Pokaż wyniki od 1 do 20 z 59

Wątek: Dzisiaj wkUrzyłam się na pieluszki wielorazowe, gdyż...

Mieszany widok

Chusteryczka

Domyślnie

hm. nam sie też rzadko zdarzaja przecieki. zazwyczaj jednak mała za długo jest w wielo no i siłą rzeczy przesikuje
    jestem w szoku, ze dziecko ma 10 kilo i w eLce sie nie miesci. moja też ma 10 kilo, jest raczej pulchniutka i formowanka (nawet flexi, która jest sporawa) miescie sie bez problemu w eMce!

hm. moze jakiejs dodatkowe wkłady dodawaj. albo uzywaj chłonnych kieszonek - np. issy bear, nam sie na noc sprawdzają.
    K. 2009M. 2012

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

a mnie czasami tak wkur... IB,ze szok,te najczesciej mi przeciekaja przez tego siusiaka wedrujacego
    ale po paru dniach sie przepraszamy bo wiem ze malemu w nich najwygodniej
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustomanka Awatar tamyk
    Miejscowość
    Mikołów

Domyślnie

Każdy ma takie dni. U nas przesikane ciuchy ostatnio często, bo Ida długo trzyma, ale jak siknie to konkretnie. I nie wiem co by musiała mieć założone żeby taką ilość wody wchłonęło. Widzę czasem ile tego jest jak siknie do nocnika. Może w końcu da się odpieluchować - na razie regres, marzy tylko o pampersach
    Idusia grudzień 2008, Jasinek luty 2011, Lelo kwiecień 2014

Chustomanka

Domyślnie

Hmmm, mnie to faktycznie wygląda na trudny dzień
    I widzę 2 główne powody przemaczania - albo pieluchy są właśnie zatłuszczone (może od zapierania mydłem? może od prania w płatkach? może od kosmetyków olejowych do pupy bądź rąk mamy?) i pora je odtłuścić w choćby płynie do zmywania, a potem wystrypingować... Albo to faktycznie zęby i wtedy przeczekać

Nam się praktycznie przecieki nie przydarzają... Młoda śpi od 20 do 8 z frotą i mikrofibrą w wełniaku Amsterdam - rano zawartość aż ciężka, a pidżama sucha! Za dnia tetra + wełniak (zmieniana po każdym psiku) albo IB SIO (do 3h) i też nie zdarza się przemoczenie, o ile jej nie przetrzymam (np. na wyjściu zdarzyło mi się za długo nie pomyśleć o zmianie pieluchy).

Budzyńskamila, walcz, walcz - sytuacja, którą opisujesz nie jest normalna! 6-tygodniowe maluszki tak mało sikają na jeden raz, że nam spokojnie wystarczała tetra! A przeciekające gumki to chyba źle dopięte albo zatłuszczone. Odciśnięte gumki też raczej źle założone albo rozmiar nie dobrany. Powodzenia!
    {HomeBirthing . BreastFeeding . Co-sleeping . BLWeaning . BabyWearing . Cloth Diapering . Work at Home . Veg*n momma to Kiki girl (IX 2009) & baby Surprise (Spring 2012)}

Chusteryczka Awatar kejti

Domyślnie

a nam dzisiaj pampek przeciekł nad ranem i to nie pierwszy raz

Chustomanka Awatar Anik801

Domyślnie

Niestety u nas to samo się działo.W nocy musiałam zmieniać bardzo często.Tylko,że mój synek w nocy dużo pije.Z jednorazówkami raczej nie było problemu(może z 2razy przeciek się zdarzył-ale dlatego że w tych tanich był).My byliśmy długi czas tylko na wielo.Teraz to różnie,pampki też są w użyciu.

dokebu
    Guest

Domyślnie

No to i u nas kryzys, coraz bardziej mnie kusi wystawienie całego arsenału na bazarku, ale powstrzymuje mnie myśl o maluszku w brzuszku. Dziubas ostatnio prawie za każdym razem przesikuje wielo, ma bardzo duży sik i ubranka się moczą, coraz częściej używam pampków... niestety

U nas już nic nie daje rady, dziecko mi potrafi przelać IB Tutto w 25 minut!

