Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 140 z 202

Wątek: Wielorazowe chusteczki do pupy

Domyślnie

Aha, ja kupiłam cały zestaw (zaszalałam ), ale w sumie bez sensu, bo na wyjścia i tak biorę jednorazowe, bo nie chce mi się bawić w noszenie brudnych. Niemniej jednak te woreczki są na prawdę solidnie zrobione i pomysłowo.
    Używam w praktyce:
    - ok. 15 myjek
    - dwóch pudełek
    - siateczki na brudne w pudełku na brudne chusteczki (ta siateczka jest bardzo starannie zrobiona i wygląda na super trwałą w porównaniu do takich siateczek w zwykłych sklepach)

Chustofanka

Domyślnie

Nie moge się przekonać do wielorazowych myjek kiedyś za poleceniem znajomej kupiłam arkusz ściereczek wiskozowych jest tam tego od groma zwłaszcza jak się je potnie jeszcze cena była bagatelna 9.99 to nie zabójstwo...ale używam ich tylko awaryjnie jak mi się husteczki skończą i nie mam jak kupić lepiej sprawdzają się bambuski i welurki-tez awaryjnie,pomysł jest fajny tylko mnie brak determinacji.na pewno jest to zdrowsze i oszczędniejsze ale jeszcze się do końca nie przekonałam...może z czasem jeszcze rok pieluchowania conajmniej przede mną mój synuś ma 15 miesięcy a nocnka nie lubi jak diabeł wody święconej mimo,że korzysta jego trzyletnia siostra on nie chce ucieka i już no cóż ma jeszcze czas.Pieluchuję wielo od kiedy skoczył 6 miesięcy

Domyślnie

To co jeszcze zauważyłam po przejściu na myjeczki to to, że skóra malucha jest wytarta wodą, która wysusza, a chusteczki jednorazowe zawsze czymś tłustym są nasączane (np lanoliną, bo ja takie wybierałam). Mojemu maluchowi od razu zaczęła się robić czerwona pupa szczególnie, że w tym samym momencie przeszłam na pieluchy wielo. Teraz zrezygnowałam z polaru od strony pupy, ale myjeczki zostały. Czasem zasypię pupę lekko zasypką. No i na szczęście nie kupiłam jeszcze za dużo wielo, tylko pożyczyłam i już wiem, że będę używać wełniaków. Jeśli myjeczki to pupa musi oddychać, bo nie pozostawiają one zabezpieczenia na pupie przeciwko wszystkim żrącym kupkom.

Chustofanka

Domyślnie

No tu masz rację ja z wełniaczków mam majtusie jedne handmady i jedne storcha(czy jak to tam się pisze nigdy nie mogę zapamiętać),fantastyczne na noc do formowanki nie miałam jeszcze przecieku,wełna jednak lepiej oddycha ale ja choruje na otulacz na rzepy lub napki jakoś mnie te gatki nie przekonują formowanka trochę wychodzi górą...umiem trochę na drutach jak znajdę czas spróbuję wydziergać.Co do wysuszonej skóry możesz ją lekko kremem potraktować,najlepiej pielęgnacyjnym szybko się wchłania a żeby nie tłuścić pieluchy wkłdkę polarową wsadź między pupę a pieluchę..

Chustoholiczka Awatar letka
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

kurcze dlaczego i fajnych prostych rzeczach dowiaduje sie tak pozno
    Na przyszlosc bede madrzejsza dzieki Wam. Jutro ciacham flanelki!
    Wracam
    Mama od 2011 roku

https://www.facebook.com/madebymamla

Chustomanka Awatar tytanowa@
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bialawanilia Zobacz posta
    To co jeszcze zauważyłam po przejściu na myjeczki to to, że skóra malucha jest wytarta wodą, która wysusza, a chusteczki jednorazowe zawsze czymś tłustym są nasączane (np lanoliną, bo ja takie wybierałam). Mojemu maluchowi od razu zaczęła się robić czerwona pupa szczególnie, że w tym samym momencie przeszłam na pieluchy wielo. Teraz zrezygnowałam z polaru od strony pupy, ale myjeczki zostały. Czasem zasypię pupę lekko zasypką. No i na szczęście nie kupiłam jeszcze za dużo wielo, tylko pożyczyłam i już wiem, że będę używać wełniaków. Jeśli myjeczki to pupa musi oddychać, bo nie pozostawiają one zabezpieczenia na pupie przeciwko wszystkim żrącym kupkom.
    wanilia to może troche lanoliny można rozpuścić w tej wodzie którą maczasz szmatki?? Tak sobie myślę... Albo kremować olejem kokosowym po myciu?

Hey ho! Let's go!
    miluni.pl

Domyślnie

A nie zatłuści to pieluch?

