Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: noszenie dziecka z refluksem

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie noszenie dziecka z refluksem

Koleżanka ma synka, 4-miesięcznego. Franek ma refluks - raz ma, a raz nie... dokładnie nie znam historii jego choroby, ale E mówiła ostatnio że refluks wrócił. Jednocześnie chce nosić w chuście i poprosiła mnie żebym jej pokazała jak. Wiem, że przy refluksie nie powinno się nosić dziecka w chuście, ale może są jakieś sposoby? Tajniki, które trzeba znać, a które sprawią że refluks w chuście nie będzie się powiększał? Podpowiedzcie, proszę....
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Halo, czy ktoś mi może coś w tym temacie podpowiedzieć?
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Myślę że noszenie w pozycji pionowej (kieszonka), niezbyt długo i nie po karmieniu nie zaszkodzi. Z tego co wiem o refluksie to pozycja pionowa łagodzi objawy. Nie należy też chodzić z dzieckiem zbyt szybko.
    Ale tak czy inaczej nikt jednoznacznie nie powie "nie noś, nie wolno" ani też "spokojnie możesz nosić ile wlezie". W takiej sytuacji trzeba powoli i na wyczucie.
    Niech koleżanka próbuje po kilkanaście minut i obserwuje małego czy jest lepiej czy nie.
    Dużo zdrowia dla Małego.
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chusteryczka Awatar Gina
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

a właściwie dlaczego nie powinno się nosić w chuście?
    Mój Tymek ma refluks i co prawda Pan Doktor nie wiedział, że był noszony w chuście ale w trakcie wizyty powiedział, żeby dużo dziecko nosić na rękach (po tym jak usłyszał że jeszcze nie chodzi)
    Więc pozycja pionowa wskazana wg tego lekarza!
    A swoją drogą jest trudno z małym wymiotującym za dekolt!
    My nie nosiliśmy się zaraz po jedzeniu..ale fakt jest taki ze Tymek wymiotował zawsze i wszędzie. Szybciej dawałam gęste pokarmy i wszystko zagęszczam! Nie daję picia jak noszę-gorzej jak jest upał - wtedy raczej używaliśmy wózka. Teraz Tymek je co 1,5godziny i zażywa leki więc też jest inaczej...

Chusteryczka Awatar anifloda
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Tu nie chodzi tylko o pozycję, ale też o naciskanie na żołądek. Dobrze zawiązana chusta musi ciasno opasywać dziecko, a to u niektórych dzieci może powodować nasilenie objawów. Nie mam doświadczeń, więc niestety nie pomogę.
    Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustofanka Awatar Mamusiaanusia
    Miejscowość
    Białystok

Domyślnie

Mamo Basi -
    a mnie lekarz zalecił noszenie refluksowej Marcelki w pozycji pionowej - a lekarz laryngolog zaleciła po wieczornym karmieniu trzymanie małej w pozycji jak najbardziej spionizowanej przez około godzinę! zanim odłożę ją do łóżeczka! też poniesionego ofkors!
    A więc nosić, nosić... a jak za dekolt chluśnie... można zawsze końcem chusty wytrzeć

Uprawnienia umieszczania postów