Pokaż wyniki od 1 do 20 z 50

Wątek: Kółkowa - czyli "chyba coś skopałam" cz II

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

Myk jest, ale chyba w odwrotną stronę ci wyszedł Dobrze czujesz że na plecach jest coś nie tak, bo krawędź przy szyi jest niedociągnięta i jest luz na plecach i przy karczku, reszta ok Prawdopodobnie przeprowadzając materiał przez kółka zawinęła ci się krawędź i blokowała dociąganie. Spróbuj jeszcze raz. Napiszę krok po kroku, troszkę inaczej niż mi, ale chodzi o to samo.

1. rozkładasz chustę
    2. kładziesz kółko wysoko na wybranym ramieniu (wyżej niż ostatecznie ma się znajdować, bo jak sama trafnie zauważyłaś podczas dociągania obsunie ci się w dół)
    3. kółko jest na ramieniu, chusta wisi luźno nieposkręcana na plecach, rękę przekładasz na plecy pod spodem chusty (jeśli kółko masz na lewym ramieniu to używasz teraz ręki prawej (czyli przeciwnej)
    4. ręką na plecach chwytasz najdalszą (czyli drugą namacaną krawędź chusty) i ciągniesz ją do przodu prostując rękę (wyciągnięta krawędź jest teraz górną krawędzią, która będzie przebiegać przy karczku)
    5. harmonijkujesz chustę i przekładasz przez kółka (uważaj żeby nie poprzękręcać chusty, na koniec popraw materiał na kółkach, zwróć uwagę zwłaszcza na krawędzie chusty, aby nie były schowane czy podwinięte, manipulując krawędziami materiał bez oporu powinien przechodzić prze kółka)
    6. Zrób w kieszonce miejsce na dziecko i wsadź bobasa do kieszonki
    7. naciągnij chustę tylko do wysokości uszu dziecka, resztę materiału wsadź pod pupkę dziecka robiąc mu majteczki i podkręcając jego miedniczkę
    8. zbierz luz pod swoją pachą przy dzecku i pociągnij do przodu
    9. dociągnij chustę szczypta po szczypcie (dociągaj nie w dół ale równolegle do podłogi, drugą ręką delikatnie podnoś pupkę dziecka podczas dociągania - dociąganie będzie wtedy efektywniejsze)
    10. Na koniec upewnij się czy nóżki są na tej samej wysokości, materiał od podkolanka do podkolanka (nie więcej, bo dziecko robi wtedy szpagat), nóżki luźno zwisają prostopadle do podłoża. Popraw chustę na ramieniu tak, by było ci wygodnie, jeśli uciska ci na szyje, ściągnij je w bok.

Jeśli mimo zabiegów kółko nadal jest zbyt nisko, możesz je łatwo podciągnąć w górę, jeśli podniesiesz dziecku pupkę do góry

Gotowe

edit: dopiero teraz spojrzałam że to post ze stycznia!!! no nic, może komuś dokładny opis się przyda
    Ostatnio edytowane przez wrapsodia ; 01-07-2011 o 12:25
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustonoszka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mimezis Zobacz posta
    7. naciągnij chustę tylko do wysokości uszu dziecka, resztę materiału wsadź pod pupkę dziecka robiąc mu majteczki i podkręcając jego miedniczkę
    co to znaczy podkręcic miedniczkę?

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

"podwinąć" miednicę do wewnątrz - tak, żeby zachować naturalną kifozę

Chustonoszka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

a, czyli to to wpadniecie pupy z chusty wiazanej?

Chustoholiczka Awatar modrooczka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Niezłe. Nie wiedziałam. Jakbym wiedziała, to może bym umiała nosić w kółkowej. Tak to stwierdziłam, że to się nie układa, nie dla mnie i ziuuuu poleciała na bazarek szybkim lotem już z rok temu

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yucami Zobacz posta
    a, czyli to to wpadniecie pupy z chusty wiazanej?
    "wpadnięcie pupy" ... nie wiem co masz na myśli dokładnie, ale wydaje mi się, że to akurat oznacza właściwe zgięcie i odwiedzenie, czyli właściwą pozycję nóżek.

spójrz na literę C kręgosłup małego dziecka tak (mniej więcej) wygląda. ta dolna część, to "podwinięta" miednica

Cytat Zamieszczone przez modrooczka Zobacz posta
    Niezłe. Nie wiedziałam. Jakbym wiedziała, to może bym umiała nosić w kółkowej. Tak to stwierdziłam, że to się nie układa, nie dla mnie i ziuuuu poleciała na bazarek szybkim lotem już z rok temu
    pewnie nie byłaś/nie jesteś jedyna...
    gdyby nie fakt, że mnie od razu TAK nauczono, to nosiłabym równie niechętnie jak w kieszonce
    Ostatnio edytowane przez mi. ; 23-11-2011 o 17:58

Chustomanka Awatar jagienkat
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

O, ja też sobie zapamiętam, dzięki!

Chustopróchno Awatar Paprotka
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Wow, ale czuje się niedokształcona! Już wiem, czemu kółkowe jakoś mi nie leżały :/

Wypróbowałam - zupełnie inna jakość
    Ostatnio edytowane przez Paprotka ; 01-12-2011 o 16:09
    Francik (06.08.09), Antoniczek (10.04.11) (*23.05.12), Janko (23.01.14), Zeflik (12.09.15)

Zapraszam do galerii TUTAJ na handmade TUTAJ

Uprawnienia umieszczania postów