Pokaż wyniki od 1 do 20 z 28

Wątek: Rozwój ruchowy dziecka w pieluszce wielo ?

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

W tym wypadku zgadzam się z PZ. Każde dodanie dziecku dodatkowej upierdliwości może (chociaż nie musi) mieć jakieś konsekwencje. Z tym podnoszeniem głowy to ciekawe, bo o tym nie slyszałam, natomiast nie zgadzam się z tym że szeroki układ nóżek w pieluszkach wielo jest ok (IMO im mniej ograniczeń tym lepiej ).

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustofanka

Domyślnie

No ja dzisiaj zrobiła eksperyment, założyłam małej tetre + otulacz (flip) cienko nie miała, bo u niej nawet tetra robi dużą pupę, położyłam ja na brzuszku, to tylko leżała, potem próbowała przewrócic się na plecki, ale nie wyszło, załozyłam więc flipa z wkładeczką z mikrofibry, zdecydowanie mniejsza pupa i mniej między nózkami, położyłam ja na brzuszku i przewrócenie się na plecki nie sprawiło jej żadnej trudności, turlała się aż miło
    Wniosek dla mnie taki, że na chwile aktywnosci musze starać się dawać jak najmniejsze i najcieńsze pieluszki.

Dzięki Meta
    Ostatnio edytowane przez agahk ; 12-12-2010 o 11:01

Chustomanka Awatar emmaline
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Weronka od urodzenia w wielo, głównie tetrze, chodzi sama od 10,5 miesiąca, i non stop jest w ruchu...
    Weronika Magdalena 09.10.09 http://weronikamagdalena.blog.pl

czekamynaczerwcowegochłopca2017

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Właściwie miałam się nie odzywać, bo młody na wielo jest od 4 miesiąca, więc nie mam doświadczenia z noworodkiem w tej kwestii. Ale dotarło do mnie właśnie, że ja przecież byłam na wielo od urodzenia i chodziłam samodzielnie, kiedy miałam 8 miesięcy

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

już kiedyś o tym pisałam w innym wątku: byłam z Nikodemem w CZD u neurologa ze szpotawością. Cała zadowolona, że znalazłam jednorazówki, które go nie uczulają korzystałam z tego ile się dało (starszy Jaś był chowany w tetrze i popolini) i p. neurolog powiedziała, że najlepszą rechabilitacją będzie jek zdejmę jednak tę jednorazówkę, albo będę zmieniała po każdym, najmniejszym siknięciu. Chodzi o to, żeby nie powstawała "buła" z żelu. Bo ta buła źle wpływa na rozwój motoryczny dziecka. Tertówki - to jest to co poleca.

Domyślnie

z podnoszeniem główki moim zdaniem wielo nie maja nic wspólnego, moja córka od urodzenia wysoko głowę podnosiła (na zdjęciu które widzicie ma 2 tygodnie!)
    na bioderka wielo jej super wpłynęły
    z rozwojem ruchowym tez nie widzę problemu, jak miała 1,5 miesiąca potrafiła spac z pupa w górze bo tak sie przekrecała, odkad załapała w jaki sposób mozna sie na brzuch przekrecac robi to bez przerwy, nawet przez sen gdy szuka cyca
    teraz ma 6,5miesiaca, jeszcze nie raczkuje, odpycha sie do tyłu, a gdy poczuje pod nogami podłoże skacze jak żabka

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

Fajnie że był taki temat poruszany bo czasam ito mam wyrzuty sumienia jak widzę ile to niuniek mam tam napchane , a btw ostatnio stosuję formowanki z dosć twardym wkładem - czy taka twarda pupa nie szkodzi? Synek raczej nie widzi problemu

Domyślnie

myslę, że wielo nie ma wpływu na rozwój ruchowy, ale najważniejsze jest to, żeby zachować zdrowy rozsądek i nie pchać za dużo do pieluchy, zwłaszcza kiedy dziecko uczy się chodzić i potem, kiedy biega jak szalone, wiadomo, że każdemu byłoby ciężko chodzić z wielką pieluchą między nogami. Moja córka ma 16 miesięcy i wydaje mi się, że rozwija się normalnie. Przebieram ją po każdym zasikaniu. A najlepiej lubi chodzić po domu bez pieluszki

Uprawnienia umieszczania postów