Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 47

Wątek: Tym razem tkana - moja pierwsza kieszonka #post15

Chustomanka

Domyślnie Tym razem tkana - moja pierwsza kieszonka #post15

Proszę o opinie na temat mojego wiązania.

Wydaje mi się że cos nie tak, bo kolanka są za nisko i nie ma tego C na plecach... jak mogę poprawić?

Bylam: ulisia

Chustofanka Awatar charlie
    Miejscowość
    Piaseczno

Domyślnie

Ja (jako mało doświadczona) przede wszystkim bym rozciągnęła te dwie wewnętrzne poły tak, aby sięgały od jednego dołu kolanowego do drugiego. Wtedy dzieć "wpadnie" w sam środek, a Tobie będzie łatwiej skorygować ułożenie nóżek A jak kolanka będą wyżej niż pupa, to kręgosłup sam się w C wygnie

Sama się odstawiła po roku, 4 miesiącach i 2 dniach

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Ciaśniej

I rzeczywiscie chusta nierozciagnięta od kolanka do kolanka i synek Ci praktycznie wisi, co widać zwłaszcza na 1 zdjęciu.
    Zobacz tę instrukcję http://www.jendrulino.pl/pl,info,Ins...ie-elastycznej

W elastyku nie zrobisz pozycji samą chustą bo brzegi nie są/mogą być bardziej dociagniete niz reszta, musisz zadziałać sama i ułożyć dziecko w prawidłowej pozycji - po włożeniu do chusty złap kciukami pod kolankami i podciągnij je do góry i do siebie, pupka powinna wpaść a kolana znajdować sie na wysokości pępka.

A wygodnie Ci z tą wysokością dziecka?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Ciaśniej
    [...] po włożeniu do chusty złap kciukami pod kolankami i podciągnij je do góry i do siebie, pupka powinna wpaść a kolana znajdować sie na wysokości pępka.

A wygodnie Ci z tą wysokością dziecka?
    no właśnie niezbyt - lekko duszno. ale może być jeszcze niżej? i jak to zrobić?

i z tymi kolankami - boję się trochę na siłę coś robić, żeby go nie "popsuć"...

Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

a czemu na siłę? usztywnia nogi? to spróbuj może tak "posadzić" Marcela na jednej dłoni, trochę odsunąć do od Twojego ała "na zewnatrz" i jednoczesnie lekko podnieść do góry przesuwając dłoń "do środka", tak jakbyś go głaskała i z z pleców dziecka przesuwała dłoń miedzy wasze ciała - powinien sam podnieść kolanka,
    i nie bój się - o ile pediatra nie zauważył niczego niepokojacego i nie ma tu mowy o zbytnim napięciu - to nic nie robisz na siłę tylko dajesz lekki impuls

Moja Basia też już zaczyna prostować więc puściłam elastyka w obieg z tej okazji

A żeby zawiązać niżej to przed włożeniem dziecka wo chusty włóż ręce złożone jak do pacierza pod pionowe poły tak, że pasy chusty przechodzą Ci po nadgarstku a dłonie złożone robią amen na skrzyżowaniu pasów chusty i pociagnij na dół - żeby ten krzyż znalazł się niżej... Możesz też po prostu zebrać ręką nadmiar chusty z ramienia i ściągnąć go w dół - no ale chusta musi być ciasno...

Chustomanka

Domyślnie

Elastyk - chyba nie jest dużo lepiej... ja już sama nie wiem... pomocy!

Chustomanka Awatar Dharma

Domyślnie

coś jest nie tak... ale co? niech się mądrzejsze wypowiedzą. Coś z kolankami - powinny pójść bardziej w górę? A jakbyś pod kolankami chwyciła i uniosła nico do góry, żeby pupka wpadła w chustę? Moze byłoby lepiej? ale ja nie jestem spec.

