Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Wątek: Jaką chustę radzicie ???

Chustonówka Awatar polma1
    Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie Jaką chustę radzicie ???

Zastanawiam się jak rozwiązać taką sytuację:
    na koniec maja lecę do Hiszpanii z trójką moich skarbów, poza samolotem (odprawa itd) czeka mnie jeszcze gonitwa w barcelonie na pociągi dwa (tzn z przesiadką ) i to wszystko z bagażem i wózkiem (który raczej posłuży dopiero na miejscu a w drodze na miejsce będzie tylko kolejnym "bagażem")
    Małą planuję wsadzić do chusty ....i tu zaczyna się mój problem.....do jakiej?
    Klocuszek teraz waży przeszło 8kg ale zakładam że w maju więcej niż 10 nie będzie ważyła. Mamy easycare , elastyka, z chustapl, pouche i kółkową . Z racji tego że w samolocie trzeba bedzie małą wyjąć a potem włożyć dość szybko z powrotem to chiałam na tą okazję ubrać elastyka , nie będzie wiele czasu na jakieś poprawki a elastyka chyba jestem najbardziej pewna. Pamiętajcie że jeszcze mam dwa małe marudzące szkraby poza tym w chuście
    Elastyk z chustapl już mi się znudził, widziałam na necie sleepy wrap i bykay(czy jakoś tak) te pierwsze ponoć nośne do 20kg...hmmm....te drugie do 18, ale sleepy wrap mają tylko 50cm szerokości a te drugie aż 70 co może być skuteczniejsze przy większym dziecku. Natomiast jak widzę te fatalnie powiązane dzieci w tych bykay to aż mną trzepie , wiszą jakoś tak fatalnie..

Co ja mam wybrać?
    Milenka (05.2004)
    Marysia (07.2006)
    Magda (06.2010)
    [*] Miłoszek 27tc (2009)[*]Aniołek 13tc (2008)

Chusteryczka Awatar hexi
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

imo - elastyk przy 10kg moze nie zadzialac
    ja wzielabym pouch do samolotu i wiazanke dluga bawelniana (cienka np vatanai) na wyjazd (a wiazanka w 2x jest wlasnie na takie szybkie wkladanie wyjmowanie dziecia idealna i nie masz tylu warstw na maluchu)

DB PBC

Chusteryczka Awatar Vernea
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Też bym tak radziła. Albo Mt/ergonomik na wyjazd, a do samolotu faktycznie pouch lub kółkowa.

Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie

dzięki:-*
    to jednak tkana chyba bo nie będę miała czasu zbyt wiele i z samolotu chciałabym wyjść już gotowa na resztę podróży pociagami. Choć pewnie na walizkę przy taśmie trochę poczekamy) ale itak gonitwa będzie zeby się wyrobić i jeszcze pewnie marudzenia się wlączą.
    A ta tkana vatanai to jakaś super na upały? Nie znam się na tkanych, mam tylko poleconą kiedyś przez kogoś easycare i niczego więcej na sobie i dzieciu z tkanych nie miałam. Fakt , ze jak małą przed chwilką z niej wyjęłam to upocona byłam a mamy zimę) (ale po domu nosiłam, po elastycznej nie mam takiego efektu)
    Milenka (05.2004)
    Marysia (07.2006)
    Magda (06.2010)

Chusteryczka Awatar hexi
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

vatanai to cieniutka - jedna z cienszych, jak nie najciensza- bawelenka, polecam ta z serii koira, glaciar, teesta, orkney itp
    dobry na upaly jest tez dodatek bambusa, jedwabiu, lnu tu masz wiele nati do wyboru (tez didymos, zara, lenny lamb)

DB PBC

Chustoguru Awatar pati291
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Mała będzie miała prawie rok. Ja pomyślałabym o MT albo tkanej np. wisienki z jedwabiem i proponuję wiązanie prosty plecak. Chusta mało miejsca zajmie a samo wiazanie, jak się wprawisz, to chwila moment.
    Na plecach nie będziesz tak czuła ciężaru jak z przodu lub w wiązaniu na biodrze.
    Patrycja - mama Damiana 08.08.08, Hanny 04.12.09, Emilii 01.03.14
    Chcieć to móc

