Pokaż wyniki od 1 do 20 z 28

Wątek: Jakie książki o szpitalu i rodzeństwie dla 3-latka?

Mieszany widok

Domyślnie Jakie książki o szpitalu i rodzeństwie dla 3-latka?

Dziewczyny, podrzućcie jakieś tytuły.
    Potrzebuję dla syna książeczek o szpitalu i rodzeństwie. Wiek - prawie 3 lata.
    O szpitalu - ponieważ wiosną czeka go zabieg usunięcia wodniaka jądra, więc sytuację trzeba oswoić.
    O rodzeństwie - ale takie o już istniejącym młodszym rodzeństwie, o ich wzajemnych kontaktach, uczuciach. Mam nadzieję, że poprzez odpowiednią lekturę bardziej się do Heleny przekona. Na razie dokucza nam szczególnie 1 problem - kiedy ona płacze, to on wrzeszczy i nijak nie możemy tego zwalczyć ani rozwiązać. No ale wątpię, żeby jakaś książeczka akurat o tym traktowała
    Mam na razie takie: Zuzia w szpitalu i Zuzia i nowy dzidziuś . Ta o szpitalu ujdzie, ale ta o dzidziusiu, to dla nas totalny niewypał, bo traktuje głównie o ciąży, a czas po urodzeniu dziecka traktuje zgrubnie. No i prezentuje otoczenie i sytuacje nieprzystające do naszej rzeczywistości: urządzanie osobnego pokoju dla dzidziusia, chodzenie na spacer z wózkiem
    As a mother you learn what it is to be both martyr and devil. Rachel Cusk

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Chustofanka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

To u nas ulubiona seria "Basia i ..." i właśnie jest "Basia i nowy braciszek" a w "Basia i Boże Narodzenie" jest nawet mama z maluchem w chuście

Domyślnie

mi., rzeczywiście, i wiekowo pasuje, i można zajrzeć do środka. Dzięki.
    meryl, a czy Basia będzie wystarczająco przystępna dla dziecka 2 lata 11 mies.? (oczywiście, rozwiniętego ponad wiek ) żartuję
    Bo gdzieś mi się w oczy chyba rzuciło, że Basia zalecana od 4 lat...

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Domyślnie

o szpitalu też jest tutaj ale nie czytałam http://www.gandalf.com.pl/b/bo-ja-ide-do-szpitala/
    w książce Janoscha "Ja ciebie wyleczę" Tygrysek trafia do szpitala ale pokazany tam obraz szpitala jest bardzo, hmmm, naiwny. Np na pytanie 'co to jest operacja' Miś uzyskuje odpowiedź "operacja jest kiedy tygrysek dostanie zastrzyk, zaśnie, obudzi się i będzie już po operacji i będzie już wyleczony" (cytat z głowy ale sens zachowałam). aczkolwiek niespełna 3 latkowi pewnie takie wytłumaczenie wystarczy.
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Domyślnie

Ja własnie wczoraj zamówiłam, podlinkowane wyżej: "Ja też chcę mieć rodzeństwo" A. Lindgren

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Ja mam o rodzeństwie z serii o Kajtusiu.
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Domyślnie

Ale ten Kajtuś to jaki jest? Taki o 'technikaliach" rodzeństwa (wózki, łóżka, kąpiele) czy o relacjach?
    Bo mi chodzi o sprawdzone książeczki pasujące do potrzeb, 2 przypadkowe już sobie sama zakupiłam
    Myrra, jak dojdzie do Ciebie to napisz szybciutko co o tej sądzisz, choć wydaje mi się, że jest ok. Tylko nie widać dalszego ciągu w podglądzie książki i nie wiem jak chłopiec radzi sobie z negatywnymi emocjami...

Uprawnienia umieszczania postów