Mój "smarek" ma już pół roczku, więc z wielo zdążyliśmy się nieco zapoznaćTymek, urodził się latem i ważył 3 kg. Zaopatrzyłam nas we wszystkie możliwe warianty (otulacz+składanka, otulacz+formowanka, kieszonki, SIO, prefoldy BambinoMio), co by wypróbować co najlepiej nam się sprawdzi.
Formowanki
Dla nas naj, naj były formowanki, ale używane bez otulacza + ręcznik pod dupkę. Bez sensu było kupować mega chłonne, bo i tak tej chłonności nie można było wykorzystać. Zmiana pieluchy co siku i częste kupki. Formowanki dla noworodka, kupujcie najtańsze. Spokojnie mogą być bawełniane. Nie ma sensu inwestować w malutkie bambuski czy konopne. Mam Tetro i były git. Teraz jak już brzuszek urósł to nam troczków brakuje, ciut za krótkie. Mam też flexi i stretchies rozm 1 i żałuję, że nie wzięłam większych, miałabym na teraz, kiedy bardziej zależy mi na chłonności.
Otulacze.
PUL dla mnie na upały odpada. Może gdybym miała otulacz wełniany to na lato byłby ok. Na chłodniejsze dni zakładałam prefold Bambino MIo (bardzo je lubięformowankę lub składaną muślinę czy kikko (choć te ostatnie robiły sporą rozpórkę między nogami) i otulacz. Miałam IV z bawełną i Flipy. Flipy są the best! Nizawodne i pasowały na maluszka praktycznie od początki. IV rzepy obcierały brzuszek i obcierają do dziś. Otulaczy mam 6. Pewnie wystarczyłyby 4, ale często uciekała nam kupka na otulacz i nie musiałam sie tym stresować.
Kieszonki chyba zakupiłam bardziej po to żeby zaspokoić własną próżność. Mam Fuzzy Bunz i ich nie używam. Ze dwa razy mi przemokły. Odtłuściłam i odłożyłam na półkę. Jakoś ich nie lubię. Nawet na spacer wolałam formowankę i otulacz.
Jeśli chodzi o SIO to mam Itti M i dopiero teraz jej używam. Teraz jest super, nic nie przecieka. Tymek jest większy, więc nawet ta twardość bambuska już mi nie przeszkadza. Chyba kilka dokupięale u noworodka imo nie warto.
Składanek używałam tylko w prostokąt i do otulacza. Jakoś nie lubiłam origami ze spinką snapi. Mały miał wtedy jakoś tak nabałaganione między nogami. A może składałam jakoś nieumiejętnie. Zawsze coś mu odstawało. Dla noworodka, jak już pisałam wsześniej teraz wybrałabym prefoldy. Nie są tak obszerne jak składane muśliny.
A co się sprawdza na noc? Nie wiemNocką u nas lecą pampersy
, ale już niedługo, bo właśnie nabyłam mega formowanki i czekamy na wełenkę
![]()