Pokaż wyniki od 1 do 20 z 41

Wątek: Doradcy chustowi

Mieszany widok

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie Doradcy chustowi

Zastanawiałam sie, co daje zrobienie takiego kursu w praktyce? Czy to jest sposób na pracę zawodową (okołozawodową) czy tez realizacja hobby?
    Jesli to pierwsze to w jaki sposób doradczynie chustowe zarabiają? Bo nie jestem pewna czy jest aż tak duzy popyt na płatny instruktaż motania, w dobie youtube i chustoforum

A tak mnie naszło na takie pytania
    Jesli dubluję wątek przepraszam
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Chustofanka Awatar ewaan76
    Miejscowość
    mazowieckie

Domyślnie

dziewczyny szepnijcie słówko na ten temat
    jestem bardzo ciekawa jak to wygląda od strony technicznej a nie mam kogo podpytać

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wolomin-city

Domyślnie

tajemnica zawodowa pewnie

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Ja bym sobie zrobiła hobbystycznie i towarzysko
    Tylko mnie nie stać
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Ja bym sobie zrobiła hobbystycznie i towarzysko
    Tylko mnie nie stać
    tez, plus moze sie przydać (nie, nie liczę na jakies zarobki ) jak kolezanka otworzy szkołe rodzenia...
    ale, jak wyzej
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustomanka Awatar mama-igi-tata
    Miejscowość
    Zduńska Wola

Domyślnie

można sobie dorobić.
    "dom to nie miejsce lecz stan"
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci
    www.chusty-zdw.blogspot.com
    Klub Kangura Zduńska Wola
    http://slomiana.wordpress.com/
    mama-Martyna igi-Ignacy2009Franciszek2012 tata-Rafał

Chusteryczka Awatar mayetschka
    Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

Odpowiem jak to u mnie było:
    wiązałam i motałam siebie i innych, ale nie miałam przygotowania technicznego, wiedzy fachowej o rozwoju dzieci, o dzieciach ze wzmożonym napięciem mięśniowym czy też innych szczególnych potrzebach. Przy każdym motaniu kogoś czułam się odpowiedzialna za to co robię. Odpowiedzialność to wielka, wiec postanowiłam się dokształcić, by móc w pełni świadomie i z odpowiednią wiedzą pokazywać prawidłowe wiązania, odpowieadać nie intuicyjnie a rzetelnie na pytania rodziców itp.
    Techniki wiązania, które otrzymałam na kursie to zupełnie co innego niż youtube, czy napisana instrukcja. Nie ujmuję nic instrukcjom (ma się rozumieć innstrukcjom dobrych chust) (youtubowi a i owszem, bo ogromna ilość tam niezych kfffiatków)
    Poznałam pewne triki lepszego, łątwiejszego wiązania, których nie da się pokazać obrazkowo
    Moje wiązania były poprawne po 3 latach motania, ale z kursu wyszłam z poczuciem innego wymiaru motania Wiem duuużo więcej o technice motania, małych trikach umożliwiających bardziej poprawne motanie.
    Co mi teraz daje ukończenie średniozaawansowanego:
    nauczyłam sie pracy z grupą, wiem na co zwrócić uwagę
    wiem, ze praca z dużą grupą w chaosie to ogromna odpowiedzialność (dlatego nie robię tego na spotkaniach KK) Moje poczucie dobrze spełnionej misji odbywa się tylko na konsultacjach indywidualnych albo na warsztatach z małą grupą, która tylko w tym celu się spotyka
    wiem, ze pomagając innym w wiązaniu - wiem o co chodzi
    czuję wielką odpowiedzianość za to, co robię, więc jestem ubezpieczona (i tę więdzę otrzymałam również na kursie)
    dochód z tego prawie żaden (u mnie na prowincji), ale jak już pisałam - teraz WIEM co robię , czuję sie bezpieczna w pomocy rodzicom, a lubię wiedzieć co robię.
    Nie ujmuję nikomu, kto kursu nie ma. Niech pokazuje, niech pomaga.

