Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: rozłożenie ciężaru przy noszeniu z tyłu i przodu

Marzena
    Guest

Domyślnie rozłożenie ciężaru przy noszeniu z tyłu i przodu

Jak to jest z rozkladaniem sie ciezaru noszonego dziecka przy noszeniu z przodu i tylu?
    Dzis - przymierzajac rozne nosidla ergo z przodu i z tylu - zauwazylam, ze generalnie wygodniej mi w nich, gdy je mam z przodu.
    Natomiast przy noszeniu z tylu czulam ciezar na krzyzu - dla mnie to dyskomfort, bo krzyz to moje slabe miejsce.
    W chuscie (przynajmniej przy noszeniu z przodu, nie wiem, jak by bylo z tylu, bo z tyłu w chuście nie nosiłam) ciezar sie jakos tak rownomiernie rozklada na caly kregoslup i fakt, czasem nadmiernie na ramiona (jesli nie do konca dobrze sie zamotam).
    Zastanawiam sie na ile jest to kwestia przyzwyczajenia (z przodu malucha nosze juz od 11 miesiecy) a na ile jakichs prawidlowosci.
    Co zrobic, zeby wygodnie sie nosilo z tylu? I w czym?

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Hm... nie mam doświadczenia w noszeniu w nosidłach, a jeśli chodzi o chustę to ja odczuwam różnicę ale w zależności od rodzaju wiązań. Mam swoje sprawdzone i wtedy w zasadzie nie odczuwam różnicy między noszeniem z przodu i z tyłu. Moje dziecko już spore więc wolę nosić na plecach. Jest mi wygodnie, dziecko wszystko widzi a ja mam nie tylko wolne ręce, ale wolny "front".
    Być może w Twoim przypadku to nie jest problem nosidła a wcześniejszych problemów z kręgosłupem...

Chustomanka Awatar covu
    Miejscowość
    bujam w obłokach ;)

Domyślnie

Może być, że jesteś przyzwyczajona.
    Może też być, że ci to konkretne nosidło nie pasuje.
    Nosidełka różnią się między sobą i nie każdemu pasuje to samo
    Kangurkowo
    Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci Chustolandia

Friends come and go and the world doesn't stop for anybody, so do what you love and never look back.

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

w nosidle dziecko jest dosc nisko, w chuscie mozesz zawiazac plecak wyzej. A wyzsze wiazanie, to przeniesienie wyzej srodka ciezkosci, i odciazenie nizszych partii kregosłupa. Na Twoim miejscu spróbowałabym z chusta.
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Ja w nosidle wolę nosić z tyłu, w chuście z przodu. Wszystko zależy od rodzaju nosidła, sposobu wiązania i pewnie jeszcze kilku innych czynników, więc polecam popróbować różne opcje

Chustomanka Awatar czuppi
    Miejscowość
    Gdynia, obecnie Gdańsk

Domyślnie

o właśnie, ja też się nad tym zastanawiałam. Czytałam, że z tyłu jest lżej a ja jak noszę w Ono z tyłu to mnie boli kark a z przodu nic nie czuję. Noszę tak głównie po domu jak coś muszę zrobić, na spacerze jeszcze tak nie byłam.
    Miłosz-11.05.2010

Chusteryczka Awatar Vernea
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Z tym noszeniem z przodu/z tyłu to, moim zdaniem, zależy od sytuacji, preferencji noszącego. Ja lubię widzieć dziecia i zwykle noszę z przodu (a mały waży ok.11 kg).Jedynym dyskomfortem jest ograniczone pole widzenia i dlatego na spacer z dwójką przerzucam go na plecy Ale to naprawdę zależy od sytuacji.

Uprawnienia umieszczania postów