u nas tez kryzys
na noc pampers bo wszystko inne przecieka
normalnie juz tak od miesiaca...
hm. nam sie też rzadko zdarzaja przecieki. zazwyczaj jednak mała za długo jest w wielo no i siłą rzeczy przesikuje
jestem w szoku, ze dziecko ma 10 kilo i w eLce sie nie miesci. moja też ma 10 kilo, jest raczej pulchniutka i formowanka (nawet flexi, która jest sporawa) miescie sie bez problemu w eMce!
hm. moze jakiejs dodatkowe wkłady dodawaj. albo uzywaj chłonnych kieszonek - np. issy bear, nam sie na noc sprawdzają.
K. 2009M. 2012
a mnie czasami tak wkur... IB,ze szok,te najczesciej mi przeciekaja przez tego siusiaka wedrujacego
ale po paru dniach sie przepraszamy bo wiem ze malemu w nich najwygodniej![]()
Bartek 02.05.2007Ksawery 07.08.2010
Sara 28.04.2012
Każdy ma takie dni. U nas przesikane ciuchy ostatnio często, bo Ida długo trzyma, ale jak siknie to konkretnie. I nie wiem co by musiała mieć założone żeby taką ilość wody wchłonęło. Widzę czasem ile tego jest jak siknie do nocnika. Może w końcu da się odpieluchować - na razie regres, marzy tylko o pampersach![]()
Idusia grudzień 2008, Jasinek luty 2011, Lelo kwiecień 2014
Hmmm, mnie to faktycznie wygląda na trudny dzień
I widzę 2 główne powody przemaczania - albo pieluchy są właśnie zatłuszczone (może od zapierania mydłem? może od prania w płatkach? może od kosmetyków olejowych do pupy bądź rąk mamy?) i pora je odtłuścić w choćby płynie do zmywania, a potem wystrypingować... Albo to faktycznie zęby i wtedy przeczekać
Nam się praktycznie przecieki nie przydarzają... Młoda śpi od 20 do 8 z frotą i mikrofibrą w wełniaku Amsterdam - rano zawartość aż ciężka, a pidżama sucha! Za dnia tetra + wełniak (zmieniana po każdym psiku) albo IB SIO (do 3h) i też nie zdarza się przemoczenie, o ile jej nie przetrzymam (np. na wyjściu zdarzyło mi się za długo nie pomyśleć o zmianie pieluchy).
Budzyńskamila, walcz, walcz - sytuacja, którą opisujesz nie jest normalna! 6-tygodniowe maluszki tak mało sikają na jeden raz, że nam spokojnie wystarczała tetra! A przeciekające gumki to chyba źle dopięte albo zatłuszczone. Odciśnięte gumki też raczej źle założone albo rozmiar nie dobrany. Powodzenia!
{HomeBirthing . BreastFeeding . Co-sleeping . BLWeaning . BabyWearing . Cloth Diapering . Work at Home . Veg*n momma to Kiki girl (IX 2009) & baby Surprise (Spring 2012)}
Niestety u nas to samo się działo.W nocy musiałam zmieniać bardzo często.Tylko,że mój synek w nocy dużo pije.Z jednorazówkami raczej nie było problemu(może z 2razy przeciek się zdarzył-ale dlatego że w tych tanich był).My byliśmy długi czas tylko na wielo.Teraz to różnie,pampki też są w użyciu.
No to i u nas kryzys, coraz bardziej mnie kusi wystawienie całego arsenału na bazarku, ale powstrzymuje mnie myśl o maluszku w brzuszku. Dziubas ostatnio prawie za każdym razem przesikuje wielo, ma bardzo duży sik i ubranka się moczą, coraz częściej używam pampków... niestety
U nas już nic nie daje rady, dziecko mi potrafi przelać IB Tutto w 25 minut!
Ja pieluchowałam wielo w sumie krótko, bo troche ponad 4 m-ce, więc jakoś nie wymeczyły mnie psychicznie. Ale mialam taki okres, ze mieliśmy z malżem mega kryzys, ja w deprechę wpadłam i nie bylam w stanie sie skupic na tym, żeby Nelke co chwilę przebierać, pilnować żeby nie za długo siedziala w mokrej pieluszce... no i wtedy przez tydzień szły pampki...
Jeśli gacie nie otulają całej pieluszki to też może powodować przecieki.
U nas też się zdarzają takie dni, że przebieranie jest co zmiana pieluszki, ale pamiętam, że na pampersach też tak bywałowięc nie ma się co przejmować i trzeba przeczekać, jeśli to wina pieluszek, to może rzeczywiście trzeba je odświeżyć
![]()
U nas tylko ciągle problem z nockami, bo mały często się do cyca podpina i usypia na boczku, a wszystkie wełniaki, które mamy przeciekają bokami (tam zwykle jedna warstwa materiału jest), dzisiaj w ruch poszedł flip i obyło się bez przygody, ale wolałabym, żeby mały w wełnie na noc zostawał...
My ostatnio tez mielismy maly kryzys i poszly jednorazowki na pierwsza czesc nocy. TYlko ze zaszela sie nam pupcia czerwienic od tych jednoWrocilismy do wielo, jednak bardziej nam pasuja. A co do przeciekania jedno, to jak corka bylo maciupka, to pampek zawsze przepuszczal kupke mleczna na pleckach. Wielo lepiej dawaly rade w takich sytuacjach.
WKURZA pisze sie przez "U" !!!!!
Ups, już poprawiam
No ale same widzicie, że się wkurzyłam - pomroczności jasnej dostałam
Widzę, że nie jestem sama z problemami okołopieluszkowymi.
Co do jednorazówek - moja starsza córka wychowana na Pampersach i serio to nie pamietam aby kiedykolwiek jakiś przeciek był
Ale widocznie to zależy od dziecka, skoro piszecie, że w jednorazówkach też się zdarzają
Muszę pomyśleć nad odtłuszczeniem pieluch chociaż nie wydaje mi się, że to tutaj leży problem - pielucha zawsze mokra, że ledwo ją podnieść mogę więc chłonie
Streeping? hmm sporo piorę w kulach, tylko raz na tydzień dwa w płynie Urlich Natuerlich więc to tez chyba nie to
Co do rozm L otulacza BB - kiedyś jak wyrastaliśmy z M-ki to podobny problem był, zmieniłam na większy i wszystko się unormowało
Formowanki na noc (używamy tylko konopii i bambusa) są spore objętościowo, często otulacz pod pępkiem nie dotyka skóry bo jest za krótki żeby objąć pieluszkę (wiecie o co mi chodzi? - w sensie że w pionie obejmuje ale w poziomie już nie zawsze)
W kieszonkę PUL-ową nie mam sumienia zapakować dziecka na noc, wieć tylko formowanka i wełna jako otulacz
Chyba muszę przetrwać ten okres.
Moze faktycznie gdzieś tam zęby zaczynają iść, chociaż nie widzę rozpulchnionych dziąsełek.
Zresztą 3 tyg temu skończyły mu iść 4 pierwsze zęby (w sumie wszystkie na raz szły) a pieluch nie przesikiwał.
Mam nadzieję, że to jakaś czarna seria, która niedługo minie