Chustoholiczka Awatar pomidore

Domyślnie

Więcej materiału pod pupę - między Małym a sobą powinnaś mieć trochę chusty, kolanka wyżej - na żabę i wtedy pupka powinna wpaść a plecki zrobią się okrągłe.
    powodzenia
    M.06.2009 B.01.2015 M.06.2016

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dharma Zobacz posta
    coś jest nie tak... ale co? niech się mądrzejsze wypowiedzą. Coś z kolankami - powinny pójść bardziej w górę? A jakbyś pod kolankami chwyciła i uniosła nico do góry, żeby pupka wpadła w chustę? Moze byłoby lepiej? ale ja nie jestem spec.
    definitywnie tak, ale jak to zrobić? próbowałam już tak jak piszesz. stosowałam sie do wszystkich rad powyżej i nic

Cytat Zamieszczone przez pomidore Zobacz posta
    Więcej materiału pod pupę - między Małym a sobą powinnaś mieć trochę chusty, kolanka wyżej - na żabę i wtedy pupka powinna wpaść a plecki zrobią się okrągłe.
    powodzenia
    ale jak mam to zrobić? mam wciągnąć górną warstwę pomiędzy nas ręcznie?

a w ogóle poprawiło sie cośkolwiek od 1szego posta?

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

ulisia ja Ci za bardzo nie pomogę ale powiem ze z elastyczna mialam podobny problem ze nie moglam sobie z tymi nóżkami poradzic aby byly w zabke tak porządnie. Jak sie przesiadłam na tkaną to dopiero był raj!!!! Wówczas odetchnęłam, to była pestka w porównaniu do zrobienia żabki w elastyku!
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Jest troszku lepiej, bo na fotce w wątku to masz totalny zwis a tutaj już mniejszy

Prostuje nogi? Potrafisz ułożyć je w żabkę w chuście (kolana wyżej pupy, a najlepiej na wysokości dziecka pępka) czy nie?
    Próbuj już przy wkładaniu dziecka do chusty trzymać żabę - tzn jeszcze przed rozkładaniem materiału na pleckach posadź sobie dziecko na brzuchu z kolanami wyżej...
    No a na koniec motania jeszcze raz złap pod kolankami i pociągnij do góry.

A tak w ogóle jak trzymasz na rękach to żabkę umiesz zrobić? Nie macie cuś z napięciem mięśniowym przypadkiem?

W elastyku czasem trudno o żabę jak model nie chce współpracować, może faktycznie przerzuć się na tkaną? Tam to nie ma bata, pociagniesz za szmatę i kolana same pojadą do góry...

Edit - a w ogóle to bym zamotała niżej...
    Nie dałabys rady wybrać się na jakieś chustospotkanie/do doradcy? Najlepiej zawsze na żywo...

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

podciągnąć kolanka

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chustofanka Awatar myszka

Domyślnie

no ja specem nie jestem, ale widze, ze podobnie wiazesz jak ja kiedys wiec sie wypowiem sprobuj te kolanka zdecydowanie do gory i tak na zewnatrz - zeby synek dotykal Cie wewnetrzna strona udek bardziej niz kolankami. i ja bym te zewnetrzna pole bardziej pod pupke wlozyla, bo tak tylko na wierzchu jest i malo podtrzymuje. moze to tez by pomoglo te nieszczesne kolanka podniesc.

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Winoroslinka Zobacz posta
    ulisia ja Ci za bardzo nie pomogę ale powiem ze z elastyczna mialam podobny problem ze nie moglam sobie z tymi nóżkami poradzic aby byly w zabke tak porządnie. Jak sie przesiadłam na tkaną to dopiero był raj!!!! Wówczas odetchnęłam, to była pestka w porównaniu do zrobienia żabki w elastyku!
    bardzo dziękuję! podniosłaś mnie na duchu!

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Jest troszku lepiej, bo na fotce w wątku to masz totalny zwis a tutaj już mniejszy

Prostuje nogi? Potrafisz ułożyć je w żabkę w chuście (kolana wyżej pupy, a najlepiej na wysokości dziecka pępka) czy nie?
    Próbuj już przy wkładaniu dziecka do chusty trzymać żabę - tzn jeszcze przed rozkładaniem materiału na pleckach posadź sobie dziecko na brzuchu z kolanami wyżej...
    No a na koniec motania jeszcze raz złap pod kolankami i pociągnij do góry.

A tak w ogóle jak trzymasz na rękach to żabkę umiesz zrobić? Nie macie cuś z napięciem mięśniowym przypadkiem?

W elastyku czasem trudno o żabę jak model nie chce współpracować, może faktycznie przerzuć się na tkaną? Tam to nie ma bata, pociagniesz za szmatę i kolana same pojadą do góry...

Edit - a w ogóle to bym zamotała niżej...
    Nie dałabys rady wybrać się na jakieś chustospotkanie/do doradcy? Najlepiej zawsze na żywo...
    no byłam na spotkaniu - i tam było dobrze - to znaczy że przy pomocy doradcy umiem się zamotać o tkanej myślę ciepło może już niedługo... z napięciem mięśniowym mamy tyle, że ma mocniejsze mięśnie pleców i karku niż brzucha - odgina się do tyłu. wg neurologa. no i ma asymetrię. może to mieć jakieś znaczenie? nie wiem czy umiem tą żabkę... jak patrzę na niego z mojej perspektywy / z góry to mi się wydaje że jest dobrze... a na zdjęciu widzę że nie jest...

Cytat Zamieszczone przez myszka Zobacz posta
    no ja specem nie jestem, ale widze, ze podobnie wiazesz jak ja kiedys wiec sie wypowiem sprobuj te kolanka zdecydowanie do gory i tak na zewnatrz - zeby synek dotykal Cie wewnetrzna strona udek bardziej niz kolankami. i ja bym te zewnetrzna pole bardziej pod pupke wlozyla, bo tak tylko na wierzchu jest i malo podtrzymuje. moze to tez by pomoglo te nieszczesne kolanka podniesc.
    dziękuję!

Chustomanka

Domyślnie

No i dziś przyszła moja tkana... Już za pierwszym wiązaniem te kolanka lepiej się układają niż w elastyku. Ale do ideału brakuje.

Wielka prośba o ocenę i porady (wbrew temu co sugeruje to zdjęcie - nóżki są symetrycznie):

nie mogłam zrobić więcej zdjęć bo bateria mi padła niestety... ale pewnie już i tak widać o co chodzi

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

wyżej kolanka może troszkę- łapiesz za poły pod kolankami i nóżki pod kolankami i myk jednym ruchem, symetrycznie do góry, wtedy pupka wpada, ciężar młodego się rozkłada lepiej i nie trzeba się odchylać
    jak Wam było, wygodnie? nie musiałaś się odginać do tyłu?

ot- Czak ma na drugie marcel, u Was tez konczy sie na L ?

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chustomanka

Domyślnie

ot - tak, na L, nie na I

wiesz co, ja tak robię, i kolanka są dobrze, ale wtedy on zaczyna kopać strasznie i się wszystko psuje. Czyli niedociągniętą mam. Ale jak to zrobić i najważniejsze: w którym momencie...?

taaak, było mi wygodnie bardzo, ale jemu nie do konca chyba, bo kopał tymi małymi szkitkami...

Chustoholiczka Awatar Basinda
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Spróbuj zawiązać kangurka. W kieszonce może być dużo błędów których na pierwszy rzut oka nie widać a potem ciężko poprawić. Kolanka są na pewno za nisko i dlatego plecki proste. Kolanka musisz wysoko ułożyć już przy wkładaniu dziecia do kieszonki i bardzo dokładnie dociągnąć a i tak nóżki będą za nisko. Za to w kangurku nóżki układają się automatycznie w dobrej pozycji, i tylko pozornie jest to trudne wiązanie
    Basia mama 5 małych Trolli
    Doradca Noszenia ClauWi, Certyfikowany Instruktor Masażu Shantala

Chustomanka

Domyślnie

Basinda dziękuję! A jak jest w podwójnym X? Bo marzy mi się nauka tego wiązania...

Chustoholiczka Awatar pomidore

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ulisia Zobacz posta
    Basinda dziękuję! A jak jest w podwójnym X? Bo marzy mi się nauka tego wiązania...
    nie i jeszcze dlugo nie 2X.

nie masz jakiegos doradcy pod nosem?
    M.06.2009 B.01.2015 M.06.2016

Uprawnienia umieszczania postów