Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 46

Wątek: Wielo a częste odparzenia:(

Chustomanka Awatar margaretka
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie Wielo a częste odparzenia:(

Dzisiaj poległam, nasmarowałam Małej pupę maścią i zawinęłam w pampka...
    Przez ostatnie 2 tygodnie już 3 razy miała odparzoną pupę Zastanawiam się dlaczego i nijak dojść nie mogę.
    Nasze pieluchowanie wygląda tak:
    - większość mamy kieszonek z polarem od pupy, kilka sztuk formowanek bambusowych,
    - pieluchy zmieniam co 1,5-2 h,
    - pupy niczym nie smaruję i nie sypię,
    - papierków używam, ale nie zawsze (średnio do co trzeciej pieluchy),
    - piorę w bambinexie z dodatkiem nappy, do płukania kilka kropel olejku z drzewa herbacianego.
    Jak tylko pojawia się odparzenie, staram się, aby jak najczęściej była bez pieluchy, np. drzemki przesypia na golaska. Pomaga i przeważnie po 2 dniach znika, ale wydaje mi się, że kolejne odparzenia są coraz większe...
    Co myślicie? Może jednak czymś jej tą pupę smarować do pieluchy (ale kremy podobno zmniejszają chłonność)?

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

może nie tolerować polaru lub może za dużo olejku dajesz i ją podrażnia? lub bambinex jej nie odpowiada? on taki intensywny zapach ma, może to tez mieć wpływ...
    może przejdz na typowe szmaciaki na jakiś czas- tetra, prefoldy i pierz w innym proszku? i z olejkiem uważaj, raczej do wiadra dawaj, a nie koniecznie do płukania... ?

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

i wełenkę leczniczą zamiast kremu do tego
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chusteryczka Awatar belfe
    Miejscowość
    Polska ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margaretka Zobacz posta
    Dzisiaj poległam, nasmarowałam Małej pupę maścią i zawinęłam w pampka...
    Przez ostatnie 2 tygodnie już 3 razy miała odparzoną pupę Zastanawiam się dlaczego i nijak dojść nie mogę.
    Nasze pieluchowanie wygląda tak:
    - większość mamy kieszonek z polarem od pupy, kilka sztuk formowanek bambusowych,
    - pieluchy zmieniam co 1,5-2 h,
    - pupy niczym nie smaruję i nie sypię,
    - papierków używam, ale nie zawsze (średnio do co trzeciej pieluchy),
    - piorę w bambinexie z dodatkiem nappy, do płukania kilka kropel olejku z drzewa herbacianego.
    Jak tylko pojawia się odparzenie, staram się, aby jak najczęściej była bez pieluchy, np. drzemki przesypia na golaska. Pomaga i przeważnie po 2 dniach znika, ale wydaje mi się, że kolejne odparzenia są coraz większe...
    Co myślicie? Może jednak czymś jej tą pupę smarować do pieluchy (ale kremy podobno zmniejszają chłonność)?
    no i właśnie ja sie z tym nie zgadzam, chodź większość tutejszych mam tak uważa , ja smaruje linomagiem uzywam papierków żeby troszke pieluszke ochronic i nie ma odparzeń poza tym pieluszki nie sa mniej chłonne ........
    poza tym wole mniej chłonne pieluchy niż doprowadzać do cierpienia dziecka
    a druga sprawa to taka że w pampersie dziecko nie czuje że ma mokro a w wlielo tak, więc skóra też inaczej reaguje .
    i olejku do płukania tez bym nie dawała, tylko tak jak piszą dziewczyny do wiadra zanim wypierzesz

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

co do olejku, to rzeczywiście sobie odpuszczę na razie, a z proszków to jeszcze miocare używałam i też odparzenia łapała, ale spróbuję może w lovelli na razie...

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

[QUOTE=belfegoreczka;1041925]no i właśnie ja sie z tym nie zgadzam, chodź większość tutejszych mam tak uważa , ja smaruje linomagiem uzywam papierków żeby troszke pieluszke ochronic i nie ma odparzeń poza tym pieluszki nie sa mniej chłonne ........
    poza tym wole mniej chłonne pieluchy niż doprowadzać do cierpienia dziecka
    a druga sprawa to taka że w pampersie dziecko nie czuje że ma mokro a w wlielo tak, więc skóra też inaczej reaguje .
    i olejku do płukania tez bym nie dawała, tylko tak jak piszą dziewczyny do wiadra zanim wypierzesz [/QUOTE

ja też oczywiście nie stawiam dobra dziecka nad większą chłonnością pieluszek, linomag przetestuję w takim razie, skoro polecasz

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Ja smaruję zawsze po kąpieli i po myciu po kupce.
    Bez kremu pupa była jednak odparzona. Smaruję nieduzo, pozwalam powierzgać nóżkami, wyciram nadmiar kremu pieluszką- bardziej wklekując niż ściągając.
    Piorę pieluszki w 60 st. Chloną ok.