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

elastyk w maju brrrr, juz mi gorąco.. Jakby to byl maluch taki dokumentny to ok. ale przy tak sporym dzieciaczku to chwile bym sie nie zastanawiała: albo kółkowa albo plecak, z naciskiem na ten ostatni - bedzie Ci najwygodniej z tą całą wycieczką
    zeszłe lato przechodziłam w bambusie nati - rewelacja.
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

zdecydowanie nosidło ergonomiczne (tudzież MT - sama tego jednak nie próbowałam). Nam się super sprawdziło na podróż samolotem jak mała miała circa 8 miesięcy:
    - szybko zakładasz, szybko wyjmujesz dziecko,
    - nie pozostajesz w iksach na sobie (teoretyzuję trochę, bo w 2x nie nosiłam; tak czy owak siedzenie w samolocie w chuście średnio mi się podoba, choć motanie szmaty po lądowaniu jak wszyscy łapią za bagaże i stają w korytarzu jeszcze mniej), ale
    - możesz nie rozpinać pasa biodrowego i zostać w takim fartuszku, dzięki któremu możesz szybko włożyć dziecko z powrotem, a też nie masz problemu gdzie odłożyć nosidło (tylko trochę się pałęta; przy niektórych nosidłach są specjalne guziki, żeby spiąć w rulon, albo samemu można pokombinować)
    - możesz łatwo założyć na plecy i mieć wolny przód dla większej swobody - żeby coś nosić, podnosić, przenieść kawałek na rękach marudzącego starszaka (choć i w kółkowej się da - dziś robiłam za wagę szalkową ); no i miny załogi bezcenne, jak się orientuje, że na plecach nie plecak, a ktoś jeszcze
    - świetne na upały - przewiewniej niż chusta (przy czym są ergonomiki cieńsze, jak np AngelPack, którego miałam, i grubsze, jak np ergo).
    - równomiernie obciążone dwa ramiona i biodra, a nie jedno ramię jak przy kółkowej (właśnie to przerabiam) albo pouchu (w którym jednak ja osobiście niemal nie nosiłam, więc nieco teoretyzuję), co przy nieraz dużych dystansach lotniskowo-przesiadkowych nie jest bez znaczenia

Tylko jako kocyk ergonomik się nie sprawdza najlepiej

Powodzenia!
    Ostatnio edytowane przez jul ; 19-01-2011 o 23:50
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie

Pewnie macie rację ale w chwili obecnej nie nabrałam jeszcze ochoty na nosidło. No i chusta ma nam też na plaży posłużyć jako kocyk , nie chcę brać dwóch chust bo oszczędnie trzeba z bagażem przy tylu luda i tak jak pomyślę o pieluszkach, słoiczkach, ubraniach i całej tej oczywistej częsci bagażu to mam dość.

Nie potrafię dobrze małej na plecach zawiązać ale może dojdę do wprawy. Na razie potrzebne mi do tego łózko a potem lustro no i z tym w samolocie moze być problem)))
    Jakoś nie wyobrażam sobie dziecka z tyłu, pewnie i wygodniej ale mam takie wrażenie że coś mu się tam moze stać , ze na dworcu w tłoku ją zgniotą a jak mam mała z przodu to czuję że jestem w stanie bardziej kontrolować sytuację. Hmm...moze dlatego że z tyłu jej nie noszę i na razie mi z tym obco.

Ktoś na allegro sprzedaje Vatanai Teesta 3,5 m czy ta będzie ok czy nie? Nie będzie za krótka?

No i czy faktycznie trzeba zmieniać i ta moja easycare się nie nada?Różnica będzie warta zakupu drugiej?
    A i całe wakacje nosiłam małą w polekoncie (100%bawełna ale elastyk bo to dzianinaa nie tkanina) i nie było mi gorąco, tyle że polekont na pewno jej juz nie udźwignie w maju
    Ostatnio edytowane przez polma1 ; 20-01-2011 o 10:13
    Milenka (05.2004)
    Marysia (07.2006)
    Magda (06.2010)

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

Będzie za krótka.
    Jak nosisz rozmiar 36, to 4,2 m powinno wystarczyć, a jak powyżej to 4,6 m.
    www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
    gugu-gaga.pl na Facebooku

Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.

Chusteryczka Awatar macierzanka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petisu Zobacz posta
    Będzie za krótka.
    Jak nosisz rozmiar 36, to 4,2 m powinno wystarczyć, a jak powyżej to 4,6 m.
    Super krótko to ujęłaś

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez macierzanka Zobacz posta
    Super krótko to ujęłaś
    Za krótko?