Doradca noszenia- kurs średniozaawansowany Die Trageschule® Drezden

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Winoroslinka Zobacz posta
    Zastanawiałam sie, co daje zrobienie takiego kursu w praktyce? Czy to jest sposób na pracę zawodową (okołozawodową) czy tez realizacja hobby?
    Jesli to pierwsze to w jaki sposób doradczynie chustowe zarabiają? Bo nie jestem pewna czy jest aż tak duzy popyt na płatny instruktaż motania, w dobie youtube i chustoforum

A tak mnie naszło na takie pytania
    Jesli dubluję wątek przepraszam
    W praktyce- ogrom wiedzy na temat wiązania, tricków, pełnej szacunku pracy z rodzicem i grupą, empatii.
    Co do popytu- jest różnie, ostatnio miałam 4 w jednym tygodniu w tym jedną poza Warszawą 60km, ale czasem przez miesiące jest cisza. Ale ja też się nigdzie nie ogłaszam, nie prowadzę warsztatów regularnie, bo dla mnie to nadal bardziej hobby i chęć pomocy.
    Co do chustoforum- 90% moich klientek, tak chustowych jak i sklepowych, nie ma pojęcia o chustoforum lub nie forumuje wcale
    co do cen- to wszystko zależy, za darmo też się przecież uczy, wcale nie gorzej przecież

I mam też trochę jak mimezis- mimo że w chustach 'siedzę' od 7 lat czy 6, to doradzać zaczęłam długo po zrobieniu kursu, kiedy poczułam się pewnie. A to oczywiście dzięki Ulrike. Btw mayetschka- miło Cię widzieć, choćby wirtualnie

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morepig Zobacz posta
    Btw mayetschka- miło Cię widzieć, choćby wirtualnie
    OT czasem tu bywam pozdrawiam!

Chustoholiczka Awatar goralka
    Miejscowość
    kraków

Domyślnie

A dopytam jeszcze o szkoły: który kurs warto kończyć?
    A. 5.2010, M. 5.2012, A. 9.2016, M. 9.2016

Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goralka Zobacz posta
    to jest pytanie z serii: a teraz się poprzepychajmy każda z nas ma wybór, każda z nas wybrała, każda może wybrać.

Chustomanka Awatar roni21
    Miejscowość
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

kazda szkola jest tak samo dobra
    -Niektórzy ludzie są podli ,bo kłamią!- krzyknął Lubiński
    -A inni są jeszcze bardziej podli ,bo mówią prawdę- odparł doktor.

Chustoholiczka Awatar goralka
    Miejscowość
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mayetschka Zobacz posta
    to jest pytanie z serii: a teraz się poprzepychajmy
    nie to było celem... nie chcę wywołać żadnej burzy.
    A w jakich miastach odbywają się te kursy?
    A. 5.2010, M. 5.2012, A. 9.2016, M. 9.2016

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goralka Zobacz posta
    he he kazda doradczyni poleci Ci swój kurs

od siebie dodam ze po moim kursie nie mam potrzeby robienia innego ponieważ mam pewność że moja mentorka ma pełną wiedzę nt chust. To że ja jej nie mam to znak że kiedyś tam trzeba by się certyfikować... w dalekiej przyszłości a niekoniecznie szukać wrażeń na kolejnym kursie, na kolejnym stopniu podstawowym. W gruncie rzeczy powinno być tak że KAŻDY kurs/KAŻDA szkoła= taka sama wiedza. I w to wierzę

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

A mnie się marzy (zresztą nie tylko i z tego co wiem), aby doradczynie po różnych szkołach ze sobą współpracowały. Konkurencja, profity to nierozłączna część, ale fajnie gdyby brylowała przede wszystkim idea świadomego rodzicielstwa.
    Dlaczego kończyłam szkołę, a potem robiłam akredytację? Zaczęło się od tego, że w moim otoczeniu nie było nikogo, kto by mi pomógł "namacalnie". Filmiki ok, ale to zdecydowanie za mało (przynajmniej dla mnie).
    Najpierw znalazłam miejsce przyjazne dzieciom i rodzicom, potem powołałam KK. Tam także uczyłam wiązań. Miałam podwójny dyskomfort jednak-czułam, że brakuje mi nieco wiedzy (zwłaszcza tej medycznej), a poza tym warunki-dużo osób, zamieszanie. Nie, to trzeba było zmienić. Dziś starając się zapewnić maluszkom, rodzicom i sobie komfort ograniczam liczebność grupy do max. 5 maleństw.
    Szukałam kursów. Jedna szkoła nie odpisywała mi bardzo długa, potem pojawiły się inne. Wybór jak dla mnie był prosty- "Teraz Polska" (mam patriotyczne zapędy). W ten sposób trafiłam do Akademii .
    Niebawem pewna forumka bliska memu sercu będzie doradczynią innej szkoły. Cieszy mnie ten fakt, bo liczę na wymianę spostrzeżeń.
    A co dał mi kurs? Wiedzę, pewność że robię to całkiem nieźle.
    Pieniążki z tego jakieś są. Niemniej trzeba pamiętać o tym, że na początku to mega inwestycja-kurs, chusty różnych długości, lalki, materiały dla kursantów. Nie robię tego jednak dla kasy, ale dla pewnej ideii.

Uprawnienia umieszczania postów