Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 41

Wątek: Doradcy chustowi

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie Doradcy chustowi

Zastanawiałam sie, co daje zrobienie takiego kursu w praktyce? Czy to jest sposób na pracę zawodową (okołozawodową) czy tez realizacja hobby?
    Jesli to pierwsze to w jaki sposób doradczynie chustowe zarabiają? Bo nie jestem pewna czy jest aż tak duzy popyt na płatny instruktaż motania, w dobie youtube i chustoforum

A tak mnie naszło na takie pytania
    Jesli dubluję wątek przepraszam
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Chustofanka Awatar ewaan76
    Miejscowość
    mazowieckie

Domyślnie

dziewczyny szepnijcie słówko na ten temat
    jestem bardzo ciekawa jak to wygląda od strony technicznej a nie mam kogo podpytać

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wolomin-city

Domyślnie

tajemnica zawodowa pewnie

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Ja bym sobie zrobiła hobbystycznie i towarzysko
    Tylko mnie nie stać
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Ja bym sobie zrobiła hobbystycznie i towarzysko
    Tylko mnie nie stać
    tez, plus moze sie przydać (nie, nie liczę na jakies zarobki ) jak kolezanka otworzy szkołe rodzenia...
    ale, jak wyzej
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chusteryczka Awatar mayetschka
    Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

Odpowiem jak to u mnie było:
    wiązałam i motałam siebie i innych, ale nie miałam przygotowania technicznego, wiedzy fachowej o rozwoju dzieci, o dzieciach ze wzmożonym napięciem mięśniowym czy też innych szczególnych potrzebach. Przy każdym motaniu kogoś czułam się odpowiedzialna za to co robię. Odpowiedzialność to wielka, wiec postanowiłam się dokształcić, by móc w pełni świadomie i z odpowiednią wiedzą pokazywać prawidłowe wiązania, odpowieadać nie intuicyjnie a rzetelnie na pytania rodziców itp.
    Techniki wiązania, które otrzymałam na kursie to zupełnie co innego niż youtube, czy napisana instrukcja. Nie ujmuję nic instrukcjom (ma się rozumieć innstrukcjom dobrych chust) (youtubowi a i owszem, bo ogromna ilość tam niezych kfffiatków)
    Poznałam pewne triki lepszego, łątwiejszego wiązania, których nie da się pokazać obrazkowo
    Moje wiązania były poprawne po 3 latach motania, ale z kursu wyszłam z poczuciem innego wymiaru motania Wiem duuużo więcej o technice motania, małych trikach umożliwiających bardziej poprawne motanie.
    Co mi teraz daje ukończenie średniozaawansowanego:
    nauczyłam sie pracy z grupą, wiem na co zwrócić uwagę
    wiem, ze praca z dużą grupą w chaosie to ogromna odpowiedzialność (dlatego nie robię tego na spotkaniach KK) Moje poczucie dobrze spełnionej misji odbywa się tylko na konsultacjach indywidualnych albo na warsztatach z małą grupą, która tylko w tym celu się spotyka
    wiem, ze pomagając innym w wiązaniu - wiem o co chodzi
    czuję wielką odpowiedzianość za to, co robię, więc jestem ubezpieczona (i tę więdzę otrzymałam również na kursie)
    dochód z tego prawie żaden (u mnie na prowincji), ale jak już pisałam - teraz WIEM co robię , czuję sie bezpieczna w pomocy rodzicom, a lubię wiedzieć co robię.
    Nie ujmuję nikomu, kto kursu nie ma. Niech pokazuje, niech pomaga.

Doradca noszenia- kurs średniozaawansowany Die Trageschule® Drezden

Chustomanka Awatar mama-igi-tata
    Miejscowość
    Zduńska Wola

Domyślnie

można sobie dorobić.
    "dom to nie miejsce lecz stan"
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci
    www.chusty-zdw.blogspot.com
    Klub Kangura Zduńska Wola
    http://slomiana.wordpress.com/
    mama-Martyna igi-Ignacy2009Franciszek2012 tata-Rafał

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

o właśnie Mayetschka - po to też mnie ciągnie na kurs
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustomanka Awatar covu
    Miejscowość
    bujam w obłokach ;)

Domyślnie

Jakiśtam popyt jest, ale żeby to był jakiś wielki popyt to nie powiem...

