-
Chusteryczka
Re: JAK zawiązać maleńskie blizniaczki ?? RAZEM ?
ithil: faktycznie sobie do wypowiedzi kasi "dopowiedziałam", że jak elastyk to noszenie wcześniaka. elastyczna do kangurowania wcześniaków, czyli "fotelowania" i zrobienia kilku kroków po domu: tak, będzie miała podobną funkcję jak opaska.
ja się generalnie elastyków nie boję tylko preferuję tkane
i osobiście uważam, że im mniejsze dziecko tym bardziej tkana, oczywiście jeśli chodzi o noszenie. i raz jeszcze: jeśli dziecko bardzo malutkie: specjalna chusta, węższa dla wcześniaka. to nie musi byc firmówka, chociaż najlepiej, żeby ze wzgledu na splot była. nie wiem, jak wy, ale ja często obserwuję, że dla dzieciaczków które rodzą się z wagą 2-2,5 kg, standartowe chusty są za szerokie. zbyt dużo materiału pod nóżkami i ciężko jest dociągnąć. szczególnie w kieszonkę takie dzieciatko ciężko jest zamotać, kangurek jeszcze ujdzie ale też nie do końca. mówię oczywiście o noszeniu w pionie.
visenna: jasne, tak cię też odebrałam. opinii na temat kangurowania/ noszenia wcześniaków jest strasznie duzo, w każdej coś jest. ostatecznie musi zdecydować rodzic i lekarz. im więcej tych opinii poznajemy tym lepiej.
hanti: miałam cię pytać o zdanie właśnie 
a tak ogólnie to nam wątek zmienia temat
.
jak tylko złapię chwilę to może opiszę dokładniej swoje doświadczenia z kangurowaniem. jesli pozostałe osoby uzupełnią go o swoją wiedzę to może być całkiem ciekawe. bo do tej pory temat jest w polsce mało poruszany.
Uprawnienia umieszczania postów