Ale z wełny nie spiera się tak wygodnie jak z polaru i PUL-u, to chyba nie dla mnie![]()
Ale z wełny nie spiera się tak wygodnie jak z polaru i PUL-u, to chyba nie dla mnie![]()
Zosia 2013
Tymek 2016
Instagram, Facebook: Gender dla dzieci - książki, filmy, pomoce, Migamy do dzieci - grupa wsparcia
Też sobie nie wyobrażam używania wełny przy niemowlaku. Ale to może tak jak napisały dziewczyny zależy od konkretnego egzemplarza. Mój brudzil każdy otulacz.
J.2014 i E.2016
Ale jak tylko owinięcia tetra i snappi żołnierz to jak zabrudzisz Chyba że nie kontrolujesz i dziecko parę kup zrobi to może przelać się
A jak ubrudzi to zapieram modelkiem i gites
Tak jak przy pulowych trzeba mieć kilka w razie zabrudzeń
Mąż: 25.12.2013Młody 24.08.2015. godz 18:18.
KOCHAM WIĘC NOSZĘ
Pokochałam wełenkę miłością szaloną, nawet kołdry zmieniam na wełniane.
Kaisa moja też ma takie kupki, że nie ma siły, nic tego nie zniesie dlatego u mnie idealnie sprawdza się EC zmieszane z wełną.
Uffffff, czytam wątek zawzięcie. Jestem na 48 stroniePrzebrnę do końca, ale póki co nasunęło mi się jedno - widze, że wiele mam szyje zamodzielnie pieluszki. Mam maszynę, obsługiwać potrafię, mam teraz czas, za sobą uszyty już pokrowiec na becik i śpiochy w trupie czachy
I teraz zastanawiam się nad pieluszkami. Mam dużą część wyprawki (spiszę później dokładnie co mam), ale wyczytałam tu o zestawie formowanka+otulacz na noc. Początkowo wydawało mi się to mało praktyczne, wziąwszy pod uwagę czas schnięcia formowanki (mam jedną, bambusową, z pupusia). Ale gdybym sobie uszyła sama formowankę, myślałam nad mikrofibrą obszytą tetrą lub bambusem - jak myślicie, miałoby to sens? Taki twór i na to otulacz pul? Dziecię dopiero się pojawi, więc nie mam na razie na czym testować, ale też nie chcę isć tylko w jeden rodzaj i raczej wybieram po trochu z każdego.
Lakoniwo, no pewnie, że miałoby to sens. To właśnie jest super w szyciu samodzielnym, że możesz wypróbować wiele rozwiązań małym kosztem.Możesz też szyć pieluszki z wkładem w postaci jęzora dla szybkiego schnięcia lub (tak jak ja) formowanki kieszonki z dowolnym wkładem w środku i to też szybko schnie.
Artur 2013, Aurelia 2015, Laura 2020, Olimpia 2022.
Tak własnie nad tym kminię. TYlko jeszcze muszę obmyśleć, czy np. samego jęzora nie zrobić z mikrofibry obszytej bambusem, a formowanki z tetry np. złożonej na 3 - wtedy jęzor można odwinąć, szybciej wyschnie, a jest chłonny. W ogóle to wpadłam jeszcze na niecny plan uszycia otulaczy z zasłony prysznicowej - są takie z materiału pul, czasem można kupić naprawdę niedrogo, a z takiej zasłony to liczę że z 12 otulaczy lekko wyjdzie XD Póki co czekam na napownicę, i wtedy będę się w otulacze bawić, bo formowanki raczej na troczki bym robiła.
no nie wiem czy akurat taka zasłona może się nadawać na bezpośredni kontakt ze skórą maluszka?
a czemu bezpośredni? Szyłabym na zasadzie kieszonki, przy dupce flanelka albo bawełna, a nie zasłona. A to dokładnie ten sam materiał co w otulaczach, tylko jako zasłona wychodzi taniej.
Też nie słyszałam, anie czytałam tutaj jeszczePóki co obmyślam różne opcje, mam jeszcze 9 tygodni czasu, więc cos wykombinuję.
W pgóle mam jeszcze takie pytanie - czytałam, że tetry i wkładów nie powinno się suszyć w suszarce czy na kaloryferze, a tutaj niektóre mamy tak robią - jak to z tym jest? Można czy nie? Tak w praktyce?
Nie można suszyć PULu i wełny na kaloryferze, a resztę można.
