Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 39

Wątek: od kiedy plecak?

Chustonoszka Awatar 22justyna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie od kiedy plecak?

Mój maluch ma dopiero 2 miesiące, dość ładnie trzyma główkę, ale jeszcze nie w 100% stabilnie. Od kiedy mogę spróbować noszenia na plecach. Czy dopiero od kiedy dziecko siedzi, czy można wcześniej? zapatrzyłam się na różne wrzucone tutaj plecaczkowe instrukcje i mi się zachciało

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

zwykle to dziecko jest wcześniej gotowe do skoku na plecy niż rodzic - a tu proszę

nie musi siedzieć. powinien dobrze trzymać główkę. myślę że 4 miesiąc jest dobry na potrenowanie wiązania a w piątym noście się ile dusza zapragnie.
    tylko na początek raczej plecak prosty a nie z krzyżem lub jego warianty.

Domyślnie

ja zaczęłam trochę nosic po domu jak mial 5 mcy, ale nie był zachwycony i do dziś (6,5) nie wysiedzi na plecach zbyt długo...moze kiepsko wiążę, a może chodzi o zagadywani i przytualnie z mamą od frontu

Chustofanka Awatar Nastka55
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie

ja zaczelam jak maly mial 4 miesiace. trzymal glowke wiec co tam ale powiem ze strasznie sie balam go zarzucic na plecy, ciezko mi bylo sie do tego zabrac i kiepsko nam szlo. no ale teraz jest ok. nosimy sie narazie w prostym, bo na inne plecaki i na ich motanie maly ma za malo cierpliwosci
    Natalia mama Mikołaja (09.07.2010)

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

ważne jest, żeby takie 5-6 miesięczne dziecko było na tyle wysoko w plecaku, żeby mogło patrzeć przez ramię. inaczej nie ma frajdy.
    a z kolei wiązanie wysoko takiego malca na początku może być trudne, bo wymaga sporego zakresu ruchu rąk z tyłu, żeby manewrować chustą pod pupą dziecka.

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

o, mart,
    widzisz, odpowiadasz też przy okazji na moje pytanie: dlaczego mi dzieć na plecach znacznie krócej wytrzymuje niż z przodu - za nisko go wiążę . Muszę ręce wyćwiczyć, bo mam za mały zakres ruchów z tyłu
    2 + 7 (2005-2018)

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta
    tylko na początek raczej plecak prosty a nie z krzyżem lub jego warianty.
    czemu prosty? mam wrażenie, że w prostym trudniej dobrze dociągnąć niż w plecaku z krzyżem, jak próbowałam dociągać na starszej (ostatecznie noszona na plecach w nosidle) to jak próbowałam podociągać to spod tyłka mi w końcu wyjeżdżało...
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustofanka Awatar charlie
    Miejscowość
    Piaseczno

Domyślnie

A ja się zapatrzyłam na plecak hanti Tylko nie wiem, czy Młodej cierpliwości wystarczy. Zwłaszcza, że byłoby to pierwsze wiązanie na plecach

Sama się odstawiła po roku, 4 miesiącach i 2 dniach

Chusteryczka

Domyślnie

charlie, moim zdaniem plecak hanti na pierwszy plecak w życiu to za dużo, ja juz noszę z pół roku na plecach, ale przy hanti zawsze się spocę na maxa, żeby było dobrze zawiązane i tak nigdy nie jest
    plecak prosty z definicji powinien byc najprostrzy. ale później to oczywiscie metoda prób i błędów.
    K. 2009M. 2012

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez charlie Zobacz posta
    A ja się zapatrzyłam na plecak hanti Tylko nie wiem, czy Młodej cierpliwości wystarczy. Zwłaszcza, że byłoby to pierwsze wiązanie na plecach
    zacznij od trenowania na misu naprawdę

Miejscowość
    Piaseczno

Domyślnie

Dzięki dziewczyny! Wasze rady są bezcenne Zrobię tak - z Młodą będę trenować prosty, a z misiem hanti

Chustonoszka Awatar 22justyna
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

dzięki za wszystkie radyZnaczy, że musze jeszcze poczekać z plecakiem. A jaka technika zarzucania najlepsza?

mamru
    Guest

Domyślnie

moje ostatnie dziecię powędrowało na plecy w wieku 3 m-cy i praktycznie stamtąd nie schodzi, ale do tego musiałam dojrzeć (patrz sygnaturka ) starsze wędrowało dopiero w wieku 6/9 m-cy

Chustofanka Awatar izi

Domyślnie

Noszę J. na plecach sporadycznie, od kiedy skończyła 6/7 miesięcy, umiała już siedzieć, sama siadała, wcześniej jakoś nie miałam potrzeby i bałam się trochę... Zazwyczaj rozkładam chustę na kanapie/fotelu sadzam Józinę na środku chusty, przyklękam zwrócona plecami do niej, łapię za poły chusty i wstaję z dzieckiem na plecach, acha, wiąże tylko plecak prosty, innego nie umiem i prosty jest dla mnie rzeczywiście prosty.

sometimes it's hard to be a woman - Tammy Wynette

Chustoguru Awatar mamaslon
    Miejscowość
    WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamru Zobacz posta
    moje ostatnie dziecię powędrowało na plecy w wieku 3 m-cy i praktycznie stamtąd nie schodzi, ale do tego musiałam dojrzeć (patrz sygnaturka ) starsze wędrowało dopiero w wieku 6/9 m-cy
    no ja tez sie juz powoli zapalam do plecaka, bo pamietam że uwielbiałam siedzieć "na barana"...oczywiście jeszcze spokojnie, ale tak 3ci 4rty miesiąc
    zapaliłam się po oglądnięciu:
    http://www.youtube.com/watch?v=G2RKI...eature=related
    ale szanowny mENczyzna uważa że nie dorośliśmy

ps:wrzuta na kark:
    http://www.youtube.com/watch?v=jbKdx...eature=related

na poczatek myśle zaczne jednak od tego:
    http://www.edziecko.pl/wideo_edzieck...ty_plecak.html
    Ostatnio edytowane przez mamaslon ; 20-12-2010 o 12:33
    Kruszynka 2010
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci
    LULAMY Akademia Chustonoszenia
    Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór), Certyfikowany uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley.
    BabyLedWeaning
    oraz Stowarzyszenie Poznań w Chuście
    moje zwierzaki i

Chusteryczka Awatar mgosia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peluche Zobacz posta
    plecak prosty z definicji powinien byc najprostrzy. ale później to oczywiscie metoda prób i błędów.
    Jak już ktoś gdzieś na forum napisał, plecak prosty nie jest łatwy, ale jest plecakiem nie krzyżowym.

A w temacie, pierwsze próby plecakowania podjęłam w wieku ok4 mc-y na dobre zaprzyjaźniłam się z plecakiem dużo później.
    przepraszam z góry za literówki i brak polskich znaków, często piszę z telefonu
    Gosia mama Lili (10 2009 oraz Hani 03 2012)

mój blog

Miejscowość
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgosia Zobacz posta
    Jak już ktoś gdzieś na forum napisał, plecak prosty nie jest łatwy, ale jest plecakiem nie krzyżowym.
    Ahhhh! Czyli prosty to określenie "konstrukcji", a nie łatwości zamotania. Już kumam Jak sobie nie będę z nim radzić, to przynajmniej nie będę miała wyrzutów, że jestem beznadziejną chustomamą i zabiorę się za trenowanie innego plecaka

Chustomanka Awatar Kot.w.paski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaslon Zobacz posta
    no ja tez sie juz powoli zapalam do plecaka, bo pamietam że uwielbiałam siedzieć "na barana"...oczywiście jeszcze spokojnie, ale tak 3ci 4rty miesiąc
    zapaliłam się po oglądnięciu:
    http://www.youtube.com/watch?v=G2RKI...eature=related
    ale szanowny mENczyzna uważa że nie dorośliśmy

ps:wrzuta na kark:
    http://www.youtube.com/watch?v=jbKdx...eature=related

na poczatek myśle zaczne jednak od tego:
    http://www.edziecko.pl/wideo_edzieck...ty_plecak.html
    A mi bokiem rączki Małej wychodzą, masakra jakaś- na misiu jest ok
    Ale w ostatnim filmie się umęczyła ta babka.
    Karolinka 17.07.2010 Julitka 29.01.2011

Chusteryczka Awatar Anais
    Miejscowość
    Warszawa-Gocław

Domyślnie

Ja pierwszy raz zamotałam na plecach jak młody miał 3 miesięce, ale absolutnie mu się nie podobało i od razu się kwasił. Odpuściliśmy na jakiś czas. Dopiero teraz (5 miesięcy) zaczyna wytrzymywać na plecach chwilę dłużej. Próbowałam wrzucać z biodra, ale technika sadzania dziecka na chuście i podnoszenia z kanapy jest o wiele wygodniejsza dla nas i materiał nie wyskakuje mi przy wiązaniu spod pupy dziecka.
    de la Vega 08.07.2010
    Dzidźka 09.07.2015

Chusteryczka Awatar Kaś
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja regularnie zaczęłam nosić Jasiulka na plecach jak miał 8 miesięcy - zaczynałam z kanapy, ale dużo wygodniej jest mi teraz z biodra Dużo pewności daje potrenowanie wrzucania na plecy np. do tulika albo innego ergo - zapina się pas biodrowy zakłada się jedno ramię na plecy i wrzuca dziecia już do "plecaka", który jest na plecach - to na początek duuużo łatwiejsze dla początkujących.

Uprawnienia umieszczania postów