Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Wątek: Kółkowa po raz n-ty... powiedzcie czy dobrze myślę???

Chustoguru Awatar Karo.
    Miejscowość
    mazowieckie

Domyślnie Kółkowa po raz n-ty... powiedzcie czy dobrze myślę???

Znalazłam kilka podobnych wątków... ale nie znalazłam odpowiedzi na moje dylematy, więc zakładam własny.
    Nosimy się teraz zasadniczo jedynie w kółkowej. Ale dość intensywnie, bo Młoda wózek raz lubi raz nie, a wychodzić lubimy, więc spacer w kółkowej zaliczamy w zasadzie codziennie (a jak jest ładnie to i częściej). Posiadam jeszcze ergo, ale jakiś czas temu Młoda ku mojej rozpaczy zbuntowała się na noszenie w nim na plecach - więc chwilowo od niego odpoczywamy, mam nadzieję że jeszcze do tematu wrócimy, no ale to za jakiś czas.
    Ja kółkową lubię i nauczyłam się chyba dobrze dociągać i w ogóle jest całkiem fajnie... Ale same wiecie, ponad 9kg i obciążenie jednego ramienia to na dłuższą metę jednak komfort taki sobie. Więc się zastanawiam jakby ten komfort zwiększyć. Moja chusta jest szyta z bawelnianej nati. No i sobie wymyśliłam po lekturze forum, że może powinnam zainwestować w coś innego, czyli - domieszka wełny, albo inna chusta... no nie wiem, bazuję wyłącznie na opiniach netowych - babilonia? girasol? Wiem że to się sprawdza przy wiązanych... przy kółkowych też??? wiem też że jest jeszcze kwestia ramienia, niestety nie mam porównania na razie więc ciężko mi powiedzieć. Próbował ktoś różnych kółkowych i może się podzielić?
    Asia - 20.11.2009
    Adaś - 08.03.2012
    Ania - 08.06.2015

Chusteryczka Awatar mayetschka
    Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

jaki długo się nosicie? czy po wyjściu na podwórko córcia wędruje sobie, czy raczej cały czas w chuście?
    Jeśli nie wychodzi z chusty, to siodełko z pętelką zdługiej chusty jest najlepszym wiązaniem biodrowym, które mocno odciąża. Ja w tym roku nosiłam tak moją 2-latkę 11kg i było git nawet 2h

Doradca noszenia- kurs średniozaawansowany Die Trageschule® Drezden

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ja mogę się tylko podpisać pod mayetschką,szczególnie że podejrzewam,że nosisz cały czas,bo młoda ma 14 miesięcy a pogoda nie teges na wypuszczanie takiego malucha na chwiejnych nóżkach.
    chusta minimum 3,5 metra i siodełko z pętelką,mota się szybko a żadna kółkowa nawet z grubego lnu nie odciąży lepiej na długie noszenie.w temacie firm-ani girasol ani babylonia,jeśli myślisz nadal jedynie o kółkowej to szyta z lany albo jakaś z domieszką lnu czy konopii (didymos,nati...)

Chusteryczka
    Miejscowość
    ROD Pokój

Domyślnie

Ja też się mogę podpisać pod dziewczynami. Dodam jeszcze od siebie, że ja noszę swoje prawie 11kg szczęścia w kółkowej Katji z wełną i przy dobrym dociągnięciu super sobie radzi.

Chustoguru Awatar Karo.
    Miejscowość
    mazowieckie

Domyślnie

Ech, to mi namieszałyście Bo prawda jest taka że się nad wiązaną też zastanawiałam, na wypadek gdyby jednak jakimś cudem udało mi się okiełznać Młodą i nauczyć plecaka wiązać Bo na stanie to niestety żadnej nie posiadam. Siodełko z pentelką, mówicie? Popróbuję w takim razie, mam pozyczonego na troszkę girasola więc jest na czym poćwiczyć.
    Mały problem polega na tym - o czym nie napisałam wcześniej - że z kasą niestety mocno średnio, a kółkowe nawet jeśli z domieszkami to tańsze... no nic, rozejrzę się i prześpię z tematem.
    Asia - 20.11.2009
    Adaś - 08.03.2012
    Ania - 08.06.2015

Chusteryczka Awatar mayetschka
    Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

owocnego myślenia

Doradca noszenia- kurs średniozaawansowany Die Trageschule® Drezden

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karo_B Zobacz posta
    Ech, to mi namieszałyście Bo prawda jest taka że się nad wiązaną też zastanawiałam, na wypadek gdyby jednak jakimś cudem udało mi się okiełznać Młodą i nauczyć plecaka wiązać Bo na stanie to niestety żadnej nie posiadam. Siodełko z pentelką, mówicie? Popróbuję w takim razie, mam pozyczonego na troszkę girasola więc jest na czym poćwiczyć.
    Mały problem polega na tym - o czym nie napisałam wcześniej - że z kasą niestety mocno średnio, a kółkowe nawet jeśli z domieszkami to tańsze... no nic, rozejrzę się i prześpię z tematem.
    używana kółkowa z domieszką jest droższa niż np. taki porządny używany hoppediz (on też się nadaje).jeśli coś wydumasz to pisz to podpowiemy czy dana chusta się nadaje po prostu

