Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 151

Wątek: Nasze doswiadczenia...

Chustonoszka
    Miejscowość
    WrocÂław

Domyślnie

Tomusia wysadziłam tylko raz (wysiusiał się wtedy do toalety) i czułam się wtedy niepewnie, pomyślałam, że to jeszcze nie ten czas, więc spokojnie wróciliśmy do samych obserwacji i dźwięków. No i odważyłam się na obserwację nocną - w sumie jest super, bo wtedy jestem nastawiona maksymalnie na dzidziusia (czytaj: starsze dziecko śpi sobie smacznie) i faktycznie jest tak, że dziecię sygnalizuje nadejście siku i kupki kręceniem się i pojękiwaniem. Jak go przewijałam to ani razu się nie zbudził, co przy zmianie pampersa było nieosiągalne. W ogóle nabrałam awersji do pampków i nawet, gdy zakłądam jednego czasem (podróż samochodem) to się źle z tym czuję. Niedługo kupimy pieluchy wielorazowe i uwolnimy się od tych paskudnych "plastików". A to wszystko dzięki Tobie, Aniu, mamo

Chustomanka
    Miejscowość
    Bramki k/Warszawy

Domyślnie

Ech dziewczyny, tak Was podczytuję tylko - bo my nadal pampersowi... ale zazdroszczę strasznie! Zrobiłam wczoraj megapranie, ciuszków mam mnóstwo i od dzisiaj chociaż przez święta sprawdzę jak nam będzie szło bez pampka

Trzymajcie kciuki

http://www.chusty.com.pl - Babylonia, Bebina, Didymos, Gabi, Lana, Lenny Lamb, MaM, Merry Carry, NatiBaby, Storchenwiege
    Doradca po kursie dla zaawansowanych Trageschule Dresden

Chustoholiczka Awatar Linda
    Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Vega, napisz prosze jak wam idzie!

U nas wszystko Ok, tzn jezeli ja jestem z malym, to przecietnie zuzywamy jakies 4 pieluszki dziennie. Orlinek ladnie 'wspolpracuje' i lubi byc wysadzany na nocniczek Maz smieje sie z nas, ze wychodzilismy na rodzinne obiady z nakladka na toalete

W Wigielie mialam 15 osob na kolacji, wiec bylam troche zajeta, nie moglam tak dobrze zajac sie synkiem. Babcie staraly sie wysadzac, ale Orlando przy nich tak grzecznie siusiu nie robil, wiec zuzylismy wiecej pieluszek.

Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Nie pisalam kilka dni, ale bylismy troche chorzy i bardzo zajeci... Moj synek coraz lepiej sobie radzi z nocniczkiem/nakladka na wc. Teraz zaraz po posadzeniu na nocnic, badz wc, robi siusiu. Kupek to juz od 6 tyg nie robi w pieluszke, ale zauwazylam, ze jezeli co mniej wiecej godzine wysadzam go, to jego pieluszka bedzie w zasadzie sucha Wysadzanie idzie wiec juz sprawnie, jest to dla nas tak naturalne, ze nie wyobrazam sobie teraz powrotu do pampersow, obsranych pieluch i takich podobnych atrakcji Ciekawe jest to, ze Orlando kiedy widzi nocniczek wola 'eee' Sam oczywiscie nie wola, ze chce do toalety, ale nam to zupelnie nie przeszkadza, on jest przeciez jeszcze taki malutki, nie ma nawet 9 miesiecy.

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

lizzy kochana,
    bardzo ci zazdroszczę, a właściwie orlinkowi u nas jest różnie, niestety. tak naprawdę idealnie jest tylko w nocy, bo mały siusia zawsze, gdy go wysadzam. dopiero około 5 zaczęłam mu ostatnio zakładać pieluszkę, bo nie mam siły wstawać co 20 min. kupki oczywiście nadal lądują w nocniku, ale z siusianiem od 1,5 miesiąca jest ciężko. a było już tak idealnie....mały jest obecnie na etapie bardzo intensywnego rozwoju ruchowego plus ten mój powrót do pracy. echhhh
    ale tak jak piszesz lindo, dla nas to już jest normalka i nie wyobrażam sobie inaczej.
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chustofanka
    Miejscowość
    Konstancin-Jeziorna

Domyślnie

My zaczęliśmy próbować bezpieluchowo około 6 miesiąca. Kupy szły pięknie do toalety nawet jak byliśmy w gościach czy restauracji w czasie podróży. Z siku od początku był kiepsko. Potem była przeprowadzka, Joaś miał 12 miesięcy, pomieszkiwaliśmy trochę tu trochę tam i niestety wszystko się cofnęło... JOachim odmówił i nocnika i toalety.

Po domu poranki spędza bez pieluchy. I coraz częściej siada na nocnik w ubraniu i udaje że robi siusiu. Raz zdjął spodnie i sam zrobił do nocnika. Już mu sie to więcej nie powtórzyło

Od czasu do czasu, rzadko, akceptuje robienie do nocnika. Obecnie ma 18 miesięcy.

Natomiast pielucha po nocy wygląda jak bomba wodna, więc chyba bym się nie odważyła mu jej zdjąć na noc.

Ideą jestem zauroczona i z kolejnym zacznę wcześniej.
    Magdalena (ekomama), Joachim 2006 i Laetitia 2009

Ekodzieciak warsztaty dla rodziców z EMPATYCZNEJ KOMUNIKACJI rodzic-dziecko Pozytywne Rodzicielstwo
    Sklep Ekodzieciak - naturalnie dla dziecka
    Akademia Noszenia Dzieci - szkolenia na doradców noszenia w chustach i nosidłach miękkich
    Strefa Porozumienia - mediacje w związku, rodzinie, pracy.

Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Musze dzisiaj sie pochwalic, ze do wieczora moj synek zmoczyl tylko JEDNA pieluszke A po sniadaniu bylismy u moich przyjaciol, potem u moich rodzicow, wiec duzo sie dzialo. Znajomi smieja sie, ze ja na wizyty zabieram nakladke na deske wc Na szczescie Orlinkowi podoba sie ta 'zabawa w siusianie do toalety', a ja ciesze sie, ze mam coraz mniej pieluch do prania. Zauwazylam tez, ze jezeli wysadzam malego mniej wiecej co godzine, oraz zawsze po drzemce, jezdzie samochodem, cycu, jedzeniu, to zawsze jest siusiu do nocnika lub na wc. O kupkach to moj synek juz mnie informuje. Gdy wczoraj w Sylwestra zostal z moimi rodzicami i Oscarem, to tez ladnie pozwal sie wysadzac na toalete, a kiedy chcial kupke, to jego starszy brat poznal, ze to 'ta mina' i powiedzial babci

Pislam troche o EC na forum kwietniowym, ogolnie pozytywne komentarze, ale niestety spotkalam sie tez z tymi mniej 'budujacymi' np, ze to duzo za wczesnie na trening nocnikowy, ze moze robie malemu jakas krzywde, bo on jest jeszcze za maly

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

będe się chwalić a raczej magdalenkę.

mnie nie ma za co chwalić, bo leniwa jestem i nie wysadzam jej np. rano po wstaniu, bo ledwo na oczy widzę, jak ją biorę do karmienia.
    ale - jak już się rozkręcę o poranku wysadzam magduśkę po jedzeniu, po drzemce i jak widzę że chce kupkę. efekt: kilka razy po drzemce miała suchą pieluchę i siusiu zrobiła do miseczki. no i robi siusiu na "psi psi" prawie zawsze.
    ja dalej kompletnie nie widzę sygnałów przed siusianiem, co najwyżej w trakcie ale najwyraźniej metoda z regularnym proponowaniem nocniczka się sprawdza.

i tak sobie myślałam, że taki "rytuał" z wysadzaniem i mówieniem "psi psi" niczym się nie różni od kąpieli, pozytywki przed drzemką czy zakładania kombinezonu przed spacerem.

magda rozumie, że po kąpieli jest jedzenie a potem spanie i to inne spanie niż w ciągu dnia - dlaczego nie miałaby rozumieć, że "psi psi" i pozycja do wysadzania oznacza, że ma się załatwić właśnie w tym momencie a nie w pieluszkę. tylko trzeba jej dawać do tego okazję w odstępach odpowiednich do wieku.

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

odnalazłam swój post, o tym jak pierwszy raz poleciałam z Magdą nad umywalkę: 7 listopada.

czyli właśnie minęły 2 miesiące.

efekty naprawdę widać a 2 miesiące to wcale nie tak długo.

mój mózg wchłonął przez ostatni rok jakąś nieprzytomną ilość informacji - chusty, ec, pieluchy do prania, chemia domowa + standardowy zestaw uświadamiający debiutującej matki.........

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

mart, to naprawde dopiero dwa miesiące! boniu, a magdula tak wyrosła! ja największy skok z ec zauważyłam właśnie po 2 miesiącach praktykowania

Chustodinozaur
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mamy pierwsze sukcesy!!!
    od 12 lat:wiosna '07,zima '09, jesienna '11 i letnie'13 wiosna'18

Doradca Noszenia ClauWi®

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

szkoda, ze chlopcy nie nosza spodniczek...w ec to iezwykle praktyczne jest...

lila: bilans 2 do 3 jest super, gratuluje

Chustonoszka
    Miejscowość
    WrocÂław

Domyślnie

Ja dzisiaj próbowałam wysadzić Tomcia do miski i udało się oczywiście - wysiusiał się pięknie zaraz po przebudzeniu, ale jednak myślę, że to trochę za wcześnie dla niego. Jest taki giętki i nie bardzo mogę go dobrze chwycić. Gdzies mi ucieka i się dziwnie zwija. Poczekamy tak jeszcze z 2 tygodnie i spróbujemy jeszcze raz. tetra z pasem sumo sie sprawdza rewelacyjnie, nawet w nocy - dzidziek za każdym razem komunikuje, że coś się zbliża - więc sobie spokojnie poczekam, aż troszkę podrośnie. A może ja go po prostu źle trzymam...

Chustomanka
    Miejscowość
    Bramki k/Warszawy

Domyślnie

Fumiko, a jak i nad czym wysadzasz Tomeczka?
    Z takimi bezwładnymi jeszcze maleństwami to wg mnie najwygodniej oprzeć dziecko pleckami o siebie, między swoimi nogami miseczkę czy co tam się da. Ręką jedną podtrzymujesz nóżki a drugą brzuszek i klatkę piersiową.
    Dziecko jest w takiej pozycji spokojne, bo nie boi się upadku (to w przenośni jest wiadomo, że nie wie co to upadek, więc nie może się go bać, ale boi się nieskoorydnowanych ruchów ciała, więc tak napisałam).

http://www.chusty.com.pl - Babylonia, Bebina, Didymos, Gabi, Lana, Lenny Lamb, MaM, Merry Carry, NatiBaby, Storchenwiege
    Doradca po kursie dla zaawansowanych Trageschule Dresden

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fumiko
    Ja dzisiaj próbowałam wysadzić Tomcia do miski i udało się oczywiście - wysiusiał się pięknie zaraz po przebudzeniu, ale jednak myślę, że to trochę za wcześnie dla niego. Jest taki giętki i nie bardzo mogę go dobrze chwycić. Gdzies mi ucieka i się dziwnie zwija. Poczekamy tak jeszcze z 2 tygodnie i spróbujemy jeszcze raz. tetra z pasem sumo sie sprawdza rewelacyjnie, nawet w nocy - dzidziek za każdym razem komunikuje, że coś się zbliża - więc sobie spokojnie poczekam, aż troszkę podrośnie. A może ja go po prostu źle trzymam...

szkoda, że tem wrocław tak daleko....

fumiko, ja zaczęłam wysadzać alexa jak skończył 2 miesiące, ale on faktycznie był sztywny od początku. ja z kolei podczas wysadzania odchylałam się nieco do tyłu, żeby mały niejako leżał na moim brzuchu. na poczętku możesz nawet kłaść ręcznik na kolanach, jak masz problem z trafieniem w miseczkę
    możesz też poczekać, najważniejsze, żebyś czuła się komfortowo.

Miejscowość
    Stare Babice

Domyślnie

Dawno nie pisalam, ale mielismy na glowie przeprowadzke do Ipswich, UK. Moj maly nadal ladnie robi siusiu do nocniczka, kiedy jestesmy w miescie chodzimy do wc z wlasna nakladka na toalete. Bardzo podobaja nam sie pieluszki BumGenius, jedna kupilam od Ani, druga dokupilam tutaj, uwazam, ze sa to rewelacyjne pieluszki i bardzo szybko schna
    Wczraj nowo poznana chustowa kolezanka Corinne pokazala mi fantastyczne miejsce w tym miescie, Real Nappy Shop, sklep caly z pieluszkami wielorazowymi. Oczy same wyskoczyly mi z orbity, tyle rozych pieluszek....
    Poza tym za 5 funtow rocznej oplaty czlonkowskiej, mozna zostac czlonkiem stowarzyszenia Real Nappy Network, w sklepie jest sofa, mikrofalowka, czajnik, herbata, toaleta, przewijak, mozemy wiec za darmo kozystac z tych rzeczy, moge nakarmic Orlando, pogadac z innymi mamami i jest fajnie. Dzisiaj dostalam za darmo 10 uzywanych pielouszek dla Frania Niezapominajki Kupilam tez takei welniane gacie dla Orlinka oraz preparat do prania welnianych gaci i otulaczy.

Mialam tez okazje wyprobowac dwa rodzaje pieluszek jednorazowych, ekologicznych, nie pamietam pierwszej nazwy, to jakas szwedzka firma, pieluszki super, drugie to Tushies, mniej fajne, ale tez dobre.
    To na tyle naszych pierwszych wrazen pieluchowych w nowym miescie, buziaki dla dzieci

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

linda fajnie, że się odezwałaś. mie mogę się doczekać twojego powrotu i tych wszystkich opowieści.

wiesz, starsznie amrzy mi się stworzenie takiego miejsca, o którym piszesz

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

a ja też wysadzam Bronusia kupki już sa w nocniczku a siusiu to tylko dwa razy się udało od wczoraj

Chustodinozaur
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

A u nas ostatnio nie idzie dobrze.Trochę sobie opuściłam (ciąle gdzieś jeździliśmy popołudniami) i dziś Sara zasikała 5 pieluch tetrowych i wcale jej z tym źle nie było.Czyli jednak jest sens,żeby zakładać tetrę nawet na część dnia i wysadzać.Już się nie mogę doczekać kiedy ta pozytywka zagra gdy Sara nasika
    od 12 lat:wiosna '07,zima '09, jesienna '11 i letnie'13 wiosna'18

Doradca Noszenia ClauWi®

Domyślnie

Dobra to i ja sie dopisuje jako ze od wczoraj zaczelismy

Wczoraj same porazki pampers na spacer a tak wszystko na podloge lub na tetre.
    Niestety nie chce usiasc na nocnik dluzej niz na 3 sekundy

Dzis to samo spacer pileucha (i do pieluchy byla kupka) a tak siusiu na podloge lub w majtusie

Nie mam pojecia kiedy jej sie chce i nie wiem jak przekonac ja do siadania na dluzej na nocnik.

No nic bede probowac dalej

Uprawnienia umieszczania postów