Pokaż wyniki od 1 do 20 z 39

Wątek: od kiedy plecak?

Mieszany widok

Chustonoszka Awatar 22justyna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie od kiedy plecak?

Mój maluch ma dopiero 2 miesiące, dość ładnie trzyma główkę, ale jeszcze nie w 100% stabilnie. Od kiedy mogę spróbować noszenia na plecach. Czy dopiero od kiedy dziecko siedzi, czy można wcześniej? zapatrzyłam się na różne wrzucone tutaj plecaczkowe instrukcje i mi się zachciało

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

zwykle to dziecko jest wcześniej gotowe do skoku na plecy niż rodzic - a tu proszę

nie musi siedzieć. powinien dobrze trzymać główkę. myślę że 4 miesiąc jest dobry na potrenowanie wiązania a w piątym noście się ile dusza zapragnie.
    tylko na początek raczej plecak prosty a nie z krzyżem lub jego warianty.

Domyślnie

ja zaczęłam trochę nosic po domu jak mial 5 mcy, ale nie był zachwycony i do dziś (6,5) nie wysiedzi na plecach zbyt długo...moze kiepsko wiążę, a może chodzi o zagadywani i przytualnie z mamą od frontu

Chustofanka Awatar Nastka55
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie

ja zaczelam jak maly mial 4 miesiace. trzymal glowke wiec co tam ale powiem ze strasznie sie balam go zarzucic na plecy, ciezko mi bylo sie do tego zabrac i kiepsko nam szlo. no ale teraz jest ok. nosimy sie narazie w prostym, bo na inne plecaki i na ich motanie maly ma za malo cierpliwosci
    Natalia mama Mikołaja (09.07.2010)

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

ważne jest, żeby takie 5-6 miesięczne dziecko było na tyle wysoko w plecaku, żeby mogło patrzeć przez ramię. inaczej nie ma frajdy.
    a z kolei wiązanie wysoko takiego malca na początku może być trudne, bo wymaga sporego zakresu ruchu rąk z tyłu, żeby manewrować chustą pod pupą dziecka.

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

o, mart,
    widzisz, odpowiadasz też przy okazji na moje pytanie: dlaczego mi dzieć na plecach znacznie krócej wytrzymuje niż z przodu - za nisko go wiążę . Muszę ręce wyćwiczyć, bo mam za mały zakres ruchów z tyłu
    2 + 7 (2005-2018)

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta
    tylko na początek raczej plecak prosty a nie z krzyżem lub jego warianty.
    czemu prosty? mam wrażenie, że w prostym trudniej dobrze dociągnąć niż w plecaku z krzyżem, jak próbowałam dociągać na starszej (ostatecznie noszona na plecach w nosidle) to jak próbowałam podociągać to spod tyłka mi w końcu wyjeżdżało...
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustofanka Awatar charlie
    Miejscowość
    Piaseczno

Domyślnie

A ja się zapatrzyłam na plecak hanti Tylko nie wiem, czy Młodej cierpliwości wystarczy. Zwłaszcza, że byłoby to pierwsze wiązanie na plecach

Sama się odstawiła po roku, 4 miesiącach i 2 dniach

Chusteryczka

Domyślnie

charlie, moim zdaniem plecak hanti na pierwszy plecak w życiu to za dużo, ja juz noszę z pół roku na plecach, ale przy hanti zawsze się spocę na maxa, żeby było dobrze zawiązane i tak nigdy nie jest
    plecak prosty z definicji powinien byc najprostrzy. ale później to oczywiscie metoda prób i błędów.
    K. 2009M. 2012

Chusteryczka Awatar mgosia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peluche Zobacz posta
    plecak prosty z definicji powinien byc najprostrzy. ale później to oczywiscie metoda prób i błędów.
    Jak już ktoś gdzieś na forum napisał, plecak prosty nie jest łatwy, ale jest plecakiem nie krzyżowym.

A w temacie, pierwsze próby plecakowania podjęłam w wieku ok4 mc-y na dobre zaprzyjaźniłam się z plecakiem dużo później.
    przepraszam z góry za literówki i brak polskich znaków, często piszę z telefonu
    Gosia mama Lili (10 2009 oraz Hani 03 2012)

mój blog

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez charlie Zobacz posta
    A ja się zapatrzyłam na plecak hanti Tylko nie wiem, czy Młodej cierpliwości wystarczy. Zwłaszcza, że byłoby to pierwsze wiązanie na plecach
    zacznij od trenowania na misu naprawdę

Chustofanka Awatar charlie
    Miejscowość
    Piaseczno

Domyślnie

Dzięki dziewczyny! Wasze rady są bezcenne Zrobię tak - z Młodą będę trenować prosty, a z misiem hanti

Sama się odstawiła po roku, 4 miesiącach i 2 dniach

Uprawnienia umieszczania postów