Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 52 z 52

Wątek: Tetra + otulacz

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie Re: Tetra + otulacz

Polar przemaka dopiero po określonym, "granicznym" zawilgoceniu. Jeśli pielucha będzie ekstremalnie mokra, to nie ma bata, otulacz przepuści. Przy normalnie zmoczonych pieluchach nie ma żadnego problemu. Chodzi o to, że polar nie chłonie wody, nie "wpija' jej jak knot i nie namaka dalej. Polarowe otulacze szyte są z dwóch warstw. Jeśli nawet wewn. warstwa jest lekko wilgotna od pieluchy, to ta wilgoć już dalej nie pójdzie.
    Z kupką nie ma problemu. Z żadnego innego materiału nie spiera sie tak dobrze jak z polaru.
    Przy okazji - piszesz, że mały nadal robi rzadkie kupki - pomiędzy pupę a pieluchę włóż polarową wkładkę, działa lepiej niż papierek.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustomanka Awatar abeba
    Miejscowość
    miasteczko ze żbikiem w herbie

no ale innym osobom otulacz wystarcza na 2-3 dni, a mi na 4-5 przewiniec wec moze moj osiaga nienormalne poziomy zawilgocenia
    wkladki polarkowej nie wyrzuce do wc - wiec to niewiele pomoze. ale cyz masz na mysli wkladke "sucha pupa" czy cos innego?

Dzieci są urocze, aczkolwiek niehigieniczne.

Melman z Madagaskaru

Chustomanka Awatar jujama
    Miejscowość
    okolice Legionowa :)

Cytat Zamieszczone przez abeba
    wkladki polarkowej nie wyrzuce do wc - wiec to niewiele pomoze. ale cyz masz na mysli wkladke "sucha pupa" czy cos innego?
    Ale w momencie spierzesz taką kupkę z polarka.
    Poza tym ja zużywam po 2-3 otulacze na dobę, a nie jeden na kilka dni Często wkładam w nie tylko 1-2 pieluszki tetrowe i jak jest wpadka, to brzegi otulacza na bank mokre. Na szczęście już mam sporo otulaczy (bo dla mnie 2-3 sztuki to zdecydowanie za mało) i się nie martwię. Mam 3 polarowe i chyba 7 PUL. Wolę te drugie, ale polar też spokojnie się sprawdza.
    Wełnianych otulaczy nie używam, ze względu na alergię małego (nawet lanoliny w kosmetykach nie trawi), ale sporo dziewczyn je poleca.
    JUlcza (16.04.2006), JAcusiowa (9.05.2008) i MAćkowa (14.12.2012) mama Magda
    http://jama-jujamy.blogspot.com/

Chustomanka Awatar abeba
    Miejscowość
    miasteczko ze żbikiem w herbie

to widze ze uleglam minimalistycznej wizji praktykującej EC wlascicielki Ekobaby, chyba trzeba bedzie wiecej otulaczy, dzieki.

Dzieci są urocze, aczkolwiek niehigieniczne.

Melman z Madagaskaru

Chusteryczka Awatar polaquinha
    Miejscowość
    Łodź

ja dwa otulacze zuzylam w ciagu dwoch przewinienc i na szczescie,ze mialam jednorazowki bo 3 inne otulacze z Bambino mio sa jeszcze za duze na malenka pupke.

Tak w ogole to mam jednak watpliwosci czy pomysl z tetra+otulacz dla noworodka jest dobry -pupcia jest tak obszerna (a specjalnie kupilam ciensza tetre na ten pierwszy okres), ze lezy zdecydowanie wyzej niz glowka!!
    To chyba nie jest prawidlowe ulozenie dla tak malenkiego kregoslupa

"Najwspanialszym prezentem, ktorym mozesz obdarowac druga osobe,
    jest podarunek w postaci twojego oczekiwania sukcesu tej osoby"

Abraham "Prawo Przyciagania"