Chustomanka Awatar tytanowa@
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Pewnie zatłuści, to sobie odtłuścisz Ja tam się nie przejmuję, kremuję, tłuszczę, ważna pupa nie pielucha. Potem przed praniem płuczę w płynie do mycia naczyń (w pralce płukanie przed praniem, tylko nie za dużo płynui trzeba wlać) i się odtłuszczają

Hey ho! Let's go!
    miluni.pl

Chusteryczka Awatar schiselle
    Miejscowość
    Radom

Domyślnie

Ja robię w domu sama chusteczki wg przepisu z forum. Kupuję biały , gruby- dobrej jakości ręcznik papierowy i tnę na pół. Wsadzam do pojemnika plastikowego ( po serze białym z lidla- takie wiaderko). Wodę przegotowaną mieszam z dwoma łyżkami olejku z migdałów, kroplą olejku herb lub lawendowego, łyżką płynu do kąpieli dla dzieci Penaten. Zalewam miksturą papier i zamykam na chwilę pudełko. Po 5min wyciągam rolkę kartonową ze środka, a chusteczki super się dają wyciągać po jednej. Może i są jednorazowe, ale za to eko
    mogę ci podlinkować wątek- tylko go znajdę...

mam
    http://chusty.info/forum/showthread....e-)?highlight=
    Jo 2011 Al 2017 ​Ga 2019

Chustonoszka Awatar wasanna
    Miejscowość
    Psary k. Trzebini

Domyślnie

Dziewczyny myślicie, że ręczniczki z mikrofibry by się nadały (takie ściereczki kuchenne). Myślę, że dobrze by zmywały wszelkie nieczystości, ale nie wiem czy skórze maleństwa nie zaszkodzą

Chustofanka Awatar inek
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Ja takich uzywam, wszystko z pupa w porzadku.

Chusteryczka Awatar abcd_2007
    Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schiselle Zobacz posta
    Ja robię w domu sama chusteczki wg przepisu z forum. Kupuję biały , gruby- dobrej jakości ręcznik papierowy i tnę na pół. Wsadzam do pojemnika plastikowego ( po serze białym z lidla- takie wiaderko). Wodę przegotowaną mieszam z dwoma łyżkami olejku z migdałów, kroplą olejku herb lub lawendowego, łyżką płynu do kąpieli dla dzieci Penaten. Zalewam miksturą papier i zamykam na chwilę pudełko. Po 5min wyciągam rolkę kartonową ze środka, a chusteczki super się dają wyciągać po jednej. Może i są jednorazowe, ale za to eko
    mogę ci podlinkować wątek- tylko go znajdę...

mam
    http://chusty.info/forum/showthread....e-)?highlight=

A to dobre
    Chyba też tak zrobie dopóki nie zamówie myjek wielorazowych można się pobawić

Chustofanka Awatar elinn
    Miejscowość
    podwarszawska prowincja

Domyślnie

Ja używam ciepłej wody + myjek od Kokosi. Próbowałam coś sama kombinować, ale mam dwie lewe ręce, nawet do cięcia
    W podróży/na spacerze - wszędzie poza domem - korzystamy chusteczek Tibelly. Przeanalizowałam wszystkie składy i te mi się wydały najmniej pełne niepotrzebnej chemii. Mąż jak przejeżdża obok Łodzi obowiązkowo zawsze kupuje kilka paczek (u nas nie ma netto)

Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

A ja sobie ostatnio pociachałam pieluszki flanelowe na myjki.
    Rewelacja, tylko trzeba było je najpierw obszyć
    Po wypraniu z pieluszkami mały nosi na jajcach farfocle z flaneli

Chustofanka

Domyślnie

A ja ostatnio z 5 ręczników IKEA (tych po 1 zł) uszyłam 30 chusteczek wielorazowych do pupy

Chustomanka Awatar Patrycja89
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

A myślicie że można maluchowi myć pupę taką wielorazową chusteczką z samą wodą z olejkiem lawendowym albo herbacianym? W sensie, że bez mydła.

Chustomanka

Domyślnie

czasami do ciepłej wody dodaję odrobinę Oilatum, nie ma podrażnień i pupa super

Chusteryczka Awatar aniamakrela11
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

A u nas chusteczkowy mętlik...
    Na początku używaliśmy jednorazowych, później pocięłam tetrę na takie malutkie kawałeczki, że w praniu prawie nic z nich nie zostało. Używamy maczając w wodzie. Później mnie wkurzały te maluchy i ich farfocle, więc zaczęłam używać znów chusteczek. Teraz znów pocięłam tetrę, ale znów nie obszyłam i normalnie frędzle ma :/ I używam raz tego raz tego. Mamy też 4 szmatki z mikrofibry z Biedry - nie lubię, słabo kupę z pupy zbierają, i kilka myjek - ręczniczków, ale one raczej do mycia ciała, jak np mała się zaulewa.
    Gosia 31.05.2013 Jaś 10.02.2015 Przemek 11.2016
    Marysia [*] 12.2017 Ktoś 12.2018

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patrycja89 Zobacz posta
    A myślicie że można maluchowi myć pupę taką wielorazową chusteczką z samą wodą z olejkiem lawendowym albo herbacianym? W sensie, że bez mydła.
    Ja właśnie tak robię Mam cheeky wipes, do nich w zestawie dołączony jest olejek rumainkowo-lawendowy. Ale wodą z samym lawendowym też pupę wycierałam i było ok. Herbaciany, lawendowy, pewnie nie ma róznicy, oba antybakteryjne.

Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

A ja sobie w końcu dziś poszyłam troche myjek z flaneli:

Uprawnienia umieszczania postów