Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Wątek: NHN a psychologia rozwoju dziecka;)

Mieszany widok

Chustomanka Awatar vin-dit
    Miejscowość
    Mierzyn/Szczecin

Domyślnie

nie wiem na co narażam swoje dziecko, które nauczyło się mając rok, że kupkę robimy do nocnika (teraz to tylko do kibelka - i woła /pupa/) ale wiem na co nie musiałam narażać siebie - czyli zmywania, spierania kupy dzień w dzień z pupy i pieluszek.
    a jak z czasem poświęconym dziecku , które trzeba obserwować? mamy pracujące nie mają szans. poza tym, co to jest kupka niemowlaka? kwintesencja macierzyństwa

PRzeciez mnostwo dzieci siedzi i siedzi na nocniku i nic. Zakladasz pieluche z powrotem i od razu zrobione co trzeba
    I to właśnie jest podstawa okresu wolicjonalnego - mamo - moge powiedzieć nie, mogę zrobić Ci na przekór

Czyli dziecko kontroluje zwieracze. I wcale nie musi miec 1.5roku by to robic. Widzialam maluchy 8-12 miesieczne, ktore tak robily, gdy im sie zaoferowalo opcje nocnikowa.
    A dla mnie jest to pytanie - skoro fizjologicznie jest inaczej, co te dzieci włożyły od siebie, by zapanować nad zwieraczami. Bo po prostu dziecku po 1,5 roku jest łatwiej fizjologicznie to zrobić...

Freuda bym do tego raczej nie mieszala
    dlaczego?
    akurat podział na okres oralny i analny jest jego zamysłem i psychologia korzysta
    no dobrze, nie dostałam na razie odpowedzi, jak to jest gdy okres analny pokryje się z oralnym, jakie to ma skutki psychologiczne dla dziecka. a na tym polega moja wątpliwość (w dużej mierze)

Dopóki dzieci NHNowe nie dorosną, nie będziemy wiedzieć jaki to ma na nie wpływ
    Franek 02.2010, Marysia 10.2012, Michasia 07.2015

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vin-dit Zobacz posta

Dopóki dzieci NHNowe nie dorosną, nie będziemy wiedzieć jaki to ma na nie wpływ
    A nawet jak dorosną, to tez nie będziemy widzieli, bo może to, jakie beą, nie będzie wynikiem stosowania NHN jako takiego, tylko całokształtu modelu wychowania - bo NHN stosuje określony typ rodziców - taki APowy, ze to tak nazwę skrótowo
    Co dwa lata przewrót świata
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
    "Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.

Uprawnienia umieszczania postów