Ekologiczne pieluszki wielorazowe z naturalnych tkanin - www.puppidiapers.com
Pieluchowy blog ekspercki.
Szczerze, to chyba bym się obawiała szyć dla dziecka pieluszek z materiałów bez atestów. A jakiś minimalny kontakt z pulem będzie zawsze, niezależnie od konstrukcji pieluszki.
J.2014 i E.2016
PrzebrnęłamCały wątek
![]()
Wnioski mam następujące - mam za dużą tetrę, heh. Kupiłam 40 sztuk 140g 80x80, i obawiam się, że może być za dużo po zlożeniu. Poszukam mniejszej. Chociaż zastanawiam się nad bambusem 30x30, pewnie też kupię.
Kolejny wniosek - rozpiętość ilościowej produkcji wydalin przez noworodki jest zaiste szeroka![]()
Następnie - formowanki będę szyła na pewno, może to być jedna z lepszych opcji, formowanka plus otulacz na początek. No i muszę kupić jakiś kokosi newborn na począteczek - niby dzieci w rodzinie się rodzą przeciętne, ale są raczej z tych długich i chudych, boję się, że Ski mogą być na początek za luźne.
Muszę spisać co mam, na co czekam, i czego jeszcze potrzebujemy![]()
Lakoniwo a może jako PUL wykorzystać prześcieradło nieprzemakalne?wydaje mi się, że to też rodzaj Pulu a przynajmniej jest dopuszczone do kontaktu ze skórą.
A to też może być dobry patentZresztą, póki nie przyjdzie napownica, to za otulacze się nie biorę, więc mogę obmyślać różne wersje
![]()
Widze ze jestesmy na tym samym etapieformowanki prawie gotowe wiec kolej na otulacze
tez czekam na napki i napownice
![]()
Ja bym jednak proponowała ci kupić pul bo taki otulacz jak wyjdzie ci ładny to będziesz mogła sprzedać na bazarkui koszt się chociaż w połowie zwróci
lamówki tez można kupić na allegro.
A formowanki można z flaneli uszyć tania i chłonna, pierwsze właśnie z flaneli szyłam, fajne są też z welurku bawełnianego miłe nie twardnieją i dość tanie.
Lidka 29/10/2010i dwa aniołki
Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899
Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914
Otulacze - jeśli w ogóle będę szyła, to zostaną dla pciechy nr 2, a potem dla kolejnych przyszłych matek w rodzinie (u nas się dziecięce rzeczy zbiera dla potomnych, sama tak dostałam 2 otulacze, stos trenerek i wkłady z mikrofibry, oraz taką ilość ciuchów, że nie kupuję własciwie nic odzieżowego dla potomka) , jeśli zechcą wielopieluchowaćZresztą, tak się cały czas zastanawiam, czy jest sens, wziąwszy pod uwagę w ogóle ceny otulaczy. Formowanki natomiast raczej szyć będę, dalej kminię, jak i z czego, ale to sobie zostawię na styczeń (ostatni miesiąc ciąży, i tak nie będę miała innych zajęć ).
W ogóle spisałam co już mam, powiedzcie, co byście dokupiły?
40 sztuk tetry 140 g 80 x80 - już wiem, że na noworodka może być za duża, szukam w mniejszych wymiarach, na pewno dokupię
4 pieluchy bambusowe 75 x 75 - też nie wiem, czy nie rozejrzeć się za mniejszym rozmiarem?
1 wkład z mikrofibry 32 x 11 cm
6 wkładów z mikrofibry 34 x 14 cm
(wkłady mam dostane w prezencie, brałam, co dają)
3 wkłady klepsydra bambus/mikropolar/bawełna BoboLider
2 otulacze newborn Pupus (jeden otulacz pul i jeden minky, tzn. to jest jako kieszonka, ale jako otulacz IMO też się nada)
1 formowanka newborn Pupus bambusowa
2 otulacze One Size (jeden Bobo Lider, jeden chinka)
1 AIO one size Bobo Lider
1 otulacz wełniany KoKoSi s/xs z bazarku
1 otulacz one size KoKoSi też z bazarku
To jest to, co już fizycznie mam w domu, rzeczy, które mają dotrzec w bliżej nieokreślonej przyszłości nie liczę, dopóki nie dotrą (no, poza tymi od sylviątka, wiadomo). Nie wiem, w co więcej celować? Czego jeszcze szukać? Ktoś coś?