Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 12345678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 531

Wątek: Jak ubierać? >>> JESIEŃ I ZIMA <<<

Mieszany widok

Chustonówka Awatar marsh

Domyślnie

A ja teraz chodzę z Zośką w chuście elastycznej i ubieram ją w taki niezbyt gorący kombinezon założony na zwykły strój. Na sobie mam niezapięty płaszcz (bo z Zochą w środku by się nie dało).
    Jak na razie się sprawdza. Jak były większe mrozy to zakładałam dodatkowy pajacyk. Tylko raz przesadziłam i założyłam jej za dużo- szybko zrozumiałam że zaraz się ugotuje i ściągnęłam niepotrzebny ciuszek!!

Chustonówka

Domyślnie

hej
    Sorry, że tak z choinki ale zakmnieto mi temat zanim zdazylam odpowiedziec i rozwiac swoje watpliwosci, dopytac.
    W temacie noszenia, jestem zielona a trapi mnie opcja zimowego chustowania. Wszystko wydaje sie byc latwe jak budowa cepa ale mam zgryz z jednym. Kurtki nie kupie bo jest za droga. W kurtke 3x wieksza sie nie ubiorę bo jestem estetka i boje sie, ze będe wygladac jak uboga krewna.
    Co wtedy gdy oknem minus 20 a ja wyjezdzam do miasta. Jak to wyglada logistycznie? Wychodze z dzidzia w chuscie, ide do auta, wyciagam dzidzie, ubieram cieplej i wkladam do fotelika, sciagam chuste, siadam za kolko, docieram do sklepu, wychodze na parking, motam chuste na zewnatrz, rozbieram z kurteczki/kombinezonu dziecine, instaluje w chuscie (na zewnatrz?), udaje sie na zakupy..
    Tak to wyglada?
    Sorry ale staram sie to ogarnac zanim zabiore sie za kupno i nauke wiazania.
    Dziekuje za wszelkie wyjasnienia

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Przeczytaj ten wątek, on ma 8 stron i jest tu wszystko przewałkowane od góry do dołu.
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Chustonówka

Domyślnie

czytalam grizoldko
    od poczatku do konc, pozniej jeszcze raz
    wiem juz w co ubrac dziecko, ale to wiedzialam juz wczesniej
    moze ktos bedzie mi w stanie lopatologicznie wytlumaczyc procedura zimowych wizyt po za domem, w aucie, w pojedynke

Chustonówka
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze ubrałam Miśka ale to nasz pierwszy spacer był... Body długi rękaw, spodnie pluszowe i do tego długie ciepłe skarpety. Na wierzch pajac z kapturem i chusta 2x no i oczywiście czapka

Chustomanka Awatar Magdailena
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

ja rano, gdy jest ok. 0 stopni, to ubieram - spodnie ocieplane , pod spod rajtuzy i skarpety, ew. buciki, na gore body z krotkim, gruba bluze i czapke. na siebie stary sweter, ktory mialam wywalic, ale sie super na chuscie zapina, sobie kurtke i wsio.

Chustofanka Awatar ewullah
    Miejscowość
    Kotlina Kłodzka

Domyślnie

a podpowiedzcie dziewczyny, co z roczniakiem, który nie mieści się pod kurtką i jest noszony tylko na plecach?
    da się zamotać na moją nie śliską kurtkę i jego śliski kombinezon?
    Wojtuś 23.08.2005
    Kacperek 21.10.2009

Chustomanka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewullah Zobacz posta
    a podpowiedzcie dziewczyny, co z roczniakiem, który nie mieści się pod kurtką i jest noszony tylko na plecach?
    da się zamotać na moją nie śliską kurtkę i jego śliski kombinezon?
    Moj ma 13 msc ale ja wciaz nosze w 2 x bo na plecy nie potrafie zamotac,no i faktycznie jak przychodzi nam gdzies wyjsc to mam problem bo nie mam go w co schowac

Chustomanka
    Miejscowość
    Czeladź/Sosnowiec

Domyślnie

Ja na razie pożyczam kurtkę od mamy/męża, a młode ubrane po "domowemu", zamotane, zakładam mu jedynie czapkę, zapinam nas pod dużą kurtką i ruszamy. Planuję wybrać się poszperać do lumpa czegoś większego, bo matka i mąż też muszą w czymś chodzić. A jak nie znajdę, to będę ubierać w cieplejszy pajacyk i na kurtkę..

Chusteryczka Awatar belfe
    Miejscowość
    Polska ;)

Domyślnie

a ja tak 50 % z tematu, nie boicie się nosić w zimę ?
    chodzi mi o to czy nie boicie się np. że sie przewrócicie na dziecko?
    w zeszłym roku nawet tu na forum było cos o mamie która sie przewróciła w chuście i dziecko miało pęknięta postawę czaszki
    ja bardzo bym chciała nosic , ale bardzo sie boje

edit:

i jeszcze jedno pytanie
    wiem nie zakładacie bucików dziecku do chusty?
    moja ciągle zrzuca :/ a troszkę się martwię że w skarpetkach będzie jej zimno w nóżki - jak to jest z tymi skarpetkami ?
    Ostatnio edytowane przez belfe ; 22-11-2010 o 12:59

