Wg mnie nie ma co patrzeć na kg dziecka czy chłonność tych pieluszek (tzn. ilość warstw jest taka sama, oprócz tych najmnijeszych pieluszek - są ciensze). Ważne są wymiary tzn. długość dłuższego boku. Najlepiej po prostu samemu sprawdzić na pieluszkach jakie się ma, co będzie wysatrczające dla dziecka. Ja miałam duże Bambino mio i składając wzdłuż miałam o ok. 10-15 cm za długą. Wzięłam z tych pieluszkarniowych z czerwonym obszyciem - jest właśnie ok. 12 cm. krótsza. Zależy też jak chcesz składać na trzy - wzdłuż czy wszerz. Ja składam wzdłuż (więcej warstw na całej długości).
Weź np. zwykłą tetrę lub muślinkę lub pieluszkę flanelową złóż w prostokąt (żeby wyszła taka wkładka do otulacza) i przymierz dziecku. Wtedy się przekonasz jaka jest najlepsza długość pieluszki (żeby nie trzeba było zawijać nadmiaru, ale żeby też nie była za krótka i kończyła się w połowie pupy), zmierz i następnie poszukaj wśród pieluszkarniowych prefoldów najbardziej zbliżonej długości. Pamiętaj, że ok. 2 cm. może się skurczyć po praniu - normalne z bawełną.