Pokaż wyniki od 1 do 20 z 25

Wątek: Wątpliwości

Mieszany widok

Chustonoszka Awatar budzynskamila
    Miejscowość
    Pojezierze Drawskie

Domyślnie

Przede wszystkim dzięki, że odpuściłyście mi sprzątanie w Warszawie tudzież Krakowie czy gdziekolwiek, bo już się bałam że ten wątek marnie skończy.
    Izo - chyba dokładnie nie wiem co to znaczy zresetować - to miało byc takie hasło-lekarstwo, no wiesz, jak coś nie wychodzi, to trzeba troszkę odpuścić i sobie i dziecku i swoim oczekiwaniom.
    Pania i Zosina mama mają moim zdaniem absolutną rację i piękne spostrzeżenia - właśnie na taką dyskusję miałam nadzieję. Chciałam dowiedzieć się też czy któraś z Was spotkała się z dzieckiem które nie lubi bliskości z rodzicami. Mój synek jest takim przykładem. Dziś ma 10 lat, ale jak był maleńki zaczynał się prężyć i płakać jak brałam go na ręce. Najszczęśliwszy był leżąc w łóżeczku ze swoim smoczkiem! Ssał go z taką zapalczywością, że aż strach. Potem zawsze mi uciekał i nie bał się stracić mnie z oczu. Moja frustracja była ogromna i oczywiście pomyślałam w pewnym momencie, że popełniłam jakiś błąd (może popełniłam)
    Chusta tym razem miała być tym rekwizytem który zapewni nam niezbędną łączność, ale może faktycznie nic na siłę?
    Mi się wydaje, że jak wkładam Marysię do chusty, to ona napina swoje mięśnie, zamiast je rozluźniać. Czy to nie dziwne?

Chustoguru Awatar grimma
    Miejscowość
    joli bord - warszawa

Domyślnie

czasem napinanie sie w chuscie moze miec zwiazek z ogolnie podniesionym napieciem miesniowym., moze czasem tez z napieciem rodzica - dziecko wychwytuje matke jako spieta i tez sie spina.
    i wierze ze sa dzieci ktore nie potrzebuja calkowitej bliskosci.
    moje potrzebowaly. ewidentnie chcieli byc blisko i chusta byla i bywa nadal wybawieniem moich rak.
    chusta nie byla magiczna - magiczna bylam ja, moj zapach, moj glos, moje ruchy.
    mysle ze chusta to tylko narzedzie i odpowiedz na potrzeby dziecka.
    tylko trzeba je wlasciwie odczytywac i wychodzic im na przeciw

zawsze pewnien niepokoj budzil we mnie tekst jednej z firm chustowych, ktory mozna strescic w slowach "dzieci noszone w chustach sa BARDZIEJ (i to wsyzsko co najlepsze)
    bo zycie nie jest takie proste.
    "za każdym razem, kiedy sprawiasz przykrość swojemu dziecku, powinieneś wrzucić do skarbonki dolara na jego przyszłą terapię"

Chusteryczka

Domyślnie

a jak się pręży/napina próbowałaś inaczej dociagnąć/poluzować chustę, mojemu Adasiowi czasami wystarczy jak rozwiążę i zawiążę węzeł jeszcze raz jakaś subtelna różnica chyba w naciągnięciu i robi mu różnicę (tak to sobie tłumaczę) poza tym czasem pręży się przed samym zaśnięciem, wygląda to tak że 3-4 razy "wstanie" i zasypia, jakby sobie pozycje do spania musiał wybrać
    a zmiany w zachowaniu ja tłumaczyłabym zwyczajnym rozwojem, do dziecka dociera więcej bodźców, zdobywa nowe umiejętności, około 6 tygodni to chyba czas na pierwszy skok rozwojowy (??)http://www.chusty.info/forum/showthr...koki+rozwojowe

Chustonoszka Awatar budzynskamila
    Miejscowość
    Pojezierze Drawskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joleczka Zobacz posta
    a jak się pręży/napina próbowałaś inaczej dociagnąć/poluzować chustę, mojemu Adasiowi czasami wystarczy jak rozwiążę i zawiążę węzeł jeszcze raz jakaś subtelna różnica chyba w naciągnięciu i robi mu różnicę [/url]
    Przyznaję, że choć motanie idzie mi dość sprawnie, to za każdym razem jest troszkę inne, i zastanawiam się czy gdzieś nie zagina się tkanina, czy nóżki mają wygodnie itd. To w końcu maleństwo.

Dziękuję Ci Joleczko za link do kroków rozwojowych. Nigdzie nie trafiłam jeszcze na kroki u tak małych dzieci (a może gdzieś mi umknęło) a forum jest obszerne i nie wszędzie jeszcze dotarłam.

Uprawnienia umieszczania postów