Ja (jako mało doświadczona) przede wszystkim bym rozciągnęła te dwie wewnętrzne poły tak, aby sięgały od jednego dołu kolanowego do drugiego. Wtedy dzieć "wpadnie" w sam środek, a Tobie będzie łatwiej skorygować ułożenie nóżekA jak kolanka będą wyżej niż pupa, to kręgosłup sam się w C wygnie
![]()
Ciaśniej
I rzeczywiscie chusta nierozciagnięta od kolanka do kolanka i synek Ci praktycznie wisi, co widać zwłaszcza na 1 zdjęciu.
Zobacz tę instrukcję http://www.jendrulino.pl/pl,info,Ins...ie-elastycznej
W elastyku nie zrobisz pozycji samą chustą bo brzegi nie są/mogą być bardziej dociagniete niz reszta, musisz zadziałać sama i ułożyć dziecko w prawidłowej pozycji - po włożeniu do chusty złap kciukami pod kolankami i podciągnij je do góry i do siebie, pupka powinna wpaść a kolana znajdować sie na wysokości pępka.
A wygodnie Ci z tą wysokością dziecka?
A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci
chustomama.pl
a czemu na siłę? usztywnia nogi? to spróbuj może tak "posadzić" Marcela na jednej dłoni, trochę odsunąć do od Twojego ała "na zewnatrz" i jednoczesnie lekko podnieść do góry przesuwając dłoń "do środka", tak jakbyś go głaskała i z z pleców dziecka przesuwała dłoń miedzy wasze ciała - powinien sam podnieść kolanka,
i nie bój się - o ile pediatra nie zauważył niczego niepokojacego i nie ma tu mowy o zbytnim napięciu - to nic nie robisz na siłę tylko dajesz lekki impuls
Moja Basia też już zaczyna prostować więc puściłam elastyka w obieg z tej okazji
A żeby zawiązać niżej to przed włożeniem dziecka wo chusty włóż ręce złożone jak do pacierza pod pionowe poły tak, że pasy chusty przechodzą Ci po nadgarstku a dłonie złożone robią amenna skrzyżowaniu pasów chusty i pociagnij na dół - żeby ten krzyż znalazł się niżej... Możesz też po prostu zebrać ręką nadmiar chusty z ramienia i ściągnąć go w dół - no ale chusta musi być ciasno...
A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci
chustomama.pl
Elastyk - chyba nie jest dużo lepiej... ja już sama nie wiem... pomocy!
![]()
Bylam: ulisia
no ja specem nie jestem, ale widze, ze podobnie wiazesz jak ja kiedys wiec sie wypowiemsprobuj te kolanka zdecydowanie do gory i tak na zewnatrz - zeby synek dotykal Cie wewnetrzna strona udek bardziej niz kolankami. i ja bym te zewnetrzna pole bardziej pod pupke wlozyla, bo tak tylko na wierzchu jest i malo podtrzymuje. moze to tez by pomoglo te nieszczesne kolanka podniesc.
bardzo dziękuję! podniosłaś mnie na duchu!
no byłam na spotkaniu - i tam było dobrze - to znaczy że przy pomocy doradcy umiem się zamotaćo tkanej myślę ciepło
może już niedługo... z napięciem mięśniowym mamy tyle, że ma mocniejsze mięśnie pleców i karku niż brzucha - odgina się do tyłu. wg neurologa. no i ma asymetrię. może to mieć jakieś znaczenie? nie wiem czy umiem tą żabkę... jak patrzę na niego z mojej perspektywy / z góry to mi się wydaje że jest dobrze... a na zdjęciu widzę że nie jest...
dziękuję!
No i dziś przyszła moja tkana... Już za pierwszym wiązaniem te kolanka lepiej się układają niż w elastyku. Ale do ideału brakuje.
Wielka prośba o ocenę i porady (wbrew temu co sugeruje to zdjęcie - nóżki są symetrycznie):
nie mogłam zrobić więcej zdjęć bo bateria mi padła niestety... ale pewnie już i tak widać o co chodzi![]()
wyżej kolanka może troszkę- łapiesz za poły pod kolankami i nóżki pod kolankami i myk jednym ruchem, symetrycznie do góry, wtedy pupka wpada, ciężar młodego się rozkłada lepiej i nie trzeba się odchylać
jak Wam było, wygodnie? nie musiałaś się odginać do tyłu?
ot- Czak ma na drugie marcel, u Was tez konczy sie na L ?
Btw- załóż mu większe spiochy bo te ma na lezaco pewnie akurat a po wlozeniu do chusty ma bidak naciagniete na paluszkach![]()
Tomek (III.07) Asia (X.09)
Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
http://fotelik.blox.pl/html
spróbowałam 2x, wrzucę jak będę miała chwilkę.
mi jest lepiej niż w kieszonce. Dziubowi nie wiem, bo stękał na początku (może to znów śpiochy...? hmm, muszę zwrócić na to uwagę...) ale potem usnął, więc może coś z tego będzie...
kangurka też próbowałam, ale nie dałam rady na razie...
Tomek (III.07) Asia (X.09)
Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule® Dresden
http://fotelik.blox.pl/html