Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: noszenie dziecka z refluksem

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie noszenie dziecka z refluksem

Koleżanka ma synka, 4-miesięcznego. Franek ma refluks - raz ma, a raz nie... dokładnie nie znam historii jego choroby, ale E mówiła ostatnio że refluks wrócił. Jednocześnie chce nosić w chuście i poprosiła mnie żebym jej pokazała jak. Wiem, że przy refluksie nie powinno się nosić dziecka w chuście, ale może są jakieś sposoby? Tajniki, które trzeba znać, a które sprawią że refluks w chuście nie będzie się powiększał? Podpowiedzcie, proszę....
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Halo, czy ktoś mi może coś w tym temacie podpowiedzieć?

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Myślę że noszenie w pozycji pionowej (kieszonka), niezbyt długo i nie po karmieniu nie zaszkodzi. Z tego co wiem o refluksie to pozycja pionowa łagodzi objawy. Nie należy też chodzić z dzieckiem zbyt szybko.
    Ale tak czy inaczej nikt jednoznacznie nie powie "nie noś, nie wolno" ani też "spokojnie możesz nosić ile wlezie". W takiej sytuacji trzeba powoli i na wyczucie.
    Niech koleżanka próbuje po kilkanaście minut i obserwuje małego czy jest lepiej czy nie.
    Dużo zdrowia dla Małego.
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chusteryczka Awatar Gina
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

a właściwie dlaczego nie powinno się nosić w chuście?
    Mój Tymek ma refluks i co prawda Pan Doktor nie wiedział, że był noszony w chuście ale w trakcie wizyty powiedział, żeby dużo dziecko nosić na rękach (po tym jak usłyszał że jeszcze nie chodzi)
    Więc pozycja pionowa wskazana wg tego lekarza!
    A swoją drogą jest trudno z małym wymiotującym za dekolt!
    My nie nosiliśmy się zaraz po jedzeniu..ale fakt jest taki ze Tymek wymiotował zawsze i wszędzie. Szybciej dawałam gęste pokarmy i wszystko zagęszczam! Nie daję picia jak noszę-gorzej jak jest upał - wtedy raczej używaliśmy wózka. Teraz Tymek je co 1,5godziny i zażywa leki więc też jest inaczej...

Chusteryczka Awatar anifloda
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Tu nie chodzi tylko o pozycję, ale też o naciskanie na żołądek. Dobrze zawiązana chusta musi ciasno opasywać dziecko, a to u niektórych dzieci może powodować nasilenie objawów. Nie mam doświadczeń, więc niestety nie pomogę.
    Pozdrawiam anifloda mama H. (10.08.2003), K. (25.11.2006), M. (31.07.2009) i L.(10.06.2012)

W Poznaniu też nosimy!
    anifloda kontra nitki

Chustofanka Awatar Mamusiaanusia
    Miejscowość
    Białystok

Domyślnie

Mamo Basi -
    a mnie lekarz zalecił noszenie refluksowej Marcelki w pozycji pionowej - a lekarz laryngolog zaleciła po wieczornym karmieniu trzymanie małej w pozycji jak najbardziej spionizowanej przez około godzinę! zanim odłożę ją do łóżeczka! też poniesionego ofkors!
    A więc nosić, nosić... a jak za dekolt chluśnie... można zawsze końcem chusty wytrzeć

Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

O dobrym wpływie pionizacji wiem, tylko chodzi o te uciskanie dziecka.. Przecież przy refluksie nawet nie powinno się ubierać dziecka w obcisłe ubranka, a co dopiero zawiązywać ściśle w chuście. Dlatego pytam. Może jeszcze któraś z doradczyń coś podpowie z doświadczenia?

Chustonówka

Domyślnie

moja coreczka tez ma reflux i tez lekarze zalecaja jak najwiecej nosic dziecko w pozycji pionowej ale jak mozna caly dzien nosic na rekach??rece odpadna i nic w domu nie zrobi sie samo wiec najlepszym rozwiazaniem jest chusta poprostu nie mozna dziecku brzuszka przyciskac ja chodzilam z mala w chuscie bedac z nia w szpitalu i nikt mi nie powiedzial ze nie wolno

Domyślnie

Moja Mała 7miesieczna tez miała i ma refluks. Niestety. Jest to dosc uciazliwe, ale do opanowania. Po prostu nie pakujemy sie do chusty szybciej jak okolo godziny po jedzeniu, staram sie jej na sile nie dociskac, nie schylac sie z nia itp. Chociaz czesto i tak konczy sie przebieraniem malej i siebie.

Chustomanka Awatar Celebrianna
    Miejscowość
    Oleśnica

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówczyniami Moja Ola też ma refluks i noszenie w chuście jest wyjątkowo wygodną metodą 'pionizowania". Z tym, że też nie noszę jej tam wcześniej niż po godzinie od jedzenia. A poza tym - polecam zagęszczanie pokarmu - odkąd zagęszczamy ulewanie zniknęło, czasem tylko mnie oślini Dzięki zagęszczaniu już nie muszę tak się bać przy przewijaniu, że będzie lecieć "z dwóch stron", nie zmieniam ubrań co 15 minut, możemy się bawić na płaskiej macie, no i mała jest spokojniejsza zdecydowanie
    po prostu Agata

Domyślnie

Masz racje, zapomniałam o tym napisac. Bez gestego jedzenia ani rusz. Nie wiem jakby wygladało moje zycie gdyby nie to. Kiedy mała jadla normalnie z piersi, to wychodzenie z nia gdziekolwiek to byla udreka. Potrafila zalac sie z 6 razy z rzedu...

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Miły miał refluks i nosiliśmy się z powodzeniem w kieszonkach i innych wiązaniach

Uprawnienia umieszczania postów