Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Wątek: formowanka idealna- jaka jest?

Chusteryczka Awatar atelka

Domyślnie formowanka idealna- jaka jest?

zamierzam stworzyć kilka sztuk formowanek na potrzeby własne...

i stąd pytanie, formowanka idealna, czy istnieje i jak wygląda?

-chłonna
    -zgrabna
    -?
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

sama sie zaklada gdy dziecko ucieka

a tak na powaznie to ma nie twardnąć po praniach

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olapio Zobacz posta
    sama sie zaklada gdy dziecko ucieka

a tak na powaznie to ma nie twardnąć po praniach
    podpiszę się pod tym
    i ma być szybkoschnaca,chłonna,na napy i nie robiąca wielkiego tyłka,i mieścić się we wszystkie dostępne otulacze a nie tylko te największe

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

dla mnie coś jak tetro (na troki własnie bo daje chyba najwiekszą dowolność regulacji). jedyne jej wady to mała chłonnosć (jeden sik) i w sumie mała jest, jak na łansajza - na franka tylko za krótka, ale on szczuplak.
    mysle ze dla noworodka bedzie super
    nie chce reklamowac ale podałam jako przykład
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Domyślnie

piszcie piszcie, bo ja z formowankami nie miałam zbyt dużo do czynienia i w zasadzie to nie wiem jaka najlepiej się sprawdza
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

dla noworodka to kazda, byleby byla miekka i mala
    dla starszaka zadna no chyba ze jest lato i mozna zalozyc wylacznie formowanke bo zalozenie formowanki plus otulacz graniczy z cudem

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olapio Zobacz posta
    dla noworodka to kazda, byleby byla miekka i mala
    dla starszaka zadna no chyba ze jest lato i mozna zalozyc wylacznie formowanke bo zalozenie formowanki plus otulacz graniczy z cudem
    co Ty? franek nosi codziennie, ma prawie 2 lata. na to gacie wełniane
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

no to zalezy czy dziecko wspolpracuje czy nie
    u nas niestety powrot od jesieni do kieszonek bo szybciej

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

mała
    chłonna
    miękka
    szybkoschnąca
    nietwardniejąca

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Ja uszyłam już wiele formowanek i prawie każda jest inna.
    Dla mnie idealna to taka, która przede wszystkim jest zgrabna. Formowanki same z siebie są chłonne (bardziej niż kieszonki), więc nie muszą byc jakos strasznie wielkie, żeby nie przeciekały.
    Druga bardzo istotna rzecz to wszycie wkładu. Najlepsze są takie, gdzie wkład nie jest przyszyty po całości, ale tak, żeby szybciej wysychał. Albo dopinany na napy. Kieszonki nie za bardzo, bo więcej z nimi roboty.
    Jak wkład jest wszyty na stałe, to dłużej schnie, i mam wrażenie, trudniej się dopiera.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

to ja napisze moze ktore sa miekkie
    caly czas miekkie sa tetro i beileshen czy jak tam sie to pisze

demona
    Guest

Domyślnie

To MS moim skromnym zdaniem - mała, miękka, chłonna, zgrabna, ładna(!), na napy, schnie 24h.

Chustomanka Awatar mamaHani
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

miękkie będa te które mają mikrofibrę w srodku, bambus w sumie też nie twardnieje tak po praniu, dla nas najlepsze są te z mikrofibrą w środku i zapinane na rzep a od pupy welur, który daje uczucie suchości, bo tylko w takich nasza się nie odparza (froty bambusowe odpadają bo za dużo wilgoci przy pupie)

