Domyślnie

nosiłam w elastycznej od urodzenia do 2 miesięcy. teraz ma 6 i już nie używam elastycznej wcale - rozciąga się, nie trzyma dobrze. jeśli chcesz dopiero zacząć nosić od 2-go miesiąca, to radzę tkaną zdecydowanie - coś może z jedwabiem, miękie, lekkie, jasne - na lato dla malucha. i bardzo radzę zacząć nosić teraz, nie czekając
    Moje kochane dziewczynki - Marta (18.09.2006) i Agłaja (06.08.2010)

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

zacznij teraz, no moze poczekaj jeszcze pare dni az sie bardziej oswoisz z ta mysla i pocwiczysz na misiu (polecam cwiczenie wiazan na maskotkach!).
    ja nosilam Nine w elastyku Moby do 4 miesiaca, na zmiane z tkana, ale w tych pierwszych miesiacach zdecydowanie wolalam elastyka. wiazalo sie niemalze samo, zadnego lamania nie trzeba bylo, ja dla mnie, wowczas swiezynki chustowo-macierzynskiej, bylo to rozwiazanie idealne. z sentymentem tego Mobiego wspominam

no, ale adwokatem nie chce byc, musisz rozwazyc sama co i jak....

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Elastycznej nie miałam, więc czy byłoby wygodniej nie umiem się wypowiedzieć, ale tkana starczy na dłużej, może i na całe noszenie - moją starszą zaczęłam nosić w tkanej jak miała miesiąc, starczyła do czasu przesiadki na nosidła. U młodszego (wylądował w tkanej mając 2 tygodnie) jest trochę inaczej - waga ciężka i jak przekroczył 9 kg przestało mi być wygodnie w tkanej bawełnie i przeszłam na chusty z mieszankami (a że przy okazji sobie pofolgowałam w kwestii zakupów chustowych, co czasem się zdarza i jest nie do przewidzenia przed zamotaniem, to już inna kwestia).

Jeśli tkana, to bardzo bym polecała, żeby miała różne krawędzie dla łatwiejszego motania (może być pasiak, z jednolitych np leo storchenwiege mają krawędzie w różnych kolorach).
    Ostatnio edytowane przez jul ; 12-02-2011 o 01:03
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chusteryczka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

elastyczną tylko raz motałam z ciekawości
    od samego początku nosze w tkanej. Z elastyka szybko musiałabyś przejśc na tkaną, wiec moim zdaniem to strata pieniędzy, lepiej zacząć odrazu od tkanej.
    Bardzo lubie pasiaki, bo maja róznego koloru pasy na krawędziasz i łatwiej przez to zamotać, ale mam też jednokolorowe co mają przeszycie innym kolorem nici na krawędzi dla odróżnienia.

Chustomanka Awatar Celebrianna
    Miejscowość
    Oleśnica

Domyślnie

Ja polecam elastyka na poczatek i zachecam do noszenia jak najwczesniej. Elastyka duzo latwiej sie wiaze i latwiej dopasowuje sie do cialka. Wiazanie elastyka (trzy poly) jak dla mnie, poczatkujacej chustonoszki bylo pewniejsze. Nosze w nim do dzis, bo jest w nim po prostu wygodnie. Odczuwam to zwlaszcza, gdy pare dni ponosze w tkanych. Wowczas w elastyku mam wrazenie, ze corcia jest lzejsza. Tkana mozes kupic pozniej, wczesniej poprobowac roznych rodzajow (np pozyczajac, bo nie kazda tkana ci podpasuje od razu. Ja mam zwyklego, taniego elastyka nie-firmowego. Powodzenia i smialo!

Chustoholiczka

Domyślnie

ja tez miałam na poczatek elastyka. tzn. przy trzecim, kiedy jeszcze nie było forum i chustowanie nie było popularne, kupiłam sobie chuste tkana i......zrezygnowałam. przy czwartej kupiłam i taka i taka. I pierwsze motania były w elastycznej. Zwłaszcza,ze jakos tak lepiej mi było np. pozycje kołyski zrobic. Poreczniej mi było takiego maluszka w elastyczna motac. Pozniej, jak juz miała kilka miesiecy preferowałam tkaną,ale to dlatego,ze mnie chustoszał ogarnął.
    Pamietam,ze miałam czerwona MaM Wrap.......ech.......to były czasy......pozdrwiam Cie serdecznie i grstuluje takiego maluszka pachnacego a jemu takiej fajniastej mamy, która chce nosic!

