Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 23

Wątek: SKŁADAKI - czyli jak to zrobić, żeby nie przeciekło?:)))

Chustofanka Awatar Livonia
    Miejscowość
    Newport

Domyślnie SKŁADAKI - czyli jak to zrobić, żeby nie przeciekło?:)))

dziś składaka trzasnęłam. trójkąta ale nie z plisą tylko takie z składaniem pieluchy prawie na pół wzdłuż, potem powrót górnej poły w dół i nastepnie w porzek. powstają dwa wąskie kawałki w krok i skrzydła duże bokiem.
    założyłam ale na górze mi wyciekło wszytsko w diabły.

wcześniej złożyłam dwa razy w prostokąt i przód wzmocniłam podwinięciem. i to mi się bardziej podobało...

poradźcie jakieś wasze metody na składaki. mi koło nóżek zostaje tyle pieluchy, że nie ogarniam Ala się wije...

a może zwykły układ w prostokąt nie jest taki zły?
    Drugi chuścioch w drodze

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

Uwielbiam składaki Nie bardzo rozumiem twój opis, ale trójkat z plisą polecam, i prostokąt jak najbardziej też, tylko tak żeby było grubiej z przodu. A może otulacz za luźny? Nie w gumce, ale tak po całosci? CZasem składam też jedna w poprzek w trójkąt, drugą w prostokąt jako wkładke. Co do nadiaru przy nóżkach, odwijam materiał-jak chwytam z boku żeby dać na brzuszek, to zawijam tak, zeby górna krawędź znalazła sie na dole i na odwrót.
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Miejscowość
    Newport
    Ostatnio edytowane przez Livonia ; 01-02-2011 o 23:13
    Drugi chuścioch w drodze

Miejscowość
    Newport

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zochmama Zobacz posta
    Ujak chwytam z boku żeby dać na brzuszek, to zawijam tak, zeby górna krawędź znalazła sie na dole i na odwrót.
    tak z przodu po skosach?

wiedzialam że zle opisze chodziło mi o "skadanie dla dziewczynki" z http://www.pieluszkarnia.pl/Jak-skla...fo-pol-43.html
    Drugi chuścioch w drodze

Chustomanka Awatar Pasiata
    Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

Ja używałam w zasadzie przede wszystkim tetry z otulaczami (na noc frotki, ale też składanej). Na początku, kiedy kupki były mleczne stosowaliśmy trójkąt z plisą na środku (możesz znaleźć na ekobaby) a potem tylko składanej w prostokąt, bo Tośka "grubsze sprawy" załatwiała zasadniczo na nocnik
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi® - konsultacje, warsztaty, pogadanki www.pasiata.pl
    Tosia 20.10.2008, Wojcieszek 30.03.2011

Miejscowość
    Newport

Domyślnie

to ja przxy prostokącie chyba zostanę jak inni też stosują. Pasiata - a z przodu podwijasz fragment czy taki zwykły ten prostokąt?
    p.s my kupki na nocnik też
    Drugi chuścioch w drodze

Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

Ja składałam zwykły prostokąt.
    A jeśli chodzi o tetrę - trzeba pamiętać, że nie każda tetra tak samo chłonie
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi® - konsultacje, warsztaty, pogadanki www.pasiata.pl

Chustomanka

Domyślnie

ja w prostokąt jeśli mam dobry otulacz. a do np wełnianych gatek wygodniej mi w trójkąt (z plisą). no i marzę o snappi...
    Bylam: ulisia

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

snappi do tetry mi nie podchodzi, haczy starsznie ale do frotkowych super. Co do składania w prostokat, to mam Imse 100gr, więc duze, składam na pół, potem kawałek podwijam i jeszcze raz na pół, to co wyjdzie na trzy-tak, żeby z przodu było grubiej. Co do nadmiaru, to chodzi mi o to, że jak kładę dziecia na trójkącie, to chwytam to co miedzy nóżkami i daję na brzuszek-wiadomo, potem chwytam jeden bok i prowadząc do przodu odwracam/skrecam-prosta górna krawędź znajduje się wtedy na dole a dolna u góry. Dla sikacza zawsze można jeszcze cos upchnać dodatkowo, czy to w plisę, czy w prostokąt.

