Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 46

Wątek: Wielo a częste odparzenia:(

Mieszany widok

Chustomanka Awatar margaretka
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie Wielo a częste odparzenia:(

Dzisiaj poległam, nasmarowałam Małej pupę maścią i zawinęłam w pampka...
    Przez ostatnie 2 tygodnie już 3 razy miała odparzoną pupę Zastanawiam się dlaczego i nijak dojść nie mogę.
    Nasze pieluchowanie wygląda tak:
    - większość mamy kieszonek z polarem od pupy, kilka sztuk formowanek bambusowych,
    - pieluchy zmieniam co 1,5-2 h,
    - pupy niczym nie smaruję i nie sypię,
    - papierków używam, ale nie zawsze (średnio do co trzeciej pieluchy),
    - piorę w bambinexie z dodatkiem nappy, do płukania kilka kropel olejku z drzewa herbacianego.
    Jak tylko pojawia się odparzenie, staram się, aby jak najczęściej była bez pieluchy, np. drzemki przesypia na golaska. Pomaga i przeważnie po 2 dniach znika, ale wydaje mi się, że kolejne odparzenia są coraz większe...
    Co myślicie? Może jednak czymś jej tą pupę smarować do pieluchy (ale kremy podobno zmniejszają chłonność)?

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

może nie tolerować polaru lub może za dużo olejku dajesz i ją podrażnia? lub bambinex jej nie odpowiada? on taki intensywny zapach ma, może to tez mieć wpływ...
    może przejdz na typowe szmaciaki na jakiś czas- tetra, prefoldy i pierz w innym proszku? i z olejkiem uważaj, raczej do wiadra dawaj, a nie koniecznie do płukania... ?

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

i wełenkę leczniczą zamiast kremu do tego
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

co do olejku, to rzeczywiście sobie odpuszczę na razie, a z proszków to jeszcze miocare używałam i też odparzenia łapała, ale spróbuję może w lovelli na razie...

Chusteryczka Awatar belfe
    Miejscowość
    Polska ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez margaretka Zobacz posta
    Dzisiaj poległam, nasmarowałam Małej pupę maścią i zawinęłam w pampka...
    Przez ostatnie 2 tygodnie już 3 razy miała odparzoną pupę Zastanawiam się dlaczego i nijak dojść nie mogę.
    Nasze pieluchowanie wygląda tak:
    - większość mamy kieszonek z polarem od pupy, kilka sztuk formowanek bambusowych,
    - pieluchy zmieniam co 1,5-2 h,
    - pupy niczym nie smaruję i nie sypię,
    - papierków używam, ale nie zawsze (średnio do co trzeciej pieluchy),
    - piorę w bambinexie z dodatkiem nappy, do płukania kilka kropel olejku z drzewa herbacianego.
    Jak tylko pojawia się odparzenie, staram się, aby jak najczęściej była bez pieluchy, np. drzemki przesypia na golaska. Pomaga i przeważnie po 2 dniach znika, ale wydaje mi się, że kolejne odparzenia są coraz większe...
    Co myślicie? Może jednak czymś jej tą pupę smarować do pieluchy (ale kremy podobno zmniejszają chłonność)?
    no i właśnie ja sie z tym nie zgadzam, chodź większość tutejszych mam tak uważa , ja smaruje linomagiem uzywam papierków żeby troszke pieluszke ochronic i nie ma odparzeń poza tym pieluszki nie sa mniej chłonne ........
    poza tym wole mniej chłonne pieluchy niż doprowadzać do cierpienia dziecka
    a druga sprawa to taka że w pampersie dziecko nie czuje że ma mokro a w wlielo tak, więc skóra też inaczej reaguje .
    i olejku do płukania tez bym nie dawała, tylko tak jak piszą dziewczyny do wiadra zanim wypierzesz

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

[QUOTE=belfegoreczka;1041925]no i właśnie ja sie z tym nie zgadzam, chodź większość tutejszych mam tak uważa , ja smaruje linomagiem uzywam papierków żeby troszke pieluszke ochronic i nie ma odparzeń poza tym pieluszki nie sa mniej chłonne ........
    poza tym wole mniej chłonne pieluchy niż doprowadzać do cierpienia dziecka
    a druga sprawa to taka że w pampersie dziecko nie czuje że ma mokro a w wlielo tak, więc skóra też inaczej reaguje .
    i olejku do płukania tez bym nie dawała, tylko tak jak piszą dziewczyny do wiadra zanim wypierzesz [/QUOTE

ja też oczywiście nie stawiam dobra dziecka nad większą chłonnością pieluszek, linomag przetestuję w takim razie, skoro polecasz

Chusteryczka Awatar milorzab
    Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Ja smaruję zawsze po kąpieli i po myciu po kupce.
    Bez kremu pupa była jednak odparzona. Smaruję nieduzo, pozwalam powierzgać nóżkami, wyciram nadmiar kremu pieluszką- bardziej wklekując niż ściągając.
    Piorę pieluszki w 60 st. Chloną ok.

Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Aha, po kremie raczej formowanki, bo łatwiej je wyprać w wyższej temp.

Chusteryczka Awatar belfe
    Miejscowość
    Polska ;)

Domyślnie

margaretka - linomag zielony bo sa jeszcze inne.........

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

my na odparzenia wszelakie sypiemy mąką ziemniaczaną
    może spróbuj mąkę/wełnę i tetrę przez jakiś czas?

Chusteryczka

Domyślnie

-moga być winne papierki
    -moze byc winny polar
    -twoje dziecko moze po prostu nie tolerowac wielo

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klusiecka Zobacz posta
    -moga być winne papierki
    -moze byc winny polar
    -twoje dziecko moze po prostu nie tolerowac wielo
    ooo, to takie cuś też jest możliwe???

Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

spróbuję na razie zmienić proszek i zrezygnować z olejku, może rzeczywiście tetrę będę częściej wykorzystywać, o mące już gdzieś słyszałam, też przetestujemy jeszcze dzisiaj w nocy, a jutro linomag zielony kupię...
    jak nie pomoże, to będę zmuszona odwiedzić bazarek i powymieniać kieszonki na formowanki chyba

Chustonoszka

Domyślnie

Też w wielo nie trzymam "gołej" pupy. Zawsze pudruję, bo inaczej ma odparzenie.
    Tak dla ciekawości "goła" pupa w jednorazówkach nie powoduje odparzenia.
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

Chustomanka

Domyślnie

czy ja bym się mogła podpiąć? Używam wielo dla Ani odkąd skończyła 3 tyg, piorę w loveli plus nappy, pupę zawsze mąka ziemniaczana traktuje. No i do tej pory było ok. Od jakichś kilku dni tyłek czerwony, najpierw w miejscu gdzie kupa dotyka, w tzw rowku , potem nawet już bez kupy, doszedł do tyłka przodek choć tu raczej nie czerwony placek, a krostki, szorstkie wszystko ciut do tego. Mam wrażenie, ze od kiedy zaczęłam zakładać wielo na noc to się zaczęło choć kupy w nocy nie było. Kiedyś pomagał pampers na noc plus sudocrem, a dzisiaj cały dzień w nich i nic. Często wietrze, pilnuję pupy po jedzeniu i spaniu i dzisiaj większość kup i siku robiła na przewijak, nie leżała w tym ani chwili, a różnica żadna. Pieluchy wielo zaliczyły też dziś trzy prania bez detergentów i się susza. A, do tej pory zdecydowanie lepiej tolerowała malutka pieluszki z polarem od pupy, gorzej naturalne materiały, więc starałam się takie używać, ale dzień w tetrze/naturalnych od pupy też niczego nie dal . Poproszę o jakaś wskazówkę, bo nie wiem już co jutro założyć

Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

U wszystkich moich dzieci - chusteczki=odparzenie. Używam ich tylko poza domem, tylko gdy muszę. Probowalam naprawdę rożnych.

Chustomanka

Domyślnie

u nas odparzenia zdarzały się na wielo, ale krótkotrwale i to po naturalnych materiałach. Chusteczek nie używam w domu, jedynie na jakiś wyjazd czyli raz na długi czas. Przy każdym przewijaniu używałam wody lub wody z marsylskim mydłem. Zdziwiłabym się gdyby już szedł jakiś ząb, bo wszystkie dzieci nasze miały ok 9mies pierwsze zęby , ale kto wie. Podejrzewam jeszcze alergie na coś z mojego jedzenia

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

A może mydło? Może mała go nie toleruje dobrze?

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chusteryczka

Domyślnie

http://www.chusty.info/forum/showthr...ight=uda%C4%87
    kiedyś podobny wątek popełniłam u nas zmiana proszku + wielokrotne płukanie co jakiś czas pomaga

Miejscowość
    PodWarszawa

Domyślnie

Sonata! A chorowała? Antybiotyk? Jakie są kupki?

Uprawnienia umieszczania postów