Chusteryczka Awatar Leika
    Miejscowość
    Łódź

U mnie się to sprawdza, pupcia nie jest za gruba, jedyny "problem" to bodziaki mi się nie dopinają, są przystosowane go pieluch jednorazowych najwyraźniej.
    Starszy Syn (VIII.2006), Córka (I.2009) i młodszy Syn (XI.2011)

http://moje-dzieciaki.blogspot.com/

We are what we think. All that we are arises with our thoughts.
    With our thoughts we make the world.
    Buddha

mamru
    Guest

czytam i czytam i też postanowiłam się podzielić
    Kiedy urodził się Krzysio to zdecydowaliśmy że będziemy używać tetry i tak też było. Nie miałam wówczas pojęcia o istnieniu otulaczy z pul, polaru, o jakichkolwiek otulaczach nie miałam pojęcia, więc używałam takich ceratek jak nasze mamy nam zakładały. Nigdy nie miał odparzonej pupy, ale strasznie przeszkadzało mi to, że skórka w tym zestawie nie oddycha :/ Potem się Wercia urodziła no i to samo, ale zostałam oświecona i kupiłam otulacze imse vimse. Mam ich w sumie 10: w większości PUL i jeszcze bawełniane. I nie zamienię tego zestawu na nic innego tetra+otulacz i papierek z iv. Papierki z canpolu kompletnie mi nie podeszły no i ten minus, że nie mogę ich wyrzucić do toalety :/ Wercia ma teraz 18 miesięcy-niestety przechodzimy kryzys nocnikowy, więc używamy tetry+otulacza a na noc BG albo PD. Zrobiłam niedawno taki myk, że zamiast jednej pieluszki tetrowej wkładam dwie, bo w związku z ząbkowaniem Mała sika więcej niż zwykle i bardzo mi się to sprawdza. Otulacz nigdy nie przemókł-oczywiście poza sytuacją okropnej kuuuuuuupy no to wtedy otulacz do prania.
    Trzeci Maluszek już w drodze i zaopatrzyłam się już w małe otulacze no bo przecież przy maluszkach trzeba pamiętać, że praktycznie za każdym razem jest kupa, więc kieszonki opadają. Będę składać i zapinać klamerką snappi a na to otulacz... alem się rozpisała

mamru
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Leika
    U mnie się to sprawdza, pupcia nie jest za gruba, jedyny "problem" to bodziaki mi się nie dopinają, są przystosowane go pieluch jednorazowych najwyraźniej.
    ja też miałam ten sam problem i wtedy ubierałam ciut większe body i się dopinało

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

My też z Frankiem od kilku dni debiutujemy w tetrze i otulaczu. Rewelacja!!! (wcześniej byliśmy na pampkach), formowane i kieszonki w drodze więc na razie tylko tetra. Mam zatem pytanie do mam, które używają tetry z takimi większymi smykami- sprawdza się ten zestaw z nimi? Nie protestują przy zakładaniu, nie wiercą się za bardzo, a tym raczkującym czy chodzącym to ta tetra się nie przemieszcza?? Tak ciekawa jestem...

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

My używamy tetry z otulaczem i jest ok. Co prawda mam kilka sztuk pieluch frotowych z mothercare i uważam że są fajniejsze niż tetra tylko dużo droższe niestety.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

ostatnio zaczęłam używać, bo małej wygodniej się nóżkami przebiera jak ma cienko złożoną muślinową tetrę, na to kładę wkładkę polar+bambus. W ciągu dnia kiedy Klucha bryka po podłodze to najmniejsze z możliwych rozwiązań
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

mamru
    Guest

Cytat Zamieszczone przez magnolia
    My też z Frankiem od kilku dni debiutujemy w tetrze i otulaczu. Rewelacja!!! (wcześniej byliśmy na pampkach), formowane i kieszonki w drodze więc na razie tylko tetra. Mam zatem pytanie do mam, które używają tetry z takimi większymi smykami- sprawdza się ten zestaw z nimi? Nie protestują przy zakładaniu, nie wiercą się za bardzo, a tym raczkującym czy chodzącym to ta tetra się nie przemieszcza?? Tak ciekawa jestem...
    nam się sprawdza bardzo dobrze, ale Wercia jest typem żywczyka; wszędzie wejdzie, wszędzie jej pełno i czasami zdarzało mi się, że pieluszka się przemieściła, i teraz częściej zakładam jej muślinową, a jeśli już brak muślinowych "na stanie" to wtedy dwie zwykłe tetry razem poskładane. A protesty przy zakładaniu.. owszem są! Ale sposób mam na to taki, że w trakcie zmiany pieluszki dostaje zabawkę, którą ma tylko wtedy i jesteśmy obie zadowolone

Uprawnienia umieszczania postów