Chustofanka Awatar AsiaWr
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Ja na początek zaopatrzylam sie w elastyczna i tkana. Wiązać zaczęłam elastyczna, bo sie tu naczytalam, ze łatwiej, ze dla noworodka, itd. No jakoś nijak mi w tej chuscie było. Niby wszystko ok, ale bez zachwytow. Nie ciągnęło mnie, żeby jeszcze raz spróbować. Aż po paru razach zawiazalam tkana i było po prostu cudownie! Już nigdy wiecej elastyka nie założyłam. I tylko czekalam na okazje, żeby tkana zawiązać, a jak trzeba było rozwiązać, to aż żal było. Wiązanie jest sztywne, pewne i wygodne, i wbrew pozorom łatwiejsze do zawiązania, bo mogłam sobie podociagac i wymodelowac chuste na dziecku, żeby wszedzie dopasować jak trzeba. Elastyka dociagnac sie nie da, jest jaki jest. Polecam tkana. I jak dziewczyny pisały, od początku. To było cudowne przywiazac do siebie taka mała kruszynke. Teraz przywiązuje klocuszka i to już nie to samo. Nie odbieraj sobie tej przyjemności noszenia noworodka

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

Ja tylko zwrócę Ci uwagę, że w elastyku nie da się nosić, gdy jest ciepło, na dziecku są w elastyku zawsze 3 warstwy materiału, więc późną wiosną/latem nie da się w nim nosić po prostu :/
    A tkana wcale nie jest straszna i na dłużej Ci starczy
    2 + 7 (2005-2018)

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karusek Zobacz posta
    Ja tylko zwrócę Ci uwagę, że w elastyku nie da się nosić, gdy jest ciepło, na dziecku są w elastyku zawsze 3 warstwy materiału, więc późną wiosną/latem nie da się w nim nosić po prostu :/
    A tkana wcale nie jest straszna i na dłużej Ci starczy
    a nieprawda

moja corka urodzila sie latem i nosilam w elastyku. zadnych 3 poł nie bylo, dwie kurtyny po prostu odgarnialam na boki kieszonki. i byla pojedyncza kieszonka

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Ja zaczęłam od grubej tkanej bawełnianej Lenny Lamb i gdybym miałam wybierać teraz, wzięłabym na pewno coś lżejszego/cieńszego. Grubą i ciężką chustę (na dodatek długą, żeby pasowała również na męża) trudno się wiąże. Jeśli masz spokojną dzidzię, to pal sześć, ale jeśli maluch nie lubi się motać/ubierać, to lepiej zaopatrzyć się w coś, co dasz radę szybko zawiązać.

Z elastycznymi chustami nie miałam nigdy do czynienia, ale gdybym miała jeszcze raz noworodka, chętnie bym takową wypróbowała.

Ile Twoja dzidzia waży? Myślę, że taka informacja jest jedną z ważniejszych przy decyzji o zakupie chusty elastycznej.

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

mysle ze przy noworodku/wczesnym niemowlaku informacja o wadze nie ma zadnego znaczenia, i tak bedzie rowniez przez kilka najblizszych miesiecy. elastyki najczesciej polecane sa na pierwszych kilka miesiecy i rzadko ktory niemowlak dobija do 10 kg przez pierwsze pol roku

informacja o wadze jest istostan przy zakupie pierwszej chusty tkanej gdy dziecie jest juz wieksze/starsze/ciezsze, bo rozne tkane maja rozne wlasciwosci, natomoast elastyki tak bardzo sie od siebie nie roznia.

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta
    a nieprawda

moja corka urodzila sie latem i nosilam w elastyku. zadnych 3 poł nie bylo, dwie kurtyny po prostu odgarnialam na boki kieszonki. i byla pojedyncza kieszonka
    A to akurat niedobrze, bo muszą dziecko podtrzymywac 3 poły.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszczoła Zobacz posta
    A to akurat niedobrze, bo muszą dziecko podtrzymywac 3 poły.
    wcale nie musza. 3 kg spokojnie dawaly sie podtrzymywac jedna warstwa dosc ciasno zawiazana, ewentualnie jedna z kurtyn zaciagnieta czesciowo. oczywiscie gdy minely dwa miesiace i mala stawala sie dosc ruchliwa (a ze glowe trzymala niemal od poczatku), zaciagalam poły, zeby nie wyskoczyla

poza tym na gorąco mozna poradzic przy elastycznej ubierajac dziecko w mniej warstw po prostu.
    Ostatnio edytowane przez green_naranja ; 12-02-2011 o 11:17