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

jesli chodzi o kolkowa to najlepiej i na najdluzsze dystanse nosilo mi sie w lnianym pslingu
    zaraz bede miala bawelnianego pslinga wiec sie wypowiem czy tak samo dobrze nosi

Chustoguru Awatar Karo.
    Miejscowość
    mazowieckie

Domyślnie

To na początek mi powiedzcie czy poniżej dwóch stów mam szansę w ogóle na myślenie Oczywiście mówimy o używanych - czy to kółkowych czy krótszych wiązanych.
    Zobaczyłam ceny p-slinga... jeśli nosi tyle ile kosztuje to zapewne nosi fantastycznie
    Zamotałam póki co misia w girasola z pętelką, jutro spróbuję z Asią, ale hmm, zapowiada się obiecująco.
    Dzięki raz jeszcze.
    Asia - 20.11.2009
    Adaś - 08.03.2012
    Ania - 08.06.2015

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja wlasnie kupilam pslinga za 150zl wiec sie da
    ostatnio na bazarku tez byl jakis za 150 zł
    a tego lnianego co mialam kiedys dziewczyna sprzedawala za 250 zł

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Masz szanse na myślenie spokojnie
    ALe ja przykładowo z pslingiem się nijak nie dogadałam, z kółkowych najlepiej mi się nosi takich z ramieniem płaskim dość szeroko rozłożonym - mam Hopka i 12kg ponoszę czasami długo...

A czemu nie nosisz z przodu? Może jednak to ergo ale z przodu jak tył nie pasuje?

No albo chusta i tu już masz więcej opcji bo i przód/tył/bok...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ja miałam do czynienia z dwoma kółkowymi: Babilonią z ramieniem zakładkowym i Storchenwiege z płaskim. Ten drugi zdecydowanie lepszy i w odejmowaniu ciężaru i w obsłudze, ale wg mnie szkoda już inwestować w kolejną kółkową. Raczej kupiłabym krótką na plecaczki lub długą do motania 2x, żeby córcię wyjąć jak zechce chodzić.
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Chustoguru Awatar Karo.
    Miejscowość
    mazowieckie

Domyślnie

Na przód to ona za duża już, mi niewygodnie, a panna się wierci bo chce lepiej widzieć.
    Przez noc wymyśliłam tyle że jednak jeśli kupować to faktycznie wiązaną.
    Asia - 20.11.2009
    Adaś - 08.03.2012
    Ania - 08.06.2015

Chustoholiczka Awatar aniakom
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Długą używaną chustę możesz upolować nawet za 130-150 zł. Kółkowa jest fajna, ale na krótsze wypady, moim zdaniem.(Ale ja mam wybitnie plecakowe dziecko )
    Julka 2001, Zosia 2007

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

kup sobie używane 4,2 natki,hoppka,masz na pętelkę na biodrze i do ćwiczenia plecaka,a w ogóle zacznij plecakować tylko próbując dość wysoko młodą wiązać,bo w ergo na plecach mamy dzieci czasem są za nisko i tego nie lubią,bo widok mają jedynie jak głowę na boki będą wykręcać.i ćwiczcie choćby konika na plecach,niech się córa oswaja

Chustoguru Awatar Karo.
    Miejscowość
    mazowieckie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda1980 Zobacz posta
    kup sobie używane 4,2 natki,hoppka,masz na pętelkę na biodrze i do ćwiczenia plecaka,a w ogóle zacznij plecakować tylko próbując dość wysoko młodą wiązać,bo w ergo na plecach mamy dzieci czasem są za nisko i tego nie lubią,bo widok mają jedynie jak głowę na boki będą wykręcać.i ćwiczcie choćby konika na plecach,niech się córa oswaja
    Ćwiczyłam pętelkę i kangurka dzisiaj i to drugie zdecydowanie wygodniejsze mi się wydaje. Te 4,2 domyślam się że by starczyło na kangurka też.
    No i konika też robimy Ja cały czas mam nadzieję że ona się jednak przekona do tych pleców, bo baaardzo by mi to odpowiadało.
    A Nati bawełniana dałaby radę? Ale chyba spróbowałabym z inną, hoopek ok, jeszcze jakieś sugestie?
    I dzięki po raz kolejny
    Asia - 20.11.2009
    Adaś - 08.03.2012
    Ania - 08.06.2015

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Na plecach to z każdą dasz radę. Mam w sumie 3 i różnicy wielkiej nie widzę. No, może Storchenwiege są bardziej nośne, ale to wg mnie minimalna różnica.
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Uprawnienia umieszczania postów