Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 160 z 202

Wątek: Wielorazowe chusteczki do pupy

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abcd_2007 Zobacz posta
    A ja sobie w końcu dziś poszyłam troche myjek z flaneli
    a jak obszyłaś zwykłą maszyna czy overlokiem?

Chusteryczka Awatar abcd_2007
    Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

Zwykłym starym Łucznikiem 877, obszywalam zygzakiem.

Chustomanka Awatar len_a

Domyślnie

A ja sobie w końcu dziś poszyłam troche myjek z flaneli:
    ale ładne

Chustonoszka Awatar Fiolka
    Miejscowość
    Małopolska

Domyślnie

Ja myślę aby się przerzucić na wielorazowe chusteczki.
    Gdzieś tu wyczytałam aby wyprać jednorazówki i tak też zrobiłam. Fajne są po praniu miękkie delikatne
    tak myślę aby po prostu włożyć do jakiegoś pojemniczka zalać jakąś miksturą i używać a potem do pranka razem z pieluchami
    robi ktoś tak ?

Chusteryczka Awatar abcd_2007
    Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

Mi sie pare razy zdarzyło tak zrobic, zanim zrobiłam sobie myjki z flaneli. Generalnie umnie sie nie sprawdziło bo po jednorazowych chusteczkach zostawała cała masa paproszków na pieluchach

Chusteryczka Awatar Sysunia
    Miejscowość
    Urle

Domyślnie

A ja pocielam na kawalki scierke kuchenna z mikrofibry, sluzy swietnie.

Chustonoszka Awatar kudlaczek
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Mi sie pare razy zdarzyło tak zrobic, zanim zrobiłam sobie myjki z flaneli. Generalnie umnie sie nie sprawdziło bo po jednorazowych chusteczkach zostawała cała masa paproszków na pieluchach
    Wystarczy znaleźć odpowiednie jednorazówki!

Najlepiej według moich testów nadają się Nivea baby soft&cream. Piorę od 6 prawie miesięcy i są fantastyczne!
    Maczam przed użyciem spryskując wodą Mixa lub Alphanova. Polecam też prać jednorazówki organiczne Beaming Baby, są jeszcze lepsze, tylko nie wiem ile wytrzymają bo są dużo bardziej delikatne, pewnie z czasem się podrą.

Jak ja to robię?
    Kiedy Młoda tylko siuśnie biorę chusteczkę z pudełka plastikowego (po chusteczkach właśnie), psikam trochę wody Mixa lub Alphanova (albo jak nie mam to robię mieszankę wody, oliwki i płynu do kąpieli), przecieram, biorę suchą do wysuszenia pupki i gotowe! Brudne chusteczki wrzucam razem z pieluchami do kubła, potem razem piorę, luzem, zbieram na kupkę podczas suszenia, rozkładam, schną w sekundę. Gotowe!

Na wyjścia mamy Beaming Baby i zbieramy do woreczka zabrudzone razem z pieluszkami. Jak mi się skończą, to kupię kolejne, bo są naprawdę dobre!
    A tu zdjęcia:http://violianka.blogspot.com/2013/0...lokrotnie.html

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

a mi się sklad custeczek nivea nie podoba (a ja z tych co czytają składy)
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustonoszka Awatar kudlaczek
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Kochana, ten skład jest nie ważny, bo przecież po upraniu to zostaje tylko materiał... skład się wypiera.

Chusteryczka Awatar nautika
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sysunia Zobacz posta
    A ja pocielam na kawalki scierke kuchenna z mikrofibry, sluzy swietnie.
    Ja też tak zrobiłam - miałam pakiet na wyjścia, a w domu używałam zwykłej flaneli pociętej. Jakoś mnie nie rajcuje, żeby takie chusteczki super wyglądały. Pewni jak ktoś ma czas to może sobie równo pociąć, obszyć, żeby były estetyczne. Ale większość takich szmatek i tak po pewnym czasie trzeba wyrzucić i pociąć nowe. No i ja zawsze wolałam zwykłą wodą myć, jak już ekologicznie to ekologicznie, każdy płyn, mydło to jednak dodatek, a może dlatego, że zwykła woda po prostu wystarczy, więc po co cokolwiek dodawać?
    Spora liczba chusteczek jednorazowych się pierze i "zachowuje" fajnie. Nawet te najtańsze lidlowe, aldikowe itp można prać kilka razy.
    Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
    Kacper 2016 - Paskud
    Maksymilina 2019 - Gustlik

