Cytat Zamieszczone przez Leika
To znaczy tetrę trzeba od razu przewijać po jednym siknięciu (bo nie ma tej warstwy utrzymującej suchość pupki) żeby nie było odparzeń?
Ja zmieniam pieluszki średnio co 2 godziny (rano częściej, bo więcej sika). Odparzeń nie ma.

Czy między warstwy tetry dajecie dodatkowe wkładki chłonne, czy może bezpośrednio na tetrę, a więc na pupkę dziecka?
między warstwy tetry nie, na pupę daję coś a'a papierek, tylko Canpola - różni się od prawdziwych papierków tym, że nie można wyrzucać do toalety, to coś w rodzaju fizeliny - kupa zostaje na tym, nie trzeba jej spierać z pieluszki i dziecko też nie czuje tak wilgoci. Kupiłam kilka wkładek Imse Vimse (przepuszczalnych? nie pamiętam jak się nazywają), ale kompletnie się nie sprawdziły, robią sie tak samo mokre jak pieluszka.

Ile taka tetra wytrzymuje siknięć, zanim zacznie przeciekać? Czy otulacz jest wystarczającym zabezpieczeniem ubranka przed wyciekiem?
Jedno siknięcie = mokre majtki. Bez otulacza oczywiście. Otluacz zabezpiecza skutecznie. U mnie nigdy jeszcze ubranko nie przesiąkło, no chyba że przez moją niezdarność - jeśli pieluszka wystawała spod otulacza, to wtedy na zasadzie efektu knota świecy ubranko ciągnie wilgoć.

Czytałam gdzieś, że otulaczy wystarczy mieć 2-3, czy to oznacza, że przy zmianie pieluszki otulacz pozostaje ten sam? Czy że wkładamy nowy, a zuzyty trzeba szybko zaprać ręcznie?
Mam dwa, zmieniam co kilka dni, no chyba że mały zrobi wielką kupę która zabrudzi otulacz - to wtedy przepieram w ręku. A porządne pranie co kilka dni z innymi rzeczami (nie z pieluszkami, bo pieluszki piorę w 90st. a otulacz można w 60).

Składacie pieluszkę i zapinacie klamerką czy otulacz sam jest w stanie utrzymać pieluszkę na miejscu?
Składam w prostokąt, pieluszka trzyma się na miejscu.