Chustomanka

Domyślnie

ja mam tetrę 75

zochamama - dzięki za cynk. jak będę kupować snappi to w takim razie tylko jedno - na próbę
    Bylam: ulisia

Miejscowość
    Newport

Domyślnie

ja mam też 75 gr. ponoć 100 gr IV już nie produkują? prawda to?
    marzy mi się bambusowa kikko na spróbę
    Drugi chuścioch w drodze

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

Tak, niestety uboolewam, choć Zosia już praktycznie odpieluchowana. Kikko bambusowe mam, i niestety do IV 100gr im daleko. Ale ogólnie ok.

Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

Ja używałam tetrówek niebielonych Lenya z ekobaby i były bezkonkurencyjne i Kikko - też były lepsze niż standardowa tetra, ale bez rewelacji.

Miejscowość
    Newport

Domyślnie

zochmama - a 75 IV i kikko bambusowe podobnie chłoną?
    Drugi chuścioch w drodze

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

A nam jakoś nie idzie to składanie, próbowałam trójkąta z plisą i nie dałam rady młodego w to zawinąć - za dużo materiału zachodzi na udka i w ogóle za dużo tego do zawinięcia - boki po zawinięciu zachodza mu na plecy.... nie wiem czy ktoś się połapie o co mi chodzi ale generalnie nie wiem co z tym fantem zrobić...
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Miejscowość
    Newport

Domyślnie

kochana ja mam problem z zawinięciem 9 mc a co dopiero takiego malucha jak twój ja niestety leń jestem i prostokąt robię...
    Drugi chuścioch w drodze

Chustomanka Awatar meryenn
    Miejscowość
    Dębica

Domyślnie

mozecie mi powiedziec co to za pieluszka jest uzyta do demonstracji z paskiem sumo i snappi? http://tetro.pl/doc/instrukcje.html
    to jest ten prefold czy co? bo ja sie w tym chyba nigdy nie polapie, a musze nabyc jakis komplecik tylko zupelnie nie wiem jaki? czy lepiej takie przeszyte,czy rozlozone, zeby skladac od poczatku...
    Hania - 2.08.2008, Franiu - 30.03.2011....... fotolog.com/meryenn

poczatkujace wymianki

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meryenn Zobacz posta
    mozecie mi powiedziec co to za pieluszka jest uzyta do demonstracji z paskiem sumo i snappi? http://tetro.pl/doc/instrukcje.html
    to jest ten prefold czy co? bo ja sie w tym chyba nigdy nie polapie, a musze nabyc jakis komplecik tylko zupelnie nie wiem jaki? czy lepiej takie przeszyte,czy rozlozone, zeby skladac od poczatku...
    To prefoldy są.

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Livonia Zobacz posta
    zochmama - a 75 IV i kikko bambusowe podobnie chłoną?
    Hmmm,cieżko orzec kikko grubsze, ale chyba chłoną podobnie, choć trzeba przyznać ze IV mam juz mega sprane, a kikko od jakis dwóch czy trzech miesięcy. Ogólnie IV 100gr IO nie do pobicia...

Chustofanka

Domyślnie

aginia a masz duże pieluszki tetrowe, czy te mniejsze? Bo te duże 80x80 są za wielkie na takiego malucha i wtedy dużo zachodzi na udka i ciężko pod otulacz upchnąć.

Ja najbardziej lubię pieluchy bambusowe (kupiłam kiedyc na allegro) sporo się skurczyły i teraz idealnie pasują na moja panienkę, składam je w prostokąt.
    Ogólnie najbardziej lubię prefoldy, składam je w prostokąt, super pasuje do otulacza bambino mio, bo nie robi dużej pupy i jest na prawdę chłonne, pod obszerniejsze otulacze składam w twist, ale on jest mniej chłonny.
    Trójkąt z plisą jest chłonny, ale robi duż pupę i go nie lubię.

Uprawnienia umieszczania postów