Chustonówka

Domyślnie

Ja polecam kompresy WŁÓKNINOWE (nie gazowe), które kupuję w aptece (u mnie mają tylko Medicomp). Kupuję od czasu do czasu paczkę 100 sztuk i na razie przy niemowlęciu starcza mi wielkość 7,5 cm, myślę że potem przejdę na 10cm. Koszt to ok 7zł. Można je normalnie wyprać i posłużyć się wielokrotnie. Są bardzo delikatne i mięciutkie, a przy tym bardzo dobrze czyszczą pupę. Ja kompletnie nie umiem szyć i dlatego wolę takie rozwiązanie
    Też używam tylko zwykłej wody.
    Ostatnio edytowane przez elle221 ; 18-12-2013 o 13:08

Chustofanka Awatar Gaja78
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja używam na moim noworodku bambusowe chusteczki AppleCheeks i Bummis z niebielonej bawełny (takie flanelkowe). Są mięciutkie i wystarczające. Zwilżam je b.ciepłą wodą z kranu (bezposrednio lub w miseczce). Chusteczki jednorazowe super-duper-eko mamy na wyjścia awaryjnie. Przy drugim dziecku nie wyobrażam już sobie przecierania skóry maluszka zimną, chemicznie nasączoną chusteczką typu pampers. Test zrobiłam i jednym i drugim, na mojej pachwinie i szyi - polecam W wersji oszczędnej lub po prostu DIY (gdybym nie miała możliwości kupić niedrogo gotowych) pociełabym dużą, dobrej jakosci flanelę, na takie nieduże kwadraciki/ręczniczki, ewentualnie obszyła (nawet ręcznie) żeby się nie siepały. Sprawdzą się w 100 %. Pozdrawiam.

Chustonówka

Domyślnie

Przepraszam za odświeżanie wątku, ale chciałabym zapytać, czy lepiej kupić cheeky wipes z bawełnianymi, czy bambusowymi myjkami? Które są trwalsze i lepsze?

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koala Zobacz posta
    Przepraszam za odświeżanie wątku, ale chciałabym zapytać, czy lepiej kupić cheeky wipes z bawełnianymi, czy bambusowymi myjkami? Które są trwalsze i lepsze?
    Ja mam cheeky wipes bawełniane i spoko są. Chociaż zauważyłam na kilku przetarcia, ale może to dlatego, że wyprałam je w wyższej temp niż poleca producent

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

A myślałam, że tylko ja piorę jednorazowe chusteczki Świetne są potem do profilaktyki odparzeń czyli obcierania pięciu kazikowych podbródków ze śliny Polecam babydream, nic a nic im się po praniu nie dzieje. Poza tym mam masę małych ręczniczków, głównie takich z pkp, ale też z Ikei i różnych innych,do moczenia i wycierania. Na wyjścia taki ręcznik ze zmoczonym rogiem wkładam do woreczka, do którego potem wkładam brudą pieluchę plus tenże ręczniczek.
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kornflejka Zobacz posta
    Ja mam cheeky wipes bawełniane i spoko są. Chociaż zauważyłam na kilku przetarcia, ale może to dlatego, że wyprałam je w wyższej temp niż poleca producent

o jeeeeeeeeeeeeeeeeeeej...jaki wypasiony ten cheecky wipes!!!!!!mercedes!!!!jak kupiłam na allegro myjeczki bambusowe. w sumie ok, tylko strasznie się prują...

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

Po dwóch latach używania ChW muszę przyznać że choć myjki są ok, to pudełka strasznie delikutaśne są. W jednym złamany zawias, w drugim uszkodzone zamknięcie.
    Cypisek - [maj 2012], Żabka - [czerwiec 2015]
    Żona, matka, Certyfikowana Doula, Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, CDL

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nata76 Zobacz posta
    o jeeeeeeeeeeeeeeeeeeej...jaki wypasiony ten cheecky wipes!!!!!!mercedes!!!!jak kupiłam na allegro myjeczki bambusowe. w sumie ok, tylko strasznie się prują...
    nata szalona kobieto!
    Cytat Zamieszczone przez Alassea Zobacz posta
    Po dwóch latach używania ChW muszę przyznać że choć myjki są ok, to pudełka strasznie delikutaśne są. W jednym złamany zawias, w drugim uszkodzone zamknięcie.
    No my się cackamy bardzo z pudełkami a moja siostra w ogóle przestała ich używać i tylko ma myjki w woreczkach

Chustoholiczka

Domyślnie

No my się cackamy bardzo z pudełkami a moja siostra w ogóle przestała ich używać i tylko ma myjki w woreczkach[/QUOTE]

a ja mam myjki w pudełku na mrożonki z tuperware

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

Teraz trzymam myjki w pudełki ikeowym Glis na szerokość idealne
    http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80098583/
    Cypisek - [maj 2012], Żabka - [czerwiec 2015]
    Żona, matka, Certyfikowana Doula, Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, CDL

Uprawnienia umieszczania postów