Pokaż wyniki od 1 do 20 z 36

Wątek: Tak strasznie płacze przy wiązaniu... Czy to ma szansę się zmienić?

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Domyślnie

U nas było podobnie. Po kilku razach przeszło a moment kiedy pierwszy raz w chuście mi usnął wspominam jako magiczny
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rebelka Zobacz posta
    a moment kiedy pierwszy raz w chuście mi usnął wspominam jako magiczny
    taaaaaaak... mnie zasnęła zaraz po pierwszym zamotaniu - pewnie niezdarnym... ale jaka byłam z siebie dumna! Jeju! ach... ja chcę drugiego małego chuścioszka

Chustomanka Awatar Pasiata
    Miejscowość
    Kraków/ Bochnia

Domyślnie

A może warto spróbować z innym wiązaniem? Co wiązałaś?
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi® - konsultacje, warsztaty, pogadanki www.pasiata.pl
    Tosia 20.10.2008, Wojcieszek 30.03.2011

Chustofanka Awatar kutylanka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

o, u mnie było podobnie. Pierwsze 3-4 miechy były takie: jak zawiązałam moją Alę, to bunt, w najlepszym razie zbulwersowany płak pt. "gdzie jest cycuś?!". No to dawałam cycusia w 2x, czasem smoczek, na tym zasypiała. I też mi było smutno, bo starszaka wspaniale się zawsze nosiło (ale poźno go zamotałam, jak już miał 4 miechy, więc wiązanie noworodka to było wyzwanie).
    Ale pomyślałam wtedy ze jak młodszak zacznie pewniej główkę trzymac, bedzie ok, i jest ok mała uwielbia chustę. Więc na spokojnie, daj małemu trochę czasu, zawiąż, jak płacze, to następnego dnia itd., i będzie ok.
    ot: też mam Alę i Piotrusia

ps. 1. bujać się podczas motania; 2. może jaka kołysanka?; 3. dzidziuś musi poczuć, że jesteś na luuuzie, zestresowana mama to, wiadomo, zestresowany dzidziuś.
    Ostatnio edytowane przez kutylanka ; 22-01-2011 o 19:50 Powód: dopisek
    < Pinio

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

u nas też ryk podczas wiązania, gorzej że często i podczas noszenia... na szczczęście odkąd wiąże w 2x wszystko przeszło i jest ok choc nadal nie przepada za wiązaniem w sumie...

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

u nas było podobnie - dość długo, dopiero niedawno przeszło. Że starsza była chustowo doskonała (straszne ryki normalnie, w chuście cudny śpioch najdalej po 5 minutach), bardzo mnie zdziwiło, że może tak reagować, ale wiedziałam, ze raczej nie robię nic źle i dalej wiązałam. Młody często uspokajał się i zasypiał dopiero, kiedy do chusty dostał jeszcze smoczek - niemal nie używany przy innych okazjach. Kiedy próbowałam zamiast dobrze opanowanej i sprawnie wiązanej kieszonki kangura był koszmar - oboje zmęczeni, wściekli - zaniechałam prób aż do teraz. Może rzeczywiście inne wiązanie będzie Wam łatwiej/szybciej/mniej nerwowo wychodziło i będzie lepiej?

Teraz kiedy mały płacze, uspokojony na rękach płacze jak go odkładam do zawiązania, macham nad nim chustą i nawet się uśmiecha - nie wiem, czy podoba mu się widok/machanie, czy to dlatego, że wie co będzie dalej
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

A kiedy zaczęłaś chustować?
    Bo ja mam takie doświadczenia ze starszym który dopiero od 6tyg do chusty zaczął być wrzucany i na początku płakał i się bronił - ale wtedy zaczynałam od elastyka więc wrzucałam mimo protestów i od razu wychodziłam na spacer, po 50m równego marszu się uspokajał a potem zasypiał...

Też bym proponowała zmienić wiązanie. W kangurku jest ciężko dziecko "spacyfikować" bo musisz je trzymać i motać jednocześnie, wypróbuj kieszonkę albo i lepiej 2X - wrzucasz dziecko i zaczynasz marsz, dociągnąć porządnie możesz po uspokojeniu... O tyle problem, że warunki atmosferyczne nie zachęcają do spacerowania od razu po dworze, ale zrób sobie możliwie najdłuższą ścieżkę w domu i po prostu chodź takim szybszym krokiem spacerowym.

I nic na siłę. Dziecko na początek wyspane, najedzone, odbite etc. Możesz też motać się przed lustrem łapiąc kontakt wzrokowy z synkiem, trochę się powygłupiać przed tym lustrem i zrobić z motania zabawę - na początek samo np okrywanie chustą i ściąganie, machanie rękami w których trzymasz poły dociagane etc...

Bo zakładam, że żadnych problemów neurologicznych albo z innym napięciem mięśniowym nie ma?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustofanka Awatar Livonia
    Miejscowość
    Newport

Domyślnie

ja myślę, że spróbuj za kilka dni. A tymczasem ćwicz na czymś. wyluizuj się (łatwo mi mówić). Mi łatwiej się zamotało Alę (8 mc) niż jak miała 2 mc (płakała:/). wolę ja teraz wiązać ale ona ja grzeczna bardzo i pozwala mi na wiele. chociaz jak zamotałam ją w wieku 4/5 miesięcy odginała mi się i był ryk niestety. Ja np. zaczynałam w 2 x - bo wkładałam Alę i dociągałam tylko ale teraz wiążę na biodrze. No ale Piotruś maleńki jest...
    Drugi chuścioch w drodze

Uprawnienia umieszczania postów