Pokaż wyniki od 1 do 20 z 202

Wątek: Wielorazowe chusteczki do pupy

Mieszany widok

Chustonoszka Awatar Fiolka
    Miejscowość
    Małopolska

Domyślnie

Ja myślę aby się przerzucić na wielorazowe chusteczki.
    Gdzieś tu wyczytałam aby wyprać jednorazówki i tak też zrobiłam. Fajne są po praniu miękkie delikatne
    tak myślę aby po prostu włożyć do jakiegoś pojemniczka zalać jakąś miksturą i używać a potem do pranka razem z pieluchami
    robi ktoś tak ?

Chusteryczka Awatar abcd_2007
    Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

Mi sie pare razy zdarzyło tak zrobic, zanim zrobiłam sobie myjki z flaneli. Generalnie umnie sie nie sprawdziło bo po jednorazowych chusteczkach zostawała cała masa paproszków na pieluchach

Chusteryczka Awatar Sysunia
    Miejscowość
    Urle

Domyślnie

A ja pocielam na kawalki scierke kuchenna z mikrofibry, sluzy swietnie.

Chusteryczka Awatar nautika
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sysunia Zobacz posta
    A ja pocielam na kawalki scierke kuchenna z mikrofibry, sluzy swietnie.
    Ja też tak zrobiłam - miałam pakiet na wyjścia, a w domu używałam zwykłej flaneli pociętej. Jakoś mnie nie rajcuje, żeby takie chusteczki super wyglądały. Pewni jak ktoś ma czas to może sobie równo pociąć, obszyć, żeby były estetyczne. Ale większość takich szmatek i tak po pewnym czasie trzeba wyrzucić i pociąć nowe. No i ja zawsze wolałam zwykłą wodą myć, jak już ekologicznie to ekologicznie, każdy płyn, mydło to jednak dodatek, a może dlatego, że zwykła woda po prostu wystarczy, więc po co cokolwiek dodawać?
    Spora liczba chusteczek jednorazowych się pierze i "zachowuje" fajnie. Nawet te najtańsze lidlowe, aldikowe itp można prać kilka razy.
    Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
    Kacper 2016 - Paskud
    Maksymilina 2019 - Gustlik

Chustonówka

Domyślnie

Ja polecam kompresy WŁÓKNINOWE (nie gazowe), które kupuję w aptece (u mnie mają tylko Medicomp). Kupuję od czasu do czasu paczkę 100 sztuk i na razie przy niemowlęciu starcza mi wielkość 7,5 cm, myślę że potem przejdę na 10cm. Koszt to ok 7zł. Można je normalnie wyprać i posłużyć się wielokrotnie. Są bardzo delikatne i mięciutkie, a przy tym bardzo dobrze czyszczą pupę. Ja kompletnie nie umiem szyć i dlatego wolę takie rozwiązanie
    Też używam tylko zwykłej wody.
    Ostatnio edytowane przez elle221 ; 18-12-2013 o 14:08

Chustonoszka Awatar kudlaczek
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abcd_2007 Zobacz posta
    Mi sie pare razy zdarzyło tak zrobic, zanim zrobiłam sobie myjki z flaneli. Generalnie umnie sie nie sprawdziło bo po jednorazowych chusteczkach zostawała cała masa paproszków na pieluchach
    Wystarczy znaleźć odpowiednie jednorazówki!

Najlepiej według moich testów nadają się Nivea baby soft&cream. Piorę od 6 prawie miesięcy i są fantastyczne!
    Maczam przed użyciem spryskując wodą Mixa lub Alphanova. Polecam też prać jednorazówki organiczne Beaming Baby, są jeszcze lepsze, tylko nie wiem ile wytrzymają bo są dużo bardziej delikatne, pewnie z czasem się podrą.

Jak ja to robię?
    Kiedy Młoda tylko siuśnie biorę chusteczkę z pudełka plastikowego (po chusteczkach właśnie), psikam trochę wody Mixa lub Alphanova (albo jak nie mam to robię mieszankę wody, oliwki i płynu do kąpieli), przecieram, biorę suchą do wysuszenia pupki i gotowe! Brudne chusteczki wrzucam razem z pieluchami do kubła, potem razem piorę, luzem, zbieram na kupkę podczas suszenia, rozkładam, schną w sekundę. Gotowe!

Na wyjścia mamy Beaming Baby i zbieramy do woreczka zabrudzone razem z pieluszkami. Jak mi się skończą, to kupię kolejne, bo są naprawdę dobre!
    A tu zdjęcia:http://violianka.blogspot.com/2013/0...lokrotnie.html

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

a mi się sklad custeczek nivea nie podoba (a ja z tych co czytają składy)
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustonoszka Awatar kudlaczek
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Kochana, ten skład jest nie ważny, bo przecież po upraniu to zostaje tylko materiał... skład się wypiera.

Uprawnienia umieszczania postów