Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 22

Wątek: chusta powinna kończyć się pod pupą a nie kolanami...

Chustonoszka Awatar dzidka76
    Miejscowość
    Warsaw

Domyślnie chusta powinna kończyć się pod pupą a nie kolanami...

Drogie CHustomamy, co powiecie na taki tekst, ktory dzisiaj uslyszalam:

"Fizjoterapeuci zalecaja, aby chusta konczyla sie pod posladkami malucha, a nie pod kolanami, poniewaz ma on wowczas swobode poruszania nogami". Mowa o dzieciach powyzej 3 miesiaca zycia....

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

yyyyyyyyyyy, że jak?

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

no ale to będzie jak w wisiadle, nie?
    2 + 7 (2005-2018)

Miejscowość
    Warsaw

Domyślnie

nooo wlasnie... tez nie bardzo wiedzialam jak sie ustosunkowac do tego... Dziecko siedzialo na biodrze w chuscie kulkowej....

Miejscowość
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karusek Zobacz posta
    no ale to będzie jak w wisiadle, nie?
    No troche tak...

Chusteryczka Awatar beannshi
    Miejscowość
    WrocÂław

Domyślnie

Dziecko ma miec swobode poruszania nozkami poniezj kolan. Wyzej jego nozki maja sie znajdowac w pozycji zgieciowo-odwiedzeniowej, bo wtedy głowa kości udowej znajduje sie w centrum panewki stawu biodrowego. W pozycji tej zgięcie polega w uproszczeniu na tym że kolanka maluch ma mniej więcej na wysokości pępka. Uzyskamy to tylko kiedy chusta znajdzie się w dołach podkolanowych dziecka.

W zasadzie nie mam nic do dodania.
    "W warunkach wolnorynkowych dyktat gustu większości prowadzi do dominacji rzeczy miernych i tandetnych." Cz.M.

Chusteryczka Awatar anqa
    Miejscowość
    Gdańsk / Sopot / Warszawa

Domyślnie

chodzi raczej że dziecko póki nie raczkuje nie powinno mieć za mocno odwiedzionych nóżek a np. 2X to powoduje. Dlatego polecają kangurka i prosty plecak - to nie rozwiera mocno nóżek i nie utrudnia rozpoczęcia raczkowania....te samo opinie dot. szerokich pieluch wielo....

Miejscowość
    WrocÂław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anqa Zobacz posta
    chodzi raczej że dziecko póki nie raczkuje nie powinno mieć za mocno odwiedzionych nóżek a np. 2X to powoduje. Dlatego polecają kangurka i prosty plecak - to nie rozwiera mocno nóżek i nie utrudnia rozpoczęcia raczkowania....te samo opinie dot. szerokich pieluch wielo....
    W 100% sie zgadzam tylko jak to sie ma do konczenia sie chusty na pupie? Bo nawet w kangurku nijak tak sie nie dzieje.
    "W warunkach wolnorynkowych dyktat gustu większości prowadzi do dominacji rzeczy miernych i tandetnych." Cz.M.

Miejscowość
    Warsaw

Domyślnie

a przypomnijcie mi co to kangurek? bo ja nosze tylko w kieszonce i 2x wlasnie. Teraz to wlasciwie sie przerzucilismy na plecy w ergo nosidle...

Chusteryczka Awatar anqa
    Miejscowość
    Gdańsk / Sopot / Warszawa

Domyślnie

chodziło mi że w kangurku chusta jest tylko pod pupą, nie ma żadnej poły rozkładanej miedzy kolanami i odwodzącej mocno nogi

Miejscowość
    WrocÂław

Domyślnie

chodziło mi że w kangurku chusta jest tylko pod pupą, nie ma żadnej poły rozkładanej miedzy kolanami i odwodzącej mocno nogi
    Jak juz napisalam ja sie z tym zgadzam

Tyle ze koniec koncow nawet w kangurku chusta siega do dolow podkolanowych

Chusteryczka Awatar hexi
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

OT - dzidka, chwal sie nosidlem

DB PBC

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzidka76 Zobacz posta
    Drogie CHustomamy, co powiecie na taki tekst, ktory dzisiaj uslyszalam:

"Fizjoterapeuci zalecaja, aby chusta konczyla sie pod posladkami malucha, a nie pod kolanami, poniewaz ma on wowczas swobode poruszania nogami".
    Nie mam por reka, ale brzmi jak stary tekst z "Dziecka" - wydanie z 2006 roku, na zdjeciu mama z pouchem z dzieckiem wtulonym w plecy i podpis o tym, ze nozki nie moga obejmowac mamy oraz fotka dziecka w kolkowej tez na plecach, ktore wyglada, jakby stalo (bo chusta konczy sie zaraz pod pupa, a kolanka zwisaja). Tekst opiniowal fizjoterapeuta, ktory teraz mowi o nieprzeciaganiu chusty w dolach podkolanowych, wiec moze komus sie tak to zrozumialo.

Jesli wypowiedz, ktora slyszalas tyczyla sie pozycji w chuscie kolkowej, to znaczy, ze ktos, kto to mowil nie widzial zwiazku miedzy odpowiednim umiejscowieniem materialu pod pupa dziecka a pozycja nozek i kregoslupem.
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustomanka Awatar dorcik81
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

chyba mnie wyobraźni zabrakło,bo ni jak tego nie widzę....
    starsza 27.11.2008
    młodsza 28.12.2010
    -Niektórzy ludzie są podli ,bo kłamią!- krzyknął Lubiński -A inni są jeszcze bardziej podli ,bo mówią prawdę- odparł doktor.

Chustomanka Awatar mama-igi-tata
    Miejscowość
    Zduńska Wola

Domyślnie

a czy ci specjaliści nie obawiają się, że dziecko wypadnie z tak płytko założonej chusty?
    "dom to nie miejsce lecz stan"
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci
    www.chusty-zdw.blogspot.com
    Klub Kangura Zduńska Wola
    http://slomiana.wordpress.com/
    mama-Martyna igi-Ignacy2009Franciszek2012 tata-Rafał

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

To w takim razie czy dzieci, które jeszcze nie raczkują a są chustowane w innych wiązaniach będą miały problem z prawidłowym rozwojem i raczkowaniem? Skoro tak jest to dlaczego pokazuje się takie wiązania za prawidłowe nawet dla noworodków?
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Chustoguru Awatar mmadzik
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Hm, jeszcze np. w 2X sobie to wyobrażam - klasyczne wisiadło... Ale w kółkowej czy pouchu? Toż dziecko dołem wyleci...

Chustomanka Awatar czarna_zaba
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

CZy w takim razie 2X może mieć związek z nieraczkowaniem? I dlaczego w takim razie w instrukcjach jest polecane od początku?

Miejscowość
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mama-donna Zobacz posta
    To w takim razie czy dzieci, które jeszcze nie raczkują a są chustowane w innych wiązaniach będą miały problem z prawidłowym rozwojem i raczkowaniem? Skoro tak jest to dlaczego pokazuje się takie wiązania za prawidłowe nawet dla noworodków?
    Praktyka mowi, ze nie ma to znaczenia. Moje dzieci noszone "normalnie" wystartowaly dosc szybko - Starszak 8 miesiecy, mlodszak - ledwo zaczete 7. Teraz ma 9 i juz za dwie rece karze sie nam oprowadzac po domu, mimo ze sie bronimy jak mozemy Wiec chyba nie za bardzo to przeszkadza

Miejscowość
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hexi Zobacz posta
    OT - dzidka, chwal sie nosidlem
    Oj musze jakas fote zrobic bo nie mam!!!! ale u producentki na stronie jest - czarno-bialy w kronike z kotami
    http://www.nubik.pl/mojemt.php?kategoria=2
    Chcialam szybko, wiec wybralam co bylo chociaz mi niestetety pofarbowal troche i to nie w praniu a od ciumkania przez BOrysa

Uprawnienia umieszczania postów