a jak z czasem poświęconym dziecku , które trzeba obserwować? mamy pracujące nie mają szans. poza tym, co to jest kupka niemowlaka? kwintesencja macierzyństwanie wiem na co narażam swoje dziecko, które nauczyło się mając rok, że kupkę robimy do nocnika (teraz to tylko do kibelka - i woła /pupa/) ale wiem na co nie musiałam narażać siebie - czyli zmywania, spierania kupy dzień w dzień z pupy i pieluszek.
I to właśnie jest podstawa okresu wolicjonalnego - mamo - moge powiedzieć nie, mogę zrobić Ci na przekórPRzeciez mnostwo dzieci siedzi i siedzi na nocniku i nic. Zakladasz pieluche z powrotem i od razu zrobione co trzeba![]()
A dla mnie jest to pytanie - skoro fizjologicznie jest inaczej, co te dzieci włożyły od siebie, by zapanować nad zwieraczami. Bo po prostu dziecku po 1,5 roku jest łatwiej fizjologicznie to zrobić...Czyli dziecko kontroluje zwieracze. I wcale nie musi miec 1.5roku by to robic. Widzialam maluchy 8-12 miesieczne, ktore tak robily, gdy im sie zaoferowalo opcje nocnikowa.
dlaczego?Freuda bym do tego raczej nie mieszala![]()
akurat podział na okres oralny i analny jest jego zamysłem i psychologia korzysta
no dobrze, nie dostałam na razie odpowedzi, jak to jest gdy okres analny pokryje się z oralnym, jakie to ma skutki psychologiczne dla dziecka. a na tym polega moja wątpliwość (w dużej mierze)
Dopóki dzieci NHNowe nie dorosną, nie będziemy wiedzieć jaki to ma na nie wpływ![]()