Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 106

Wątek: PUL-o podobna polska tkanina?!

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Kurczę a mnie zaczyna już poważnie irytować tu na forum śledzenie kto z kogo ściągnął wzór wykroju.
    Osoby, które miały to szczęśćie, że się z racji urodzenia dziecka wcześniej zaczęły interesować wielo i samodzielnie uskuteczniły szycie i jako pierwsze pokazały tu na forum swoje pieluszki roszczą sobie (bądź też inni im zastrzegają) prawo na wyłączność nie pochwaliwszy się jakiej firmy pieluszki były ich inspiracją.
    Siedzę w tym temacie od roku, mam naprawdę wiele różnych pieluszek i jestem w stanie raczej wskazać, którą markę powiela Handmade'owa pieluszka (a właściwie jej wykrój).
    Nie oszukujmy się - niewiele da się wymyśleć w temacie pieluszek. Chyba już większość rzeczy została wymyślona.

Poza tym, jeżeli czyjś wzór jest taki super autorski i genialny to udaje się z nim do Urzędu Patentowego i zastrzega sobie do niego wyłączność.
    Niestety jak zauważyłam u nas praktyka ogranicza się tylko do gnębienia insynuacjami i groźbami początkującej szyjącej mamy.

Podobne do Tysiulowych? Zapewne tak.
    Tysiula wymysliła falbanki? Niestety nie.
    Obronią się Tysiulowe pieluszki przed pieluszkami tej szyjącej "nówki". Bez wątpienia - jakością wykonania i klasą samą w sobie.

Więc w czym problem, że jakaś dziewczyna próbuje sobie dorobić będąć na wychowawczym?
    Ostatnio edytowane przez mirabel ; 27-01-2011 o 15:44

Chustofanka Awatar pani_olo
    Miejscowość
    Warszawa, Bielany

Domyślnie

A ja myślałam, że próbujemy znaleźć autorkę pieluszek, bo interesuje nas materiał z którego jest uszyta?

Chustofanka Awatar myszka

Domyślnie

dziwne........ na zdjeciu wyglada jak PUL, ewidentnie laminat. A do tej pory jedyny PUL produkcji polskiej rozlecial mi sie po 2 praniach w 60 stoniach..... czyli membrana sie odleila.

Chustofanka Awatar myszka

Domyślnie

a co do wykrojow, to sama szyje pieluszki i wykroje stworzylam sama. nie wiem dlaczego uwazasz mirabel, ze wykroje sa sciagniete...... ja narysowalam sobie wykroje wszytskich pieluszek jakie mialam pod reka (fakt, inspirowalam sie nimi, ale wszytskiie i tak byly podobne) i na tej podstawie storzylam wlasny, testujac po drodze jakies 10 odmian tak, zeby najlepiej na pupce Tosi lezaly.

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

Darijah, napisala co to jest PUL, nie sadze aby ten polski mial byc gorszy od tego z Chin czy USA
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ala Zobacz posta
    Darijah, napisala co to jest PUL, nie sadze aby ten polski mial byc gorszy od tego z Chin czy USA
    racja
    tylko na aukcji nie jest napisane że to PUL
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Miejscowość
    Warszawa, Bielany

Domyślnie

ALe jest różnica między tymi laminatami ale nie wiem od czego to zależy. Miałam jeden PUL co od środka miała białą warstwę laminatu, był trochę sztywny. Z kolei ten z Czech czy USA ma warstwę przezroczystą, bardziej miękką. Czy ten z białą warstwą to właśnie ta membrana? (mi się nie rozwarstwiła)

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

dobrze ze watek wraca na właściwe tory. założyłam go po to właśnie - bo zaintrygował mnie ten laminat. chciałabym mieć pieluszki z mozliwością prania w 90 st i suszenia w suszarce czy bezpośrednio na słońcu/kaloryferze i gwarancje ze mi się nie rozwarstwi.
    z drugiej strony - jak to ma być sztywny biały (podobny do starych toots boots) to nie bardzo (no pod prześcieradło by się nadał)
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

laminat moze miec rozne grubosci mierzone w mil, stąd jego sztywnosc lub miekkosc
    te fińskie sa powlekane 0,5 a np te ze sklepow z UK, głównie 2mil
    DOULA

Miejscowość
    Warszawa, Bielany

Domyślnie

Ja tak szczerze przyznam, że na początku nie bardzo wiedziałam jak prać pieluchy. Miałam BG, prałam w 90 st. i czasem suszyłam na kaloryferach pulem na wierzch. I im nic się nie stało. No może poza rzepami, które się powyginały.

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

a ja mam otulacz kupiony w szmatexie (skład 80%bawełny+20%polyurethan) i na nim, że można prać w 95st. I tak go piorę A na ebay kupiłam otulacz 100% bawełna, ale nie jest super niezawodny

Chustonoszka

Domyślnie

Co do szyjącej - zamówiłam u niej kilka rzeczy, które uszyła mi na wymiar - b. fajne, jestem zadowolona

Co do materiału - przypomina to PUL - z jednej strony jest to membranka, taka "błonka" a z drugiej delikatna frottka. na pewno tkanina ta oddycha, bo źle założyłam wkład i tam gdzie synek bezpośrednio siknął, przemokła (tam gdzie był wkład - nie). Prałam na 60 st. , suszyłam trochę rozwieszoną a potem na kaloryferze. Wszystko ok. Schnie dłuzej niż sam PUL. Nie jest też sztyny, wg mnie bardziej miękki niż PUL, mam wrażenie, że delikatniejszy (porównuję z Econobum, bo taki mam).
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

Chustomanka

Domyślnie

A ja zawsze zastanawiałam się kiedy w Polsce znajdzie sie firma, ktora wyprodukuje polski PUL na pieluchy

Miejscowość
    Warszawa, Bielany

Domyślnie

Są, tylko robią PUL z przeznaczeniem na odzież sportową. Kiedyś uderzyłam do jednej takiej i powiedziałam, że to na pieluszki to z lekką ironią w głosie odmówili sprzedaży Chyba nie dostrzegli luki na rynku

Chustomanka Awatar darijah
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Moje wszystkie materiały są od polskich producentów , także PUL.
    Miluszka ::marzec 2008 :: Olafko ::lipiec 2011::

https://www.facebook.com/MioUnico - unikatowe nery na różne bajery dla dziarskich chustomatek; szyte z nowych, recyklingowanych i chustowych materiałów; również na indywidualne zamówienia ::

Chustomanka

Domyślnie

oooo no to super darijah

ChustoTata

Domyślnie Mam pieluszki od tej dziewczyny

Witam wszystkie forumowiczki.
    Mam pieluszki uszyte przez tą dziewczynę. Kupiłem już jakiś czas temu właśnie na allegro, część z nich była skrojona na wymiary naszego 7 miesięcznego brzdąca. Zarzucanie jej ściągania pomysłu na pieluszki jest moim zdaniem próżnością niektórych forumowiczek. To tak jakby producent samochodów np. Opel zarzucał Fordowi, że ich samochody mają 4 koła, kierownicę, poduszki powietrzne bądź podobny kolor karoserii czy lakier na niej. Są pewne standardy których nie da się przeskoczyć, pomysł jest podobny ale za to wykonanie inne prawda?? Moim zdaniem pieluszki są rewelacyjne. Codzinnie przechodzą przez pralkę bo mamy ich nie wiele i prane są w 90 C. Otulacze wytrzymują całą noc nie przepuszczając wilgoci. Dodatkowo po wyjęciu z pralki pieluchy trafiają na gorące grzejniki i nic z nimi się nie dzieje. Może jedynie ślady sprania i osłabiają się rzepy ale w pieluszkach z takimi zapięciami to norma. Co do użytkowniczki "darijah": czyżbyś bała się konkurencji i nowowschodzącej "gwiazdy". Każdy ma prawo do wyrażania swojej twórczości a te forum z czego zauważyłem ma na celu niesienie pomocy i dobrych rad a nie "najeżdżanie" na kogoś. Pozdrawiam serdecznie!!! Udanego eko-pieluchowania.
    P.S. Zapomniałem dodać że dziewczyna ma swój blog. Zamieszcza tam co jakiś czas swoje pieluszki. Może z nią porozmawiajcie na temat tego materiału. A to jest adres na jej stronkę: http://pieluszkomania.blogspot.com/
    Ostatnio edytowane przez ekotata ; 28-01-2011 o 19:09

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

ekotato, a co takiego "nie tak" napisała Darijah?
    DOULA

ChustoTata

Domyślnie

"Moje wszystkie materiały są od polskich producentów , także PUL" Hmm może to?? Nie brzmi to przypadkiem jak reklama i zachwalanie swoich produktów?? A wydawałoby się że temat miał dotyczyć: "Temat: PUL-o podobna polska tkanina?!" Chciałoby się zacytować przy takiej wypowiedzi tekst z filmu "Dzień Świra": "Bo moja racja jest mojsza od Twojszej". Czy jeszcze są jakies uwagi

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

tak, zapraszamy do działu powitalnego
    DOULA

Uprawnienia umieszczania postów