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

wcale nie musza. 3 kg spokojnie dawaly sie podtrzymywac jedna warstwa dosc ciasno zawiazana, ewentualnie jedna z kurtyn zaciagnieta czesciowo. oczywiscie gdy minely dwa miesiace i mala stawala sie dosc ruchliwa (a ze glowe trzymala niemal od poczatku), zaciagalam poły, zeby nie wyskoczyla

poza tym na gorąco mozna poradzic przy elastycznej ubierajac dziecko w mniej warstw po prostu.
    Można sobie radzić z gorącem ubierając lżej dziecko, to fakt. Natomiast prawidłowe używanie chusty elastycznej oznacza, że podtrzymuje się dziecko 3 połami bez względu na to, jak nam się wydaje, czy to trzyma, czy nie. Chusta elastyczna jest elastyczna i jedna jej warstwa nie zapewni dziecku optymalnego podparcia dla kręgosłupa.

Skoro autorka zamierza nosić dziecko 2-3 miesięczne, to nawet podązając tym tokiem rozumowania (bardziej ruchliwe dziecko trzeba otulac 3 warstwami), będzie zmuszona wiązać chuste w taki sposób.
    Jednym słowem - polecam tkaną. Wystarczy na dłużej, i naprawdę da sie ją oswoić.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

my tez mieliśmy ten dylemat jak mała sie rodziłą. wybraliśmy od razu tkaną i nie mielismy problemu z wiązaniem. elastyczną próbowałam wiązac pożyczoną i nam, wbrew ogólnej opinii, gorzej sie wiązało. moze dlatego ze od razu tkana spróbowalismy i problemu nie było
    moim zdaniem szkoda pieniędzy na elastyka bo na krótko wystarczy. dodatkowo to co jz dziewczyny pisały, laem będzie gorąco w 3 płachtach materiału, sztucznego w dodatku (dodatek czegoś co daje elastyczność)

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Polecam chuste tkaną
    Po pierwsze starcza na cały okres chustowania, w lato zdecydowanie bardziej się sprawdzi, gdyż na dziecko jest tylko jedna warstwa materiału a nie trzy tak jak w elastyku no i będziesz mogła wiązać z przodu, na biodrze lub póxniej na plecach...w elastyku tylko z przodu.

Skąd jesteś? Moze w pobliżu spotykają się mamy noszące
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chustonówka

Domyślnie

dziewczyny, jesteście kochane nie liczyłam aż na taki odzew! dzięki
    Jestem z gdańska, synek teraz waży 3700g, szybko bardzo przybiera, bo prawie non-stop na piersi, odkleić się nie chce.
    Po Waszych radach zdecydowałam się na tkaną, ale jeśli nie będzie mi szło z wiązaniem - zakupię elastyczną. Może jednak będzie dobrze i tkaną będę nosić od początku Niestety żadna z moich koleżanek nie nosi w chuście, więc sama będę próbować korzystając z Waszej wiedzy i internetu.
    Czy możecie mi jeszcze napisać na co warto zwrócić uwagę przy zakupie takiej tkanej chusty? Będę nosić wiosną/latem - czy mam jakoś zwrócić uwagę na materiał w takim przypadku? (nie znam się na tym w ogóle...) Poza tym mam 1,61m wzrostu, nie jestem ani gruba ani chuda, taki rozmiar M - jaką długośc powinnam wziąć pod uwagę? Czy jest jakaś firma którą szczególnie polecacie/sklep internetowy?

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

tkana to dobry, perspektywistyczny wybor

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

mysle ze przy noworodku/wczesnym niemowlaku informacja o wadze nie ma zadnego znaczenia, i tak bedzie rowniez przez kilka najblizszych miesiecy. elastyki najczesciej polecane sa na pierwszych kilka miesiecy i rzadko ktory niemowlak dobija do 10 kg przez pierwsze pol roku
    Kochana będę polemizować z tym mitem Obecnie raczej nie poleca się chust elastycznych, a osoby które je do niedawna polecały, wycofują się z tego stanowiska, bo tylko pozornie jest ją łatwiej założyć, bardzo trudno utrzymać w niej odpowiednią pozycję dziecka by po chwili nie zrobiło się z niej wisiadło, wkłada się dziecko w kieszonkę którą robi się "na oko", raz wyjdzie zaciasno, raz zaluźno, a nie ma jak poprawić bo elastyka się nie dociąga. Obecnie zachęca się do zakupu od razu tkanej. A dla wcześniaków są n.p w ofercie didymosa chusty tkane węższe (chyba ok. 50cm szerokości).
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 12-02-2011 o 13:18
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Uprawnienia umieszczania postów