Cytat Zamieszczone przez tytanowa@ Zobacz posta
to prawda, ale można je zawsze kilka razy wyprać i tyle. Nie wiem czy nie będzie Ci się bardziej opłacało kupić metr flaneli (może białej) i dać znajomej z maszyną z overlockiem do obszycia (mamie, krawcowej komukolwiek). Z metra flaneli będziesz miała z milion takich szmatek Tyle, że się tego nei da policzyć!
edit: będę robiła dla siebie takie szmatki, może się dogadamy jakoś. Kupię metr flaneli to i dla mnie i dla Ciebie z nawiązką starczy-pomyśl
Cytat Zamieszczone przez Magi Zobacz posta
Przymierzam się do uszycia myjek, ale nie mam overlocka - czy jest gdzieś jakiś tutorial, jak to zrobić? Nie jestem zbyt biegła w szyciu, a nie chciałabym, żeby potem coś się strzępiło albo deformowało w praniu...
Dziewczyny ja szyłam sobie takie szmatki na starym singerze (nawet zygzakowego ściegu nie mam). Cięłam flanelę na prostokąty, składałam na pół i szyłam z trzech stron na lewej stronie. Powstawało coś w rodzaju kieszonki, odwracałam, wkładałam dwa brzegi do środka i przeszywałam po wierzchu.
Szybko i fajnie się to robi, nawet jak coś wyjdzie nieco krzywo , to dla nikogo nie ma znaczenia. Mój synek już odpieluchowany, a szmatki dalej w użyciu