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

A ja mam kryzys wełniany. Co bym Ignacemu nie założyła na pupę z formowanek to i tak wełna przecieka. I co chwilę muszę ją prać. Myślałam, że pora zalanolinować- niestety dalej nic. Wkurzyłam się i założyłam pampka na noc- rano potop, dziecko zalane od góry do dołu. A dziś znów wełniaka przesikał. Ale i odparzenia na pupce dziś zobaczyłam, czyli zęby idą. U nas tak zawsze, najpierw przesikuje, potem odparzenia, a potem pojawia się ząbek...
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Chustomanka Awatar anitanelka
    Miejscowość
    Konin

Domyślnie

Ja pieluchowałam wielo w sumie krótko, bo troche ponad 4 m-ce, więc jakoś nie wymeczyły mnie psychicznie. Ale mialam taki okres, ze mieliśmy z malżem mega kryzys, ja w deprechę wpadłam i nie bylam w stanie sie skupic na tym, żeby Nelke co chwilę przebierać, pilnować żeby nie za długo siedziala w mokrej pieluszce... no i wtedy przez tydzień szły pampki...

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Jeśli gacie nie otulają całej pieluszki to też może powodować przecieki.

Chustomanka Awatar sharkah
    Miejscowość
    pod Warszawą

Domyślnie

U nas też się zdarzają takie dni, że przebieranie jest co zmiana pieluszki, ale pamiętam, że na pampersach też tak bywało więc nie ma się co przejmować i trzeba przeczekać, jeśli to wina pieluszek, to może rzeczywiście trzeba je odświeżyć

U nas tylko ciągle problem z nockami, bo mały często się do cyca podpina i usypia na boczku, a wszystkie wełniaki, które mamy przeciekają bokami (tam zwykle jedna warstwa materiału jest ), dzisiaj w ruch poszedł flip i obyło się bez przygody, ale wolałabym, żeby mały w wełnie na noc zostawał...

Chustonoszka

Domyślnie

My ostatnio tez mielismy maly kryzys i poszly jednorazowki na pierwsza czesc nocy. TYlko ze zaszela sie nam pupcia czerwienic od tych jedno Wrocilismy do wielo, jednak bardziej nam pasuja. A co do przeciekania jedno, to jak corka bylo maciupka, to pampek zawsze przepuszczal kupke mleczna na pleckach. Wielo lepiej dawaly rade w takich sytuacjach.

WKURZA pisze sie przez "U" !!!!!

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ani.fa Zobacz posta
    WKURZA pisze sie przez "U" !!!!!
    Ups, już poprawiam
    No ale same widzicie, że się wkurzyłam - pomroczności jasnej dostałam

Widzę, że nie jestem sama z problemami okołopieluszkowymi.

Co do jednorazówek - moja starsza córka wychowana na Pampersach i serio to nie pamietam aby kiedykolwiek jakiś przeciek był

Ale widocznie to zależy od dziecka, skoro piszecie, że w jednorazówkach też się zdarzają

Muszę pomyśleć nad odtłuszczeniem pieluch chociaż nie wydaje mi się, że to tutaj leży problem - pielucha zawsze mokra, że ledwo ją podnieść mogę więc chłonie
    Streeping? hmm sporo piorę w kulach, tylko raz na tydzień dwa w płynie Urlich Natuerlich więc to tez chyba nie to

Co do rozm L otulacza BB - kiedyś jak wyrastaliśmy z M-ki to podobny problem był, zmieniłam na większy i wszystko się unormowało
    Formowanki na noc (używamy tylko konopii i bambusa) są spore objętościowo, często otulacz pod pępkiem nie dotyka skóry bo jest za krótki żeby objąć pieluszkę (wiecie o co mi chodzi? - w sensie że w pionie obejmuje ale w poziomie już nie zawsze)
    W kieszonkę PUL-ową nie mam sumienia zapakować dziecka na noc, wieć tylko formowanka i wełna jako otulacz
    Chyba muszę przetrwać ten okres.
    Moze faktycznie gdzieś tam zęby zaczynają iść, chociaż nie widzę rozpulchnionych dziąsełek.
    Zresztą 3 tyg temu skończyły mu iść 4 pierwsze zęby (w sumie wszystkie na raz szły) a pieluch nie przesikiwał.
    Mam nadzieję, że to jakaś czarna seria, która niedługo minie

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

nam, odpukać, raz jeden zdarzył się przeciek w wełniaku
    ale wyprałam, zalanolinowałam i znowu trzyma

Nie rozumiem tylko dlaczego gacie Wam nie pasują
    Miły też śpi często na brzuszku, szczególnie ostatnio jak był chory i nic nie wycieka.
    Dodatkowo gacie otulają całą pieluchę.

Dość zgrabny jest Lulu nocny bambou, to jedna z mniejszych formowanek, nie wiem czy masz. Jeśli nie, warto spróbować.

Uprawnienia umieszczania postów