Raczej w sferze dorabiania sobie i hobby, ew. pogłębienia własnej wiedzy...
    Kangurkowo
    Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci Chustolandia

Friends come and go and the world doesn't stop for anybody, so do what you love and never look back.

Chustomanka Awatar roni21
    Miejscowość
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

dla mnie rozszezanie wiedzy na temat hobby a wlasciwie zyciowej pasji
    -Niektórzy ludzie są podli ,bo kłamią!- krzyknął Lubiński
    -A inni są jeszcze bardziej podli ,bo mówią prawdę- odparł doktor.

Chustoholiczka Awatar Biedronka
    Miejscowość
    Sobótka/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roni21 Zobacz posta
    dla mnie rozszezanie wiedzy na temat hobby a wlasciwie zyciowej pasji
    i

podpisze sie pod majeczką równiez nic innego sensownego niewymyśle
    moje stado : Janiu 09.11.2005 Dymek 19.05.2008 i Mąż Mateusz
    Doula - wsparcie w okresie ciąży i podczas porodu WROCŁAW
    http://centrumrodzicielstwa.pl we Wrocławiu ( kiedyś www.szkolarodzenia-natura.pl )

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

W moim przypadku na pierwszym miejscu była rzetelna wiedza na temat tego co kocham, lubię, co mnie pasjonuje. Na drugim chęć dorobienia paru złotych, robiąc to co lubię. Utrzymać się z tego nie da, ale zarobić na nową chustę da Jak narazie podliczając ile kasy wydałam na kursy, chusty warsztatowe, lalki czy wizytówki to jestem sporo na minusie, ale nie żałuję żadnego kursu. Nawet gdybym nie miała doradzać i tak bym je zrobiła. Żadne forum, żaden filmik nie nauczył mnie tego, co dały mi kursy. Nikt nie nauczył mnie myślenia, które wiązanie jest zdrowe i odpowiednie na danym etapie rozwoju dziecka i DLACZEGO, na co uważać, jak je poprawnie zawiązać, jakie są triki na uniknięcie podstawowych błędów, czy mogę modyfikować wiązanie, co to zmienia dla kręgosłupa dziecka i mojego- tego nauczyłam się na kursie. Powstaje wiele modyfikacji różnych wiązań, rodzice zachwycają się nimi, nie patrząc na to, jak one zmieniają ułożenie dziecka i rozkład ciężaru. Kursy nauczyły mnie myślenia, analizowania, dopasowywania się do potrzeb rodzica. Tak jak Mayetschka uważam, że doradzanie to wielka odpowiedzialność, dlatego niechętnie pokazywałam mamom jak wiązać, bo nie czułam się na tyle kompetentna, mimo że sama nosiłam Tolę od urodzenia. Brakowało mi podstaw, teraz je mam. Forum czytałam, spotykałam się z mamami noszącymi, a mimo to patrząc wstecz widzę ile błędów robiłam podczas noszenia Toli, przy drugim będę wiedzieć co i jak Wystarczy zapytać osoby, które skorzystały z konsultacji doradcy, czy było warto. Nie ma co się oszukiwać, instrukcje są pisane skrótowo, by nie zniechęcić rodzica, bo kto by chciał się uczyć wiązania z 5 stron, poza tym nie wszystkie są rzetelne (patrz np. moby wrap). Filmików na youtube jest masa, tylko skąd laik ma wiedzieć, który filmik dobry, gdy jest pośród nich tyle kwiatków i pseudodoradców.

