Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 76

Wątek: JAK zawiązać maleńskie blizniaczki ?? RAZEM ?

Chustofanka Awatar Agakakaka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Re: JAK zawiązać maleńskie blizniaczki ?? RAZEM ?

Pozwolę sobie odświeżyć nieco wątek, jako ze w moim brzuchu siedzą bliźnięta...
    Czy były jeszzce jakieś wątki o noszeniu bliźniąt? Powiem Wam tak, na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie noszenia dwójki na raz. Jedno jest pewne, teraz mąż się nie wykręci od noszenia

Chustonówka
    Miejscowość
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Agakakaka
    Pozwolę sobie odświeżyć nieco wątek, jako ze w moim brzuchu siedzą bliźnięta...
    Czy były jeszzce jakieś wątki o noszeniu bliźniąt? Powiem Wam tak, na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie noszenia dwójki na raz. Jedno jest pewne, teraz mąż się nie wykręci od noszenia
    Praktycznie rzecz biorąc nie ma szans na noszenie ich w pojedynkę w chuście. My nosimy we dwoje. Są plusy, są minusy. A i tak planowany zakup wózka oddala się z każdym dniem - przekonujemy się, bo nawet mimo zaangażowania dwójki jest to wygodniejsze i praktyczniejsze od wózka (3 piętro bez windy). Maluchy noszone od 3 tygodnia. Teraz - we czwartym - mają 2200 i 2400g. Z wiązań tylko kołyska i to niedługo. Jedna próba kangurka nie udała się - Mały jest mały i w połączeniu z moją nieumiejętnością początkującego - gibał mi się na boki.

--
    Pozdrawiam,
    Artur

Chustofanka Awatar Agakakaka
    Miejscowość
    Warszawa

No ja mieszkam na 4 piętrze bez windy. Ale mam wózkarnię w piwnicy, pół piętra i tak trzeba zejść. Ale z uwagi na pozostała dwójkę dzieci nie dam rady bez wózka no i mąż wiele nie pomoze, bo musi naszą wielką rodzinę utrzymać Więc mąż bedzie w zasadzie na weekendy.

Chustonoszka
    Miejscowość
    okolice Poznania

Cytat Zamieszczone przez Both
    Praktycznie rzecz biorąc nie ma szans na noszenie ich w pojedynkę w chuście.
    A to mnie zmartwiłeś Dlaczego ? Poproszę o więcej szczegółów
    M (2004), S (2007), F (2010), E (2013) i (VII'2015)

Chustonówka
    Miejscowość
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Bronka75
    Cytat Zamieszczone przez Both
    Praktycznie rzecz biorąc nie ma szans na noszenie ich w pojedynkę w chuście.
    A to mnie zmartwiłeś Dlaczego ? Poproszę o więcej szczegółów
    Starsze można nosić razem, są wtedy praktycznie na biodrach - chyba Hopek wiedzie prym w instrukcjach dla bliźniaków. Wydaje mi się, że noworodek musi mieć kołyskę, a ta jest na szerokość piersi. Drugi musiałby być niżej, albo wyżej. Kangurek też mieści się na klatce piersiowej jeden. Oczami wyobraźni widzę dwa kangurki zachodzące na biodra, z głowami opierającymi się na piersi, ale moja wyobraźnia nie przejmuje się takimi szczegółami jak to, czy starczy chusty, i jak to w ogóle zamotać, żeby oba miały podparcie pod pupą, kolanka odwiedzione i kręgosłup "na kota"

Pozdrawiam,
    Artur

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

generalnie trzeba sie trzymac zasady, ze kazde z dzieci we wlasnej chuscie - i wtedy kombinowac z konfiguracja, jesli nosiciel da rade.
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chustoholiczka
    Miejscowość
    daleko i blisko

Domyślnie

pozwole sobie odswiezyc watek
    moje doswiadczenia z noszenia blizniat:
    1. Kasia i Jakubek - 31 t.c., Kasia obnizone napiecie a Jakubek wzmozone napiecie miesniowe.
    2. W szpitalu - nie ma szans - kangurowanie takich malych dzieci polega na trzymanie ich skora do skory, ale - TYLKO PO POZWOLENIU PEDIATRY i najczesciej ogranicza sie to 15 min dziennie! Wczesniaki (mowie o tak malych wczesniakach). Sa bardzo wrazlwie na bodzce i dotyk.
    3. W domu - tylko siedzac - dwa na raz w kolysce (instrukcja Biedronki )
    4. Noszenie - pojedynczo - u nas - po konsultancji neurologa, ponizej lini biustu - czyli inaczej, niz w instrukcjach.
    5. Ze wzgledu na asymetrie i napiecia - zakaz noszenia od 4 miesiaca az do momentu kiedy same usiadly.
    6. Teraz mozemy nosic, ale - sa na tyle ciezkie, ze nie polecam dwojki na raz. poza tym nawzajem sobie przeszkadzaja.

Generalnie jesli chodzi o wczesniaki, to ja spotkalam sie z zaleceniami noszenia w miekkiej chuscie. Przypuszczam, ze stad elastyki, ktore sa mieksze niz tkane.
    Uwazam ze decyzja o noszeniu powinna zostac podjeta tylko po konsultacji z neurologiem i rehabilitantem (mi dodatkowow pokazali jak wiazac chusty .
    K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013

1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!

Chustofanka

Domyślnie

Bardzo się cieszę, że powstał taki wątek. Spodziewam się bliźniąt w grudniu i przymierzam się do zakupu chusty elastycznej. Pierwszego syna nosiłam od 7 dnia życia w tkanej, ale on ważył ponad 4200g, kiedy się urodził, a bliźniaki pewnie będą mniejsze, więc może łatwiej i wygodniej będzie w elastyku.
    Nie mam jeszcze doświadczenia w tej kwestii, ale podejrzewam, że noszenie dwójki na raz będzie mało praktyczne...

Chustomanka Awatar maagduusiiaa
    Miejscowość
    Płock - miasto sexu i biznesu :P

Domyślnie

na końcu instrukcji gypsy mama znalazłam o wiązaniu dwójki dzieci
    http://www.gypsymama.com/colorbooklet.pdf
    czy wiązania są dobre, skonsultowałabym się z kimś kompetentnym w tej sprawie
    Ostatnio edytowane przez maagduusiiaa ; 27-08-2009 o 23:59
    Prosiaczek wspiął się na paluszkach i szepnął:
    - Tygrysku...!

- Co Prosiaczku?
    - NIC - odparł Prosiaczek biorąc Tygryska za łapkę - chciałem się tylko upewnić czy jesteś...

Sz. 2008 E. 2010 Lu.2017

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

tam gdzie kazde dziecko w osobnej chuscie tak.
    dwojka dzieci w jednej chuscie - nie

Chustofanka

Domyślnie

Co myślicie o takim noszeniu bliźniąt, oczywiście nie za długo. To podwójny x, chłopcy mają miesiąc i ważą po ponad 3.5 kg:

Ostatnio edytowane przez Tymianka ; 02-01-2010 o 16:39
    Tymoteusz 2007, Natan i Beniamin 2009, Blanka 2013

Chustonówka Awatar lotta
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Nie wiem czy tak można nosić bliźniaki, ale podziwiam Cię za odwagę. Ja bym się bała takie dwa maleństwa zawiązać (nawet jedno się bałam, dopiero po 6 tyg. się odważyłam)

Chustoholiczka Awatar mamaŁucji

Domyślnie

Też nie wiem czy tak mozna...ale żeby być mamą bliźniaczków trzeba mieć dwa razy więcje odwagi wiec nie dziwię się eksperymentom
    "Bądź śmiały, inny, niepraktyczny, broń sedna swojego zamierzenia i twórczej wizji przed asekurantami, czcicielami frazesu i niewolnikami pospolitości". Sir Cecil Beaton
    [*]

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaŁucji Zobacz posta
    Też nie wiem czy tak mozna...ale żeby być mamą bliźniaczków trzeba mieć dwa razy więcje odwagi wiec nie dziwię się eksperymentom
    ja uważam podobnie
    aczkolwiek staraj się raczej nosić jedno albo jeśli już dwa na raz- to każde w swojej chuście

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

gosia1974
    Guest

Domyślnie

W jakiejś instrukcji jest wiązanie dla bliźniaków... w jakiej? Ktoś pamięta?

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

w instrukcji Hoppediza jest ale sami przyznaja, ze trzeba to zrewidowac.
    i dwa w jednej chuscie - na krociutko.
    kazde w osobnym - jak najbardziej, ale trzeba uwazac, zeby z kolei Mama sie nie "przenosila" - powoli przyzwwyczajac do ciezaru.
    idealnie jest jak oboje rodzicow po jednym dziecku niesie.
    fajne rozwiazanie to tez chusta + wozek (pojedynczy - nie trzeba blizniaczej kolumbryny) jedno do wozka drugie w chuste. na zmiane.

gosia1974
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ithilhin Zobacz posta
    w instrukcji Hoppediza jest
    Hoppediza nie mam, w innej instrukcji widziałam... i to nawet dwa wiązania... Postaram się poszukać...

Chustofanka

Domyślnie

W praktyce to jednak mało wygodne nosić dwójkę jednocześnie,ale w sytuacjach podbramkowych taka możliwość to wybawienie. Kiedy tylko mąż jest w domu, nosimy osobno po jednym dziecku.

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

nie no pewnie, ze tak.
    wszystko z glowa i jest cudnie.
    wiesz, ze ja pisalam o dluzszym noszeniu

Chustofanka

Domyślnie

Wiem, wiem, dzięki

Uprawnienia umieszczania postów