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polma1 Zobacz posta
    Nie potrafię dobrze małej na plecach zawiązać ale może dojdę do wprawy. Na razie potrzebne mi do tego łózko a potem lustro no i z tym w samolocie moze być problem)))
    Jakoś nie wyobrażam sobie dziecka z tyłu, pewnie i wygodniej ale mam takie wrażenie że coś mu się tam moze stać , ze na dworcu w tłoku ją zgniotą a jak mam mała z przodu to czuję że jestem w stanie bardziej kontrolować sytuację. Hmm...moze dlatego że z tyłu jej nie noszę i na razie mi z tym obco.
    Kochana, do maja to Ty bedziesz smigać bez lustra!!! Ja po ok. 10 razach motam juz bez strachu, choc to glownie zalezy od rodzaju chusty, jak wybierzesz "współpracujacą" bedzie o niebo lepiej. Wiec moze nie Zare ani Jade
    Ale rozumiem co do umieszczenia dziecka z tyłu w takiej sytuacji - tez bym sie obawiała..
    Ale generalnie podziwiam Cie za odwage, ja nie wiem jakbym sie zorganizowała w takim układzie
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Chustoguru Awatar Karo.
    Miejscowość
    mazowieckie

Domyślnie

Ja z kolei jestem od jakiegoś czasu fanką kółkowej, trochę dlatego że Młoda ją najbardziej akceptuje, ale też super szybko się wkłada i wyjmuje dziecia. Pewnie z tyłu byłoby wygodniej mi ją nosić, ale nie możemy się na razie oswoić z tematem (zwłaszcza ona ) Także polecam jakby coś.
    Asia - 20.11.2009
    Adaś - 08.03.2012
    Ania - 08.06.2015

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

Mam i Zarę i Jade i motają się bez zastrzeżeń.....

Chustonówka Awatar Mamba

Domyślnie

[...] nie ma zgody na forum na ukrytą reklamę. jeśli takich postów będzie więcej użytkownik zostanie zbanowany.
    Ostatnio edytowane przez mart ; 01-02-2011 o 22:31

Chustonoszka

Domyślnie

Witam, to moja pierwsza wypowiedz na forum, choc podczytuje Was od dawna. Ale widzac ten temat, stwierdzilam ze pora sie zarejestrowac aby moc cos doradzic
    Mieszkam w Hiszpanii, na poludniu. Latem spokojnie dochodzi tu do 45-48 stopni.
    W maju takie ekstrema sie na szczescie nie zdarzaja, ale 35-38 juz spokojnie. Nie ma nic gorszego w upale niz noszenie w zbyt grubej, nieoddychajacej chuscie. Zaczynasz sie pocic, irytowac, piecze skora, fuj. Moze Ci to zepsuc wyjazd. Natomiast jesli dobrze dobierzesz nosidlo, przetrwasz bez problemu.

Wiem ze kazda z nas jest inna, ale podam moje osobiste doswiadczenie: w upaly najlepiej mi sie sprawdzil indio z lnem i mei tai. W indio nosilam w kieszonce w lipcu i w sierpniu i bylo mi bardzo dobrze (jak na taki upal of kors), nawet z rozlozonymi pasami bocznymi. Len bardzo fajnie oddycha. Mei tai z kolei tez jest fajny, bo otula cie mniej materialu, no i sie szybko zaklada, co w upale nie jest bez znaczenia.

Co do kolkowej, wydaje mi sie ze w podrozy, kiedy trzeba jeszcze ciagnac reszte bagazu, pilnowac dzieci itd. moze byc niewygodna.

CDN. bo mnie na kolacje wolaja

Chustonoszka

Domyślnie

OK, po kolacji

Ja osobiscie nigdy nie nosilam w elastykach, ale teraz na kolejnego dziecia ktory mi sie latem urodzi dostalam w prezencie chuste elastyczna 100% bambus (hiszpanska marka Bambuleo). Jest cieniutka, ale ponoc dobrze zamotana dobrze nosi do 9-10 kg, wiele dziewczyn stad mi pisalo ze to najlepszy elastyk na lato, oprocz tego jeszcze elastyk MamEco ponoc tez ma dobra termoregulacje (bawelna z konopiami). Bambuleo jest niesamowity w dotyku, strasznie mily material. Jakby ktos chcial kupic, moge podac kilka hiszpanskich stron skad mozna zamowic. Niestety ani bambuleo ani mameco nie naleza do najtanszych elastykow, oba okolo 70 euro. Ale ponoc jakosc warta ceny.

Reasumujac, nie wiem na jak dlugo jedziesz, ale byc moze warto zainwestowac w odpowiednia chuste. w razie upalow w PL tez sie przyda

Aha, jeszcze co do Sleepy Wrap, znam dziewczyne z Katalonii ktora go uzywala nawet latem (tyle ze lato w Katalonii nie jest az tak gorace jak tu na poludniu), ale dodala ze jest raczej cieplolubna.

Jak by co, pytaj dalej. aha, no i moj indio z lnem raczej z tych cienszych (edycja limitowana z 2009, indio ecru), pewnie przez to mniej kilo stoleruje, ale dla mnie w tamtej chwili liczyly sie pozytywy termiczne a nie wagowe, i wybor byl trafny.

pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów