Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Wątek: off topic - kubełek zamiast wanienki

Domyślnie off topic - kubełek zamiast wanienki

Na szkole rodzenia położna ostatnio pokazywała kubełek produkcji niemieckiej, czy holenderskiej, nie wiem, w każdym razie służący do kąpania dziecka. Oryginał nazywa sie Tummy Tub, i dostępne są tez podróby o innych nazwach.

Kąpanie przedstawione na fotografiach oraz wykonane lalce przez położną wyglądało w tym fajnie! No i miejsca tyle nie potrzeba - a my małą lazienke mamy.
    Podobno dziecko ma w tym jak w macicy i jest szczesliwe. I nie marznie tak, jak w wanience, w ktorej jest większa czescia nad wodą. Trzeba tylko uważać, żeby z radości nie zanurkowało z głową.

Chyba chcemy to kupić, ale najpierw pytanie:
    może któraś z Was miala z tym wynalazkiem już doświadczenie?

http://www.domovital.com/

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Osobiście nie, tylko widziałam, obmacywałam, oklepywałam i rozmawiałam z użytkowniczką. I chyba jednak jestem za wanienką. Rzeczywiście maleństwo zwinięte jest jak w macicy. Fajnie to wygląda. Kubełek był kupione ponieważ mały wył w wanience, we wiaderku było podobno znacznie lepiej. No i mniej wody się zużywa.

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

ja tez niestety nie praktykowalam, ale obmacywalam w sklepie w niemczech. wsadzalam na sucho 2 miesiecznego alexa. wrazenia fajne i gdybym nie miala juz wanienki to wiaderko bym kupila. mozna je zabrac na jakis wyjazd i chyba dziecko dluzej sie w nie meisci. moj alex na normalna nasza wanne przeszedl juz po 2 miesiacach zycia. potem takie wiaderko mozna wykorzystac jako miske na pranie, moczenie itd...
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

a gdzie można to kupić

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

ja widzialam w germany...na pewno mozna przez internet, tyle ze przesylka droga...

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Jakaś nie teges jestem, ale w jaki sposób w takim kubełku mam umyć te wszystkie fałdki, załamania i zagięcia, a potem je opłukać? chyba tylko wyciągając ze środka dziecia (zimno mu będzie, nachlapie się wszędzie wokół).
    Zgadzam się z Angen, "czy naprawdę wszystko musi niemowlakowi przypominać macicę??" W końcu po to z niej wyszło, żeby sie rozprostować dla odmiany i poznać coś nowego w wielkim świecie.

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

niezawodny PZ ma i na ten temat zdanie:
    http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 75&v=2&s=0

wiaderka są stosowane w Holandii do kąpieli po masażu Shantala.
    A masażu Shantala uczy się tam zdecydowana większość mam, jak tylko dziecko kończy 4 tygodnie.
    http://www.shantala.nl/
    przewijają się na stronce fotki - między innymi dzieci w tummy tub

masaż jest świetny, tylko u nas w mieszkaniu problem z nagrzaniem pokoju, więc trochę odpuściłam...

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

dzieki dziewczyny!teraz mi sie rozjasnilo.

Chustonówka
    Miejscowość
    GĂłry Izerskie

Domyślnie

Mu używamy takiego wiaderka i sprawdza sie genialnie.Poczatkowo mały sie tak relaksował,ze zasypiał albo był wyluzowany do tego stopnia,że strzelał qpke
    Naprawde fajny wynalazek,zwłaszcza do kapieli ziołowych etc.Teraz to Ziemek smiga już w naszej dużej wannie ale wiaderko i tak jest na podoredziu

Domyślnie

Myślę, że się zdecyduję na kubełek - ten jakiś expert na forum gazetowym jakoś mnie nie zdołał przstraszyć. Jedyne, co mogłoby do mnie trafić z jego "argumentacji", to to, że dziecko musi trzymac głowę, a przecież takei malutkie jeszcze nie trzyma samo. Jednak tak czy owak położna uprzedziła nas, ze kąpiel w wiaderku zwiazana jest z ciągłym trzymaniem głowy dziecka jedną ręką, żeby nie zanurkowało (a ma na to ochotę, bo to by bylo juz 100% jak w macicy).

Mąż jedzie do Holandii niedługo, więc kupi tam. Może komuś też kupić?

A jeśli chodzi o rozprostowanie kości i zabawę, to mam zamiar chodzić od samego początku z synkiem na basen. Tam sobie pochlapie i poszaleje, a jak bedzie chcial plywac żabką, to będzie mial szansę przepłynąć więcej niż 3 cm.
    (Hmmm.... Swoja drogą ciekawe, czy znajde w Warszawie basen, w ktorym przyjmą mnie z kilkudniowym dziekciem.... Wszędzie sie ogłaszają, ze od 3 miesiaca życia.)

Chustodinozaur
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

To wiaderko stówę kosztuje?! Chyba zwariowali.
    od 12 lat:wiosna '07,zima '09, jesienna '11 i letnie'13 wiosna'18

Doradca Noszenia ClauWi®

Chustonówka
    Miejscowość
    GĂłry Izerskie

Domyślnie

Beata to wiadro funkcjonuje tak,ze jesli nalejesz wody do zaznaczonej tam linii(na początek propoonuje troche mniej lać)to dziecko ma podtrymywana jedynie głowke ciut pod broda bo samo utrzymuje sie na wodzie(tylkomuwaga,zeby sie nie napiłao ,Ziem nie raz,nie dwa próbował gulnąć) i tylko delikatnie podtrzymujesz mu głowkę.Ja powiem Wam,ze poczatkoo bałam sie kapieli w tommym ,Jage to nawet w wanience tatuś sam kapał az kiedys nie było innego wyjscia i musiałam sama wykapać Ziemka i to własnie w wiadrze.Byłam napraw

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

dla mnie bomba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! muszę je mieć!!!!!!!! ( nie wiem jak na to zareaguje mój mauz po zakupach z tego tygonia!!!!) kiedyś jak kupiłam kilkanaście płyt( trochę się zagalopowałam) to powiedział że bedę żywiła sie płytami przez najbliższy tydzień

dziś ogladał moje nabytki od ekomamy mamy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lila4
    To wiaderko stówę kosztuje?! Chyba zwariowali.
    a tu za 49.99 zł:
    http://www.allegro.pl/item293522003_tum ... rskie.html

i jeszcze mają takie białe.

Chustofanka
    Miejscowość
    Szkocja

Domyślnie

My stosujemy i kubełek i wanienke. Tatuś woli w wanience, bo w kubełku mu jakoś nieporęcznie z jego dużymi rękoma, ja wolę kubełek przede wszystkim ze względów praktycznych, a maleństwo uwielbia kąpiel niezależnie w czym Mnie łatwiej jest przygotować kąpiel kiedy jestem sama właśnie w wiaderku, bo wody malutko, i przenieść do pokoju lekko,a że dziecinka drobniutka to się jeszcze spokojnie mieści.

Chustomanka

Domyślnie

.
    Pomóżmy Teosiowi! www.naturscy.pl/teo

Chustonoszka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Trafiłam teraz dopiero na ten wątek.

U nas jest tak. Hanię na co dzień kąpiemy w wanience - lubi sobie pobrykać, w wiaderku się nie da. Przed wyjazdem w góry zdecydowałam, że wiaderko mogłoby się przydać, więc pożyczyłam oryginalne Tummy Tub. Kąpiel wypadła całkiem fajnie, Hania zaapronowała. Na allegro kupiłam wiaderko holenderskie, które jest sporo szersze. No i mamy mały problem, bo wiaderko jest na tyle szerokie, że nóżki Hani zamiast zostać na dole "po turecku" idą wyprostowane do góry i ma stópki prawie na wysokości buzi

Tak więc ta wersja "holenderska" jest moim zdaniem dla większych dzieci. Dla mniejszych oryginalne tummy, albo coś zbliżonego rozmiarami.
    Dodam, że Hania na wyjeździe, kiedy używaliśmy wiaderka, miała niecałe 5 miesięcy.

Chustoguru Awatar Araminta
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

Na wyjazdy można zabierać dmuchany basenik

Młody 2001 Młoda 2007 Byłam mamuk1

Chusteryczka Awatar polaquinha
    Miejscowość
    Łodź

Domyślnie

Jak Manus był malutki to wanienka była za duza. Wykorzystalismy za to taką kwadratowa miskę z uchwytami -jak do zlewu -to był bardzo dobry pomysł a ja z perspektywy czasu ciesze się,że nie wydałam pieniązków niepotrzebnie na wymyślny gadżet

"Najwspanialszym prezentem, ktorym mozesz obdarowac druga osobe,
    jest podarunek w postaci twojego oczekiwania sukcesu tej osoby"

Abraham "Prawo Przyciagania"

Uprawnienia umieszczania postów