Domyślnie

Dla noworodka przede wszystki zgrabna, tzn. wąska w kroku. Miałam kilka sztuk różnych firm i handmade'owych i najlepsze na sam początek były formowanki od Ali Jakubik, takie noworodkowe-wąziutkie w kroku, nie robiły wielkiej pupy i były wygodne do zakładania. Mała błyskawicznie z nich wyrosła. A od drugiego miesiąca życia zakładam TB Flexi i to są dla nas formowanku "namber łan" Miękkie, bardzo chłonne, elastyczne, więc ładnie się układają i nie gniotą Do tego otulacz wełniany Amsterdam i nocka z głowy Aha, mam wrażenie, że starsze wersje Flexi(te z dopinaną wkładką) są trochę węższe w kroku(ale może to tylko wrażenie )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erithacus Zobacz posta
    Druga bardzo istotna rzecz to wszycie wkładu. Najlepsze są takie, gdzie wkład nie jest przyszyty po całości, ale tak, żeby szybciej wysychał. Albo dopinany na napy. Kieszonki nie za bardzo, bo więcej z nimi roboty.
    Jak wkład jest wszyty na stałe, to dłużej schnie, i mam wrażenie, trudniej się dopiera.

no właśnie formowanka z kieszonką wydaje mi sie mało wygodna z powodu tych gumek na pleckach, zwłaszcza jeśli dla malucha który leży
    no chyba że ma wejście z przodu lub środku
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Chustomanka Awatar mamaHani
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

formowanka z kieszonką...mhmm....zdecydowanie za dużo roboty, włożyć wkład i otulacz...wolę wszyte wkłady, a te formowanki które mają wszytą mikrofibrę naprawdę szybko schną

Chustomanka

Domyślnie

atelka a ja ci powiem że chyba idealnej nie ma
    Jak jest wąska w kroku to ładnie leży nie robi dużej pupy ale kupa może wypłynąć więc trzeba zwrócić uwagę na konstrukcję przy nóżkach.
    Jak jest super chłonna i z naturalnego materiału przy pupie to najczęściej długo schnie i po kilku praniach jak się ma twardą wodę będzie sztywniała. Ja "czorcham" w ręku i jest ok Najszybciej schnie i pozostaje miękka formowanka z mikrofibry. Jednak ja wolę naturalny materiał dawać od pupci ale wtedy muszę oczywiście często pieluchę zmieniać. Coś za coś nie na darmo wymyślono pieluchy ze zdrowych organicznych materiałów.
    Co do wkładów to wydaje mi się bez różnicy. Co kto lubi. Najmniej problematyczny to wszyty lub przyszyty wkład. Kieszonka formowanka? Hmmm ja się nie polubiłam z takim rozwiązaniem. Jak wcześniej było pisane - za dużo przy tym roboty.
    Dla mnie formowanka powinna być wykonana z naturalnych materiałów i na to głównie zwracam uwagę bo większość dnia moje dziecię spędza właśnie w formowankach.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ja wiem!
    idealna formowanka to formowanka idealnie pasująca do wieku dziecka i potrzeb mamy
    przykładowo malutkie dziecko kupek robi dużo,dużo leży,nie może mieć tyłka wysoko albo na boku wiszącej nóżki dziwnie przez wielki rulon między nogami,więc formowanka nie musi być chłonna,może być na rzepy,bo czas się liczy by jak najszybciej przebrać i móc nakarmić,mogłaby mieć falbanki,żeby kupa nie wylatywała za często,powinna być mała,mieć miękkie gumeczki na plecach albo i wcale,nie musi mieć polaru bo i tak często trzeba zmieniać.
    a na przykład dla dużego dziecka to też inaczej już jest...
    atelko,pamiętaj że dziecko powinno leżeć głównie na boku (bo chodzi o ulewanie przez sen),przez co te gumki nie są tak ważne jak zabezpieczenie przed wyciekiem z boku i ogólnie zabezpieczenie łóżka choćby.dlatego nie tylko formowanka jest ważna ale i odpowiedni otulacz,co się przedrze przez formowankę powinno zostać w otulaczu wg mnie.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Blanka_1982 Zobacz posta
    A od drugiego miesiąca życia zakładam TB Flexi i to są dla nas formowanku "namber łan" Miękkie, bardzo chłonne, elastyczne, więc ładnie się układają i nie gniotą
    Potwierdzam, do tego szybko schnie bo ma jęzor wyciągany i materiał przy pupie jest naturalny

Myślę, że na początku to nie ma znaczenia, ale jak dziecko starsze, to na noc potrzeba bardziej chłonnych - przy Flexi TB po prostu mozesz wkładkę dołożyć

Uprawnienia umieszczania postów