Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 100 z 106

Wątek: PUL-o podobna polska tkanina?!

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panthera Zobacz posta
    syn jak na nim spał był cały mokry...
    hm... właśnie chciałam zadać takie pytanko... czy to oddycha?
    panthera, myślisz że Twoje prześcieradło i ten materiał to to samo?... ciekawam

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

wygląda identycznie.
    z drugiej strony myślę sobie ze na PUL-owym też mógłby być mokry - bo to jednak duża powierzchnia jest, no i przylega do materaca bezpośrednio.
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustomanka

Domyślnie

Zawsze byłam ciekawa czy PUL rzeczywiście oddycha czy to raczej pojęcie marketingowe jak w przypadku antybakteryjnego bambusa. Materiał poliestrowy laminują ale jak podczas laminacji powstają mikropory? Czy one tam na prawdę są. Jak to sprawdzić? A ta pulopodbna tkanina ma jakieś mikropory??
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 11-02-2011 o 16:54

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

obejrzałam pod światło pul chiński, ME i ten - w tym nie ma, w pozostałych widać "kropki światła"

Chustomanka

Domyślnie

Czy widoczne kropki śwatła mogą dowodzić temu że są to mikropory? Przecież światło może przebijać przez tkaninę na zewnątrz bo laminat jest przezroczysty. A ten otulacz może jest zrobiony z tkaniny gęściej tkanej mięsistej i dlatego śwatło nie przebija? hmmm

Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

może...
    zrobiłam kolejne podejście i testy na dziecku własnym-po skórze będę wiedziała czy oddycha. Ale nie zmienia to faktu, że nie jest zbyt starannie uszyty
    Ostatnio edytowane przez Mamamaria ; 11-02-2011 o 18:25

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

bianko ta oddychalność to właściwie paroprzepuszczalność, pytalam w instytucie gdzie robią atesty
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

Mamamaria3 a moze dasz rade poslac na testy p[ieluche...?
    ja tam chetnie bym zerknela na 'to to' - watek sledze od poczatku i...spodziewalam sie takowegoz rozwoju sytuacji...
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mamamaria3 Zobacz posta
    kupiłam i mogę puścić dalej, bo dla mnie ten otulacz okazał się nieprzydatny całkowicie i ogólnie nie jestem zachwycona. Jak mówi moja mama "wyrzucone pieniądze" Ale oceńcie same...
    Komu?
    no ja właśnie chcę puścić i już myślałam, że nikt nie chce próbowałam zareklamować sposób uszycia, ale bez powodzenia...Prałam na 60stx2, x2 było na tyłki Nikodema, 1x suszyłam na grzejniku i zaraz czeka na pranie 95st. Jak przeżyje (otulacz) to ślę dalej Komu?

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ala Zobacz posta
    bianko ta oddychalność to właściwie paroprzepuszczalność, pytalam w instytucie gdzie robią atesty
    to super dzięki za odpowiedź. Zastanawiałam się jak to działa. Pula kocham, lubię i szanuję pupa się nie odparza więc jest ok Ja z tych co lubią wiedzieć how it's made

Chustomanka

Domyślnie

no ja właśnie chcę puścić i już myślałam, że nikt nie chce próbowałam zareklamować sposób uszycia, ale bez powodzenia...Prałam na 60stx2, x2 było na tyłki Nikodema, 1x suszyłam na grzejniku i zaraz czeka na pranie 95st. Jak przeżyje (otulacz) to ślę dalej Komu?
    No ciekawe ciekawe czy przeżyje. Przeczytałam na necie że pul do pieluch powinien być cienki tzn wartwa tego laminatu około 1 mm. A laminat w tym pulu jest cienki czy raczej grubszy?

Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

raczej cieńsz

Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

Mamamaria3 to ja bardzo chetnie przetestuje

Doula

Chustomanka

Domyślnie

raczej cieńsz
    Ta firma produkuje ten materiał tu w Polsce? Ciekawe czy zalaminowałaby inne kolorowe materiały z przeznaczeniem na pieluchy Ten taki raczej mało ciekawy...

Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martita Zobacz posta
    Mamamaria3 to ja bardzo chetnie przetestuje
    to pisz mi adres na pw a ja wyślę - o ile przeżyje pranie

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pani_olo Zobacz posta
    Są, tylko robią PUL z przeznaczeniem na odzież sportową. Kiedyś uderzyłam do jednej takiej i powiedziałam, że to na pieluszki to z lekką ironią w głosie odmówili sprzedaży Chyba nie dostrzegli luki na rynku
    naprawde? troche niepoważne podejscie do klienta.

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

Mamomario, jak co to znaczy ze chcialaś reklamować sposób uszycia?
    DOULA

Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

no to, że jest krzywy przeraźliwie ogólnie i starałam się, żeby to wyszło na zdjęciach i w jednym miejscu przy gumce jest źle przeszyty. Krzywe też skrzydełka. Ja pieluch nie szyję, ale wszystkie co mam hand -made proste są

otulacz w poniedziałek leci do martity, potem może do kolejnych osób.

edit: pani szyjąca ma chore dziecko więc może już nie będę narzekała na jakość szycia. Otulacz leci do testów - kto chce pomacać prosze ustawiać się w kolejkę
    Ostatnio edytowane przez Mamamaria ; 12-02-2011 o 13:09

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

aha myslalam ze rozeszlo sie na szyciu
    DOULA

Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

Mamamaria3 dziekuje Ci bradzo za mozliwosc testowania otulacza
    kto chetny...?
    pielucha dalej zyje
    prana w wysokiej temperaturze raz - bo akurat gotowalam reczniki...suszona na kaloryferze goracym...i ma sie serio calkiem dobrze...
    calkiem mila w dotyku - cienka, elastyczna taka tkanina...oddychajaca! (a myslalam,ze bedzie inaczej, ale zrobilam test na wlasnych kolanach na jedno zalozylam flipa BG a na drugi ten otulacz i...bez roznicy, serio-serio!
    przeciekow nie zanotowalam, a zalozylam dziecku na noc, na formowanke bawelniana, z recznikiem ikeowskim w srodku...dalo rade, a czasem otulacze tej proby nie przeszly (econobum polegl), kiedy mial wkladana tylko tetre tez nic sie nie dzialo
    ladnie gumeczki przelegaly rpzy nozkach, nie obciskajac ich...jedynie u nas troche luzne w szerz, bo nie ma opcji rzepa petelkowego na tym jednym skrzydelku ktorym sie zapina, wiec nie mozna zapiac ciasno bardzo...ale dalo rade-mimo tego..
    uzywany prawie caly dzien nie przyjal bardziej smrodkow siuskowych anizeli kazdy inny otulacz pulowy...
    nie wiem co to za rozmiar (?) ale mysle, ze od 7kilogramow tak do 12kg (na oko...moj ma 7,5kg) a w miesiacach to od ok.4m.ż. do roku conajmniej sadze ze da rade...
    jedyny mankament to wyglad i estetyka wykonania- wiele pozostawia do zyczenia...no, ale biorac pod uwage wlasciwosci tkaniny (mozliwosc prania w 90stopniach to na serio duzy plus!) i ceny otulacza, to ten wyglad i wady szycia bym zdzierżyla...

kto chetny do testowania...?
    czy mam zwrocic Mamiemarii3...?

aha!!! i mysle, ze tutaj mozna polecic forumkom szyjacym, zeby moze sporbowaly taka tkaninke dostac i sprobowaly cos z niej uszyc...(?) no nie wiem, ale mysle, ze popyt bedzie...

Doula

Uprawnienia umieszczania postów