Pokaż wyniki od 1 do 20 z 58

Wątek: Prefoldy by Pieluszkarnia

Mieszany widok

Chustonoszka

Domyślnie

Dziś dotarła do mnie przesyłka z prefoldami - pomarańczowe i czerwone.
    Za kilka dni dam znać, jak się sprawują.
    Pierwsze wrażenia - hmm... Z jednej strony miękkość bardzo na plus. Z drugiej strony wydają mi się dość wąskie po złożeniu (oba rozmiary).
    Przyłożyłam do Flipa - muśliny złożone w prostokąt ładnie wypełniają ten otulacz od gumeczki do gumeczki, natomiast prefoldy pozostawiają z obu stron marginesy ok.2cm gołego PULa przy nóżkach.
    Czy też tak macie? Jak dzieci znoszą kontakt z gołym PULem otulacza? Czy przy wąskich prefoldach powinnam się spodziewać przecieków bokiem przy nóżkach?

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vena Zobacz posta
    Dziś dotarła do mnie przesyłka z prefoldami - pomarańczowe i czerwone.
    Za kilka dni dam znać, jak się sprawują.
    Pierwsze wrażenia - hmm... Z jednej strony miękkość bardzo na plus. Z drugiej strony wydają mi się dość wąskie po złożeniu (oba rozmiary).
    Przyłożyłam do Flipa - muśliny złożone w prostokąt ładnie wypełniają ten otulacz od gumeczki do gumeczki, natomiast prefoldy pozostawiają z obu stron marginesy ok.2cm gołego PULa przy nóżkach.
    Czy też tak macie? Jak dzieci znoszą kontakt z gołym PULem otulacza? Czy przy wąskich prefoldach powinnam się spodziewać przecieków bokiem przy nóżkach?
    U mnie ta "wąskość" jest właśnie na plus bo moja córeczka ma grubiutkie udka i szeroka pielucha robiła efekt żaby.

Co do Flipów, nie wiem jakie nóżki ma Twoje maleństwo, ale Flip jest tak szeroki, że przecież nie układa się gładko w kroku. Robi się z niego taki kokonik (jak z większości otulaczy), w którym sobie "wisi" pieluszka pomiędzy nogami (trudno to opisać, więc nie wiem czy wiesz o co mi chodzi ) Zatem skóra nie styka się z gołym PUL tylko z obszyciami/gumeczkami otulacza co jest konieczne, żeby nie było wycieków.

Ale jeśli jest dużo miejsca i dziecko ma bardzo chudziutkie nóżki, to i tak chyba przecieków nie powinnno być, bo to co ewentualnie spłynęłoby na otulacz, zaraz pochłonie bawełna z prefolda.

Chustonoszka

Domyślnie

Dzięki, Mamuśka, za pocieszenie .
    Nóżki (na razie) dość szczupłe. Prefoldy kończą się właśnie suszyć, więc dziś wypróbuję.

Mam w tej chwili tylko dwa otulacze, dwa następne zamówiłam - a Wy ile macie do prefoldów? Zastanawiam się, ile docelowo zgromadzić, czy cztery wystarczą (nie używam otulacza nigdy po raz kolejny, przy każdym przewinięciu zazwyczaj płuczę/zapieram ręcznie i wieszam do szybkiego suszenia, a co kilka dni wrzucam do pralki).

Chustonoszka

Domyślnie

Aa, jeszcze były pytania o to, czy prefoldy nadają się do kieszonek.
    Otóż według moich wstępnych obserwacji (przymierzałam przed praniem), pomarańczowe prefoldy mają wielkość zbliżoną do większości moich wkładek kieszonkowych i świetnie do kieszonek (one size różnych firm) pasują.

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Bardzo lubię pieluszkarniowe prefoldy - do ok. 3,5 kg używałam żółtych, teraz (4,5) pomarańczowych i czerwonych (te ostatnie ciut zawinięte). Mięciutkie, chłonne, naturalne. I tania to opcja w stosunku do formowanek, a dopasowanie do malucha lepsze.
    Używam z wełniakiem Storcha albo z pulem by Littlepenguin, choć z wełną jakoś milej.
    A, czasami wkładam do kieszonek, ale jest mi jakoś twardawo...

Uprawnienia umieszczania postów