-
Chustoholiczka
Może spróbuj na jakiś czas w trakcie i po leczeniu zmienić na tetre np. i zobaczycie czy bedzie ok. Potem wrócisz do tych z polarem i po paru dniach znów badanie i obserwacja. Będziesz wtedy widziała czy powrót do tych z polarem zaszkodził czy nie.
-
Chustomanka
z tego co zaobserwowałam to z każdej jest ok jeżeli zmieniana po każdym siku
w tetrze mocz podrażnia - tym bardziej że nam zęby idą
w mikropolarze tez mocz podrażnia w połączeniu ze sztucznym materiałem- niby wsiąka w środek ale jednak wierzch i tak jest "nieświeży"
oczywiście nie mówie tutaj o jakis duzych przerwach w zmianie pieluchy, tylko np co 2 godz- jak jestemy na spacerze to nie sprawdzam czy siku jest zaraz po wyjściu na dwór czy dopiero jak wracamy; w nocy- jak Majcia sie zsika w środku nocy i jest z tym do rana to juz jest tragedia. no i kupa- z tym to juz najgorzej, jak sie nie zorientuje kiedy zrobiła i bedzie z ta kupa chocby z 15 min to mamy odparzenie jak nic
przebieramy średnio co 1,5-2 godz. czasem (zadko) zdarzyło nam sie przebrac co 3 godz, ale wtedy sprawdzane czy sucho w międzyczasie, bo nie zawsze tak często sika
ostatnio do kąpieli nadmanganian
echhh nie chce mi sie wierzyc ze to pieluchy "sa winne"
to dlaczego lekarze się tak uparli?
i co jest przyczyna skoro nie pieluchy?
-
Chustofanka
Znalazłam taki artykuł:
http://www.bioline.org.br/request?pe10013
Czyli jednorazówki są be....
(Wydrukuj na następną wizytę)
-
Chustomanka
-
Chustomanka
ale tak- odparzenie to jedno- ale tym sie nie przyjmuje, bo zawsze jest tego konkretny powód, np w kupce nawet z 15 min jak nie zauważę od razu, lub siku po nocy (zazwyczaj robi zaraz po obudzeniu rano duuuże siku, ale zdarza jej sie przy pobudce nocnej, ja zaspana, nie zorientuje sie i mamy rano zaczeriwnione) ale to to normalne, zdarza nam się kilka razy w miesiącu taka "wtopa". zazwyczaj zaczerwienienie schodzi w czasie doby
ale co innego mnie martwi- zaczewienienie warg sromowych w środku - nie ma tam kontaktu z moczem za bardzo bo zawsze dokładnie myje i osuszam. a może własnie za często myje? moze jej tam nie ruszac za kazdym siku?
i na to dostaje antybiotyk co jakis czas- macmiror lub neomecyne- miejscowo, to masc jest
i tutaj ciagle aluzje że to cos z higieną nie tak ( w sensie pieluchy) bo o pieluchach mówi sie wprost a o higienie juz nie
wg tych lekarzy lepsza jednorazówka lub tetra i w środek cerata :/ matko boska sobie zawsze mysle po takim "wykładzie"
-
Chustomanka
Ja pamiętam że jak moja Zuza zrobiła kupe to wszystko było ubrudzone. W środku też myłam bo inaczej się nie dało. Najczęściej wodą przegotowaną, również pod kran i mydłem marsylskim. Po siku też przecierałam wodą przegotowaną. Może Maja ma tendencje taką no sma nie wiem bo u nas nic nigdy się nie działo takiego.
Znalazłam na necie coś takiego
http://www.pinezka.pl/antresolka/349...owego-u-dzieci
może przyczyny trzeba szukać gdzie indziej. Warto sprawdzić wszystko. Lekarze wolą zepchnąć winę na pieluchy a nie szukać prawdziwej przyczyny.
EDIT: jeszcze mi się tak nasunęło. Miałaś badane u dziecka miedniczki nerkowe w czasie ciąży. Może były powiększone?
EDIT: http://www.uronef.pl/
Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 16-02-2011 o 21:30
-
Chustomanka
znalazłam 2 bardzo prawdopodobne przyczyny zakażeń:
1. zakażenie matki w czasie ciąży uropatogennymi bakteriami (noworodki chorują 4 – krotnie częściej na Zakażenie Układu Moczowego)
2. genetycznie uwarunkowana skłonność do Zakażenia Układu Moczowego (ja sama mam częste zakazenia, grzybicze szczególnie)
usg mieliśmy robione i wszystko jest ok
mocz kontrolujemy co 2 tyg
zapobiegawczo do picia herbata z pokrzywy i do kąpieli nadmanganian potasu lub zioła odkażające
co jakiś czas żurawina (sok 100% dodawany do herbatki)
co mogę więcej?
Uprawnienia umieszczania postów