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Aha, po kremie raczej formowanki, bo łatwiej je wyprać w wyższej temp.

Chusteryczka Awatar belfe
    Miejscowość
    Polska ;)

Domyślnie

margaretka - linomag zielony bo sa jeszcze inne.........

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

my na odparzenia wszelakie sypiemy mąką ziemniaczaną
    może spróbuj mąkę/wełnę i tetrę przez jakiś czas?

Chusteryczka

Domyślnie

-moga być winne papierki
    -moze byc winny polar
    -twoje dziecko moze po prostu nie tolerowac wielo

Chustonoszka

Domyślnie

Też w wielo nie trzymam "gołej" pupy. Zawsze pudruję, bo inaczej ma odparzenie.
    Tak dla ciekawości "goła" pupa w jednorazówkach nie powoduje odparzenia.
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

spróbuję na razie zmienić proszek i zrezygnować z olejku, może rzeczywiście tetrę będę częściej wykorzystywać, o mące już gdzieś słyszałam, też przetestujemy jeszcze dzisiaj w nocy, a jutro linomag zielony kupię...
    jak nie pomoże, to będę zmuszona odwiedzić bazarek i powymieniać kieszonki na formowanki chyba

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klusiecka Zobacz posta
    -moga być winne papierki
    -moze byc winny polar
    -twoje dziecko moze po prostu nie tolerowac wielo
    ooo, to takie cuś też jest możliwe???

Chusteryczka

Domyślnie

u nas był problem po papierkach, więc ich nie używamy. Wiele dzieci tez źle reaguje na polar.
    Może być.

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

moja mala miala fatalne odparzenie po olejku ale lawendowym az sie ranki zaczely robic.potrzebne bylko pranie wszystkich pieluch kilkukrotnie w 60 st bez zadnych proszkow po tymzabiegu i smarowaniu zeszlo.i juz sie nie pojawilo.jakos nie przepadam za olejkami.sprobuj prac w samej loveli bez zadnych innych dodatkow.
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

ja sie z klusiecka nie zgodze. rzeczywiście pupa może byc delikatna, ale do wielo to bym sie nie uprzedzała
    polar rzeczywiście może podrazniać
    a jeżeli są formowanki, wkładki, tetra z naturalnym przy pupie, a dziecko ząbkuje to mocz może też podrazniać. my sobie wtedy radzimy mąką ziemniaczaną, pupa wtedy tak wilgoci nie łapie i sie nie odparza
    acha, papierki tez nie są cudem, jeszcze zależy jakie ale tez mogą podrazniać

aaa jeszcze jedno: myjesz woda tylko? czy chusteczek używasz nawilżanych?

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

ale przede wszystkim to stawiałabym na ten olejek...
    moja nie może miec pieluchu wypłukanej w olejku
    i ja tez zrobiłam test, robiłam sobie kąpiel z olejkiem i... wszystko mnie swędziało

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blabla0 Zobacz posta
    ja sie z klusiecka nie zgodze. rzeczywiście pupa może byc delikatna, ale do wielo to bym sie nie uprzedzała
    polar rzeczywiście może podrazniać
    a jeżeli są formowanki, wkładki, tetra z naturalnym przy pupie, a dziecko ząbkuje to mocz może też podrazniać. my sobie wtedy radzimy mąką ziemniaczaną, pupa wtedy tak wilgoci nie łapie i sie nie odparza
    acha, papierki tez nie są cudem, jeszcze zależy jakie ale tez mogą podrazniać

aaa jeszcze jedno: myjesz woda tylko? czy chusteczek używasz nawilżanych?
    tu się też zastanawiam poważnie, bo właśnie po kupce chusteczkami przecieram

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

aaa no to może masz rozwiązanie
    ja jak moją wycierałam po kupce chusteczkami to miała ciągle odparzenia. mało tego, dwa razy sie zdarzyło że krzyczała w niebogłosy (to było chyba po pampers dla starszych dzieci- takie pomarańczowe), nie wiedziałam co jest. dopiero jak umyłam pupe mydełkiem, posmarowałam kremem to sie uspokoiła. pozegnaliśmy chusteczki ! obecnie mam 1 paczke od pół roku juz (tylko sensitive) i zabieram je tylko tam gdzie nie mam warunków inaczej wytrzec pupe małej
    w domu woda i płatki kosmetyczne lub myjki bambusowe

Uprawnienia umieszczania postów