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

co do tego tematu to była to "grubymi nićmi szyta afera" przytoczona z innego forum, wypowiedź prawdopodobnie anty chustowa
    natomiast ubiegłej zimy to fakt łatwo nie było ale
    1. były zaspy a ja nie męczyłam sie z wózkiem
    2. maluszkowi było ciepło przy mnie
    3. mogłam wszędzie dojść
    no wiadomo trzeba uważać jak się idzie zwłaszcza gdy na chodniku lód (szpileczki odpadają )
    generalnie łatwiej mi było wyjść i spacerować np po ośnieżonych leśnych dróżkach niż mamie z wózkiem

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez belfegoreczka Zobacz posta
    a ja tak 50 % z tematu, nie boicie się nosić w zimę ?
    chodzi mi o to czy nie boicie się np. że sie przewrócicie na dziecko?
    w zeszłym roku nawet tu na forum było cos o mamie która sie przewróciła w chuście i dziecko miało pęknięta postawę czaszki
    ja bardzo bym chciała nosic , ale bardzo sie boje
    belfegoreczko, poszukaj szukajem - jest kilka osobnych wątków nt. bezpieszeństwa noszenia zimą

Chusteryczka Awatar belfe
    Miejscowość
    Polska ;)

Domyślnie

meta - ok , poszukam

a co z tymi skarpetami?

Chustopróchno Awatar Paprotka
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Meta - jak w zeszłym roku nosiłam Franka też miałam ten luksus co Ty ) do tego elastyk grzał nas niemiłosiernie
    A teraz z ponad rocznym nosimy się tylko na plecach, ubieram mu wełniany sweterek pod chustę i długie skarpety, albo rajtki pod spodenki (też jakieś dresowe najlepiej), na to frotowe papucio-skarpety, a siebie jak najcieniej i na nas gruby rozpinany polar (jest szeroki, więc mieścimy się oboje), najgorzej jest z czapką, bo albo sobie ściąga, albo mu się przekręca, wrrr
    Francik (06.08.09), Antoniczek (10.04.11) (*23.05.12), Janko (23.01.14), Zeflik (12.09.15)

Zapraszam do galerii TUTAJ na handmade TUTAJ

Chustomanka Awatar mamaHani
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja ubieram na cebulkę, rekawiczki mocno w rekawy kurtki bo Hania uwielbia je ściągąć i koniecznie dopasowaną czapkę (podobny problem jak z rękawiczkami

Chustonówka Awatar mamaZosiulka
    Miejscowość
    Vienna, Austria

Domyślnie polar męża

Ja zakładam mojej córce grube wełniane skarpeto-buciki - na wystające "samotnie" zwisające nóżki (zawsze można łatwo zdjąć w razie potrzeby) i czapeczkę bawełnianą, żeby w razie czego nie wiało jej zimno po głowie.
    Teraz i tak ma na sobie jakieś dodatkowe spodnie np. polarowe albo zwykłe bawełniane tylko grubsze.
    Na to wszystko świetnie nam obydwu pasujący polar mojego męża i nigdy nie jest nam zimno, a jak gdzieś wchodzę to mogę ją bez budzenia i wyjmowania rozebrać.
    Pozdrawiam i poza tym IDZIE WIOSNA!

Chustodinozaur Awatar franada
    Miejscowość
    BB

Domyślnie wiosna

A wiosna?

W wątku dziecięcym wyszło, że przegrzewaliśmy córkę. Zmieniliśmy styl ubierania, ale i się pogoda zmieniła. Teraz u mnie jest 15 st, pochmurno. Nie mam kurtki pod którą się zmieści dzieć. Mam za to osłonkę wałnianą (tj. akrylową).

Pajac bawełniany+pajac grubszy welurowy (taki na podszyciu bawełnianym) to chyba przesada? To może pod ten grubszy założyć samo body? Ale wtedy robi się problem, bo idę do pomieszczenia i tam będzie za zimno w samym body, a za ciepło w tym pajacu. Co zatem? Body+pajac bawełniany? Body + pajac welurowy (zwykły)? A może body z dł.rękawem + spodneki + bluza polarowa? A jaką czapkę się zakłada przy takiej pogodzie?

Help!
    Bo ja muszę wyjść za 1,5h
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Chustopróchno Awatar PchlePsotki

Domyślnie

ja własnie wróciłam z pierwszego spaceru chustowego i ja z tych nieprzegrzewających pamiętaj.
    body+ pajacyk bawełniany cienki+ pajac z kapturem welurowy ale jednowarstwowy cieniutka czapeczka pod kaptur i paputki na stopy, na to cienka kurtka przeciwdeszczowa, bo jak wychodziłam przed 9 to jeszcze padało i było tylko 8 stopni i troche wiało jak wracałam przed 11 to juz kurtka rozpieta.
    Blog,
    Aniołek Sierpień 2022,Aniołek Kwiecień 2022,Aniołek Październik 2021,Asiulek 1.02.2013 ,Aniołek grudzień 2008, Natulek 13.08.2006

Chustomanka

Domyślnie

body z krotkim, pajac bawelniany, chusta i oslonka, ewentualnie jakies dodatkowe portki czy rajstopki i skarpety albo buty. ja dzis bylam rano: body, pajac baw., chusta i polar dla dwojga (przy czym ja pod polar mialam krotki rekaw
    Moi Synowie: 09.2006, 04.2009 i 02.2013

Chustodinozaur Awatar franada
    Miejscowość
    BB

Domyślnie

Okazało się, że pajaca welurowego nie mam, tylko rampers, więc odpada...

Wymyśliłam tak: pajac bawełniany + bluza polarowa z kapturem + chusta (+skarpetki), a do plecaka osłonka jakby się chłodniej zrobiło.

Ok czy teraz przesadzam w drugą stronę?
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Uprawnienia umieszczania postów