Podsumowując, jeśli ktoś chce iść na kurs dla zysków, nie ma sensu, bo nie zarobi kokosów. Jeśli ktoś chce poszerzyć swoją wiedze, zdobyć podstawy teorii, nauczyć się dobrze wiązać, poznać triki i aby od czasu do czasu wpadło coś do portfela albo czuje misje szerzenia chustonoszenia i nauczania rodziców to warto go zrobić.
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustonoszka Awatar budzynskamila
    Miejscowość
    Pojezierze Drawskie

Domyślnie

Czy na miejscu będzie pytanie o koszty? Jaki jest koszt kursu a jaki koszt porady u doradcy d/s motania?
    Jasiek 11.08.2000 Marysia 21.10.2010
    http://patchworknadstawem.blogspot.com/

Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

To chyba nie tajemnica, bo kto chce - ten dowie się u szkolącego. Moje info są takie: koszt kursu w zależności od szkoły. na dzień dzisiejszy od 1000-1400 PLN, a koszt doradztwa indywidualnie się ustala - w regionach różnie. Jedne z dziewczyn biorą za konsultację kwotę a inne za godzinę. Ceny wahają się od 70PLN do 100PLN. W 'warsztatach z doradcą' widać jakie są kwoty za warsztaty.

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Winoroslinka Zobacz posta
    Zastanawiałam sie, co daje zrobienie takiego kursu w praktyce? Czy to jest sposób na pracę zawodową (okołozawodową) czy tez realizacja hobby?
    Jesli to pierwsze to w jaki sposób doradczynie chustowe zarabiają? Bo nie jestem pewna czy jest aż tak duzy popyt na płatny instruktaż motania, w dobie youtube i chustoforum

A tak mnie naszło na takie pytania
    Jesli dubluję wątek przepraszam
    W praktyce- ogrom wiedzy na temat wiązania, tricków, pełnej szacunku pracy z rodzicem i grupą, empatii.
    Co do popytu- jest różnie, ostatnio miałam 4 w jednym tygodniu w tym jedną poza Warszawą 60km, ale czasem przez miesiące jest cisza. Ale ja też się nigdzie nie ogłaszam, nie prowadzę warsztatów regularnie, bo dla mnie to nadal bardziej hobby i chęć pomocy.
    Co do chustoforum- 90% moich klientek, tak chustowych jak i sklepowych, nie ma pojęcia o chustoforum lub nie forumuje wcale
    co do cen- to wszystko zależy, za darmo też się przecież uczy, wcale nie gorzej przecież

I mam też trochę jak mimezis- mimo że w chustach 'siedzę' od 7 lat czy 6, to doradzać zaczęłam długo po zrobieniu kursu, kiedy poczułam się pewnie. A to oczywiście dzięki Ulrike. Btw mayetschka- miło Cię widzieć, choćby wirtualnie

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morepig Zobacz posta
    Btw mayetschka- miło Cię widzieć, choćby wirtualnie
    OT czasem tu bywam pozdrawiam!

Chustoholiczka Awatar goralka
    Miejscowość
    kraków

Domyślnie

A dopytam jeszcze o szkoły: który kurs warto kończyć?
    A. 5.2010, M. 5.2012, A. 9.2016, M. 9.2016

Miejscowość
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez goralka Zobacz posta
    A dopytam jeszcze o szkoły: który kurs warto kończyć?
    to jest pytanie z serii: a teraz się poprzepychajmy każda z nas ma wybór, każda z nas wybrała, każda może wybrać.

Chustomanka Awatar roni21
    Miejscowość
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

kazda szkola jest tak samo dobra
    -Niektórzy ludzie są podli ,bo kłamią!- krzyknął Lubiński
    -A inni są jeszcze bardziej podli ,bo mówią prawdę- odparł doktor.

Chustoholiczka Awatar nemhain
    Miejscowość
    Warszawa, Mokotów

Domyślnie

Robiłam kurs dla początkujących Die Trageschule, teraz się zastanawiam czy ClauWi czy Akademię zrobić na wiosnę- trudny wybór.

